Sayıştay 4. Daire - Karar No: 7 - 100 - İlam No: 100 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




EK ÖDEMENİN DAĞITILABİLİR MAKSİMUM TUTARI AŞMASI

…………. Devlet Hastanesi yerinde denetimi sırasında 2011 yılı için görevli personele yapılan ek ödeme toplamının dağıtılabilir maksimum tutarı aştığı iddiasıyla kamu zararı tespit edilmiştir.

Sorumlular savunmalarında,

“2011 Yılı Ocak-Şubat aylarında Bakanlık hissesi %4 olarak hesaplanmıştır. 17.03.2011 tarih ve 2761 sayılı bakanlık onayı ile Bakanlık hissesi mart ayı itibari ile %6 ya çıkartılmıştır. 2011 yılı Mart ayı Döner Sermaye Ek Ödeme hesaplama döneminde hastanemiz şifresi ile Tek Düzen Muhasebe Sistemine girilerek, Raporlar bölümünde Kurum Aylık Ek Ödeme raporu incelenmiş olup Bakanlık payı %4 olduğu görülmüştür. Bunun üzerine %4 olarak hesaplanmıştır.

Finansal Değerlendirme Katsayısı, Kurum Performans Katsayısı düşülerek aylık Kurum performans katsayısı belirlenmiştir. Bu durumda …………. TL dağıtılması gerekirken …………. TL dağıtılmıştır. Bu işlem nedeni ile …………. TL fazla dağıtılmıştır.

2011 Yılı Nisan ayında toplam Gelirimiz olan …………. TL’ dan %4 Bakanlık payı hesaplanıp düşülmüştür. Gerekçesi,

17.03.2011 tarih ve 2761 sayılı bakanlık onayı ile Bakanlık hissesi %6 ya çıkartılmıştır. 2011 yılı Nisan ayı Döner Sermaye Ek Ödeme hesaplama döneminde hastanemiz şifresi ile Tek Düzen Muhasebe Sistemine girilerek, Raporlar bölümünde Kurum Aylık Ek Ödeme raporu incelenmiş olup Bakanlık payı %4 olduğu görülmüştür. Bunun üzerine %4 olarak hesaplanmıştır.

Finansal Değerlendirme Katsayısı, Kurum Performans Katsayısı düşülerek aylık Kurum performans katsayısı belirlenmiştir. Bu durumda …………. TL dağıtılması gerekirken …………. TL dağıtılmıştır. Bu işlem nedeni ile …………. TL fazla dağıtılmıştır.

2011 yılı Mayıs ayında 2011 yılı Sabit dışı Ek Ödeme ve Sabit Ek Ödeme Brüt Tutarlarına o dönem içerisinde yapılan aylık mahsuplaşma ve Ek ödeme Fark Ücretlerinin brüt tutarları da eklenmiştir. Bu nedenle Sabit dışı Ek Ödeme ve Sabit Ek Ödeme brüt tutarı …………. TL olup, Mayıs dönemi için Dağıtabileceğimiz Maksimum tutar olan …………. TL’ nı aşmamıştır.

2011 yılı Temmuz ayında 2011 yılı Sabit dışı Ek Ödeme ve Sabit Ek Ödeme Brüt Tutarlarına o dönem içerisinde yapılan aylık mahsuplaşma ve Ek ödeme Fark Ücretlerinin brüt tutarları da eklenmiştir. Bu nedenle Sabit dışı Ek Ödeme ve Sabit Ek Ödeme brüt tutarı …………. TL olup, Temmuz dönemi için Dağıtabileceğimiz Maksimum tutar olan …………. TL’ nı aşmamıştır.

Ödenek yetersizliğinden geçen aylarda dağıtılamayan …………. TL farkın …………. TL’ sı Ağustos 2011 gelirine eklenerek dağıtılmıştır.

Ödenek yetersizliğinden geçen aylarda dağıtılamayan …………. TL farkın kalan …………. TL’ sı Eylül 2011 gelirine eklenerek dağıtılmıştır.

2011 yılı Ekim ayında 2011 yılı Sabit dışı Ek Ödeme ve Sabit Ek Ödeme Brüt Tutarlarına o dönem içerisinde yapılan aylık mahsuplaşma ve Ek ödeme Fark Ücretlerinin brüt tutarları da eklenmiştir. Bu nedenle Sabit dışı Ek Ödeme ve Sabit Ek Ödeme brüt tutarı …………. TL olup, Ekim ayında dağıtılabilecek Maksimum tutar olan …………. TL’ nı aşmamıştır.

Önceki aylardan ödenek yetersizliği nedeni ile dağıtılamayan …………. TL çıkan fark kasım ayı dağıtılacak tutarı üzerine eklenmiştir.

Hastanemizin 2011 yılında toplam tahakkuk eden geliri …………. TL’ dır. Bu tutardan Sağlık Bakanlığına bağlı Kurum ve Kuruluşlarda görevli personele Döner Sermaye gelirlerinden Ek Ödeme yapılmasına dair yönetmeliğin 5.maddesi gereğince Hazine Payı, Bakanlık Merkez Payı ve Sosyal Hizmetler Ç.E.K payı ( Toplam %22 ) olan …………. TL düşüldüğünde kurumumuzun ek ödeme olarak dağıtabileceği en yüksek tutar …………. TL olarak görülmektedir. 209 sayılı Kanunun 5. Maddesinde “ Sağlık Kuruluşlarında personelin katkısı ile elde edilen Döner Sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödeme toplamının kurumun cari yıldaki Döner Sermaye gelirinin %50’ sini aşamayacağı “ hükmüne göre Ek Ödeme, Sabit Ek Ödeme, 375 sayılı KHK gereği yapılan mahsuplaşma ödemeleri ve kuruma sonradan gelen personele ödenen ek ödemelerin toplamı …………. TL’ dır. Bu tutarların cari yılda dağıtılabilecek maksimum ek ödeme tutarını aşmadığı görülmektedir.

Yukarıdaki açıklamalardan görüleceği üzere kanun tüzük ve yönetmeliklere göre işlem yapılarak hazine zararı oluşturulmamıştır.”

Demişlerdir.

Bu durumda, Kurum gelirlerinden ayrılan Merkez (…………. Bakanlığı) hissesinin Mart ayı itibari ile %6 ya çıkartılmasına rağmen, Tek Düzen Muhasebe Sistemine hatalı olarak %4 oranının girilmiş olması ve bu oranın uygulanması sonucu Mart ve Nisan aylarında ek ödemenin …………. TL. fazla dağıtıldığı,

Ödenek yetersizliğinden geçen aylarda dağıtılamayan toplam …………. TL.nin Ağustos, Eylül ve Kasım aylarında dağıtıldığı, Denetçi tarafından hesap edilen fazla ödeme tutarı …………. TL.nin bu hususlardan kaynaklandığı, Denetçi tarafından kabul edilmese de, daha önceden nedeniyle ödenemeyen tutarların sonradan ödenmesinin mümkün olduğu anlaşıldığından,

Yine, savunmada da ifade edildiği üzere, 209 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan, “Sağlık Kuruluşlarında personelin katkısı ile elde edilen Döner Sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödeme toplamının kurumun cari yıldaki Döner Sermaye gelirinin %50’ sini aşamayacağı” hükmüne göre Ek Ödeme, Sabit Ek Ödeme, 375 sayılı KHK gereği yapılan mahsuplaşma ödemeleri ve kuruma sonradan gelen personele ödenen ek ödemelerin toplamı …………. TL olup, bu tutarların cari yılda dağıtılabilecek maksimum ek ödeme tutarını aşmadığı görüldüğünden, kamu zararı teşkil etmeyen …………. TL.lik tutar hakkında ilişik bulunmadığına oybirliği ile karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy