Sayıştay 4. Daire - Karar No: 7 - 100 - İlam No: 100 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




EK ÖDEMENİN DAĞITILABİLİR MAKSİMUM TUTARI AŞMASI

…………. Eğitim ve Araştırma Hastanesi yerinde denetimi sırasında 2011 yılı II. Dönemi için görevli personele yapılan ek ödeme toplamının dağıtılabilir yasal sınırı aştığı, ayrıca, yapılan incelemede dağıtılabilir döner sermaye miktarının tespitinde matrahı oluşturan gelirler hesabına 649 Diğer Olağan Gelir ve Karlar ve 679 Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar hesaplarının dahil edildiği tespit edilmiştir.

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin “ Dağıtılabilecek döner sermaye tutarının belirlenmesi” başlıklı 8. Maddesinde,

“Döner sermaye komisyonu, dağıtılacak tutarı (karar alınan tutar), o dönem döner sermaye gelirlerinden (Değişik ibare:RG-8/2/2012-28198)(3) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile Hazine ve Bakanlık payları ayrıldıktan sonra kalan miktarın %50’sinin, kurumsal performans katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde belirler.” hükmü yer almaktadır.

01/05/2007 tarih ve 26509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Döner Sermayeli Kuruluşlar Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Ödenecek döner sermaye yükümlülükleri hesabına ilişkin 290 ve 562. maddeleri, kurum tarafından Bakanlık merkez payı ve hazine payının hesaplanmasına ilişkin hususları içermektedir.

17/11/2004 tarihli ve 25643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 17 sıra No.lu Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğinde yer alan aylık gayrisafi hasılat tanımı Genel bütçeye aktarılacak miktarlara esas olan aylık gayrisafi hasılatın tanımıdır.

209 Sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun ve Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik de, dağıtılacak döner sermaye ek ödemesi için gelirin personel katkısı ile elde edilmesi şartına bağlanmıştır.

Ayrıca Tek Düzen Muhasebe Sisteminde döner sermaye ek ödemesine esas olan A2- Kurumun Aylık Ek Ödeme Raporunda yer alan Gelirler, sadece faaliyet gelirleri, 60 grubu hesabın alacağından 61 grubu satıştan iadeler ve 602.02.03.04.05.06.07.08.09 grubu hesapların alacağı çıkarılarak bulunmaktadır.

Dolayısıyla personel katkısı ile oluşmayan 649 Diğer Olağan Gelir ve Karlar ve 679 Diğer olağandışı gelir ve kârlar hesabında yer alan tutarlar ek ödeme dağıtımda gelir olarak dikkate alınmaması gerekmektedir.

Ancak sorumluların belirtmiş olduğu ücretli hastalardan alınan tedavi bedelleri 600 Yurt İçi Satışlar yerine hatalı olarak 679.12 Çeşitli Gelirler Hesabına alınan tutarlar ek ödeme dağıtıma esas gelir içerisinde bulunması gerekmektedir.

Ayrıca savunmalarda belirtilen 375 sayılı KHK uyarınca ödenen fark denge tazminatları, dağıtılan döner sermaye ödemelerinden çıkarılması gerekmektedir.

Sonuç olarak ek ödeme dağıtımına esas olan gelirler ve dağıtılabilecek maksimum tutar, TDMS de otomatik olarak hesaplanan A2- Kurumun Aylık Ek Ödeme Raporunda yer almaktadır. Ücretli hastalardan alınan tedavi bedelleri yanlış hesaba kayıt edildiğinden ek ödeme dağıtımına esas gelirlere eklenmesi gerekmektedir.

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasında, sorumluların, mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri ile illiyet bağı kurularak oluşturulan ilamda yer alan kamu zararından tek başlarına veya birlikte tazmin ile yükümlü oldukları ifade edilmiştir. Kanunun “Tanımlar” başlıklı 2 nci maddesinde de, Kamu zararı”nın, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen kamu zararını ifade ettiği belirtilmiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde Kamu zararı, “Kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Burada, mevzuatın farklı yorumundan kaynaklanan fazla ödeme söz konusu olup, Denetçi tarafından sorumlu addedilen kişilere, kasıt, kusur veya ihmalleri söz konusu olmadığından sorumluluk yüklenemeyeceğinden, her ne kadar ortaya çıkan fazla ödeme tutarı …………. TL. tahsil edilmesi gerekli ise de sorumluların sorumluluğuna gidilemediğinden bu yönü ile ilişik bulunmadığına oybirliği ile karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy