Sayıştay 4. Daire - Karar No: 8 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




DOĞRUDAN TEMİN

…………. Genel Müdürlüğü birimlerince bütçe ödenekleri kullanılarak yaptırılan bina tadilat işlerinin kısımlara bölünerek doğrudan temin usulüyle yaptırıldığı görülmüştür.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde,

“İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri birarada ihale edilemez.

Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.

Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Diğer ihale usulleri Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir.

Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.”

denilmekte, aynı Kanunun “Doğrudan temin” başlıklı 22’nci maddesinin (d) bendinde ise, büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde bulunan idarelerin 38.144,00 TL’sını, diğer idarelerin 12.709,00 TL’sını aşmayan ihtiyaçları ile temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımların ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin usulü ile karşılanabileceği belirtilmektedir.

Sorumlular savunmalarında, yaptırılan işlerin mahiyetlerinin farklılığı ve farklı işlerin ayrı uzmanlık gerektirmesi nedeniyle işlerin doğrudan temin yoluyla yaptırıldığını ileri sürmüşlerse de,

İhale konusu işlerin kısımlara bölmeyi gerektirir nitelikte olmadığı görülmüştür. Ancak, açık ihale usulü yerine doğrudan temin yoluyla ihale edilmesi nedeniyle kamu zararı tespiti mümkün olmadığından sorumlulara sorumluluk yükleme yoluna gidilemeyeceğinden konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına,

………….,

(Daire Başkanı ………….’…, “6085 sayılı Kanunun 3 ve 7’nci maddeleri ile 5018 sayılı Kanunun 32 ve 33’üncü maddeleri çerçevesinde bu aşamada gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluğu bulunmadığı gibi uygulamanın iç kontrol zafiyetinden kaynaklandığı anlaşıldığından konuya ilişkin sorumluların yeniden belirlendikten sonra konunun Bakanlığına yazılması gerekir.” şeklindeki görüşüne karşı) oyçokluğu ile karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy