Sayıştay 4. Daire - Karar No: 5 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




HİZMET ALIMI

Savcının ek görüşü ve Denetçinin izahatı ile, “Günlük Gazete Takip Hizmeti” işinin Ulaştırma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden yapılmasının yasal dayanaktan yoksun olduğu iddiasına ilişkin yapılan incelemede,

Sorumlularca yapılan savunmalarda özetle,

“……….”işinin Ulaştırma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliğinin 4. maddesinde zikredilen faaliyet alanları kapsamındadır Şöyle ki, Anadolu Ajansından alınan fotoğraflar Bakanlığımız faaliyet alanlarında gerçekleştirilen hizmetlere yönelik olduğu, ilgili maddenin bütün bentlerinde belirtilen faaliyetlerin görsel açıdan belgelendirilmesine yönelik bir işlemdir. İlgili Yönetmeliğin “Giderler” başlıklı 7. maddesinin (a) bendinde de …..baskı, yayın , tanıtma…… Giderleri şeklinde sayılmıştır.

5018 sayılı kanun ile tahsis edilen, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğimizin bütçesindeki, kırtasiye vb. malzemelerin alımı ve hizmet alımlarına ait ödeneklerin ( 2011 yılı ödenek miktarı toplam 3.500 TL) yetersiz olması nedeniyle, sorguda anılan hizmet alımlarının, Sn. Bakanımızın, Müsteşarımızın ve Müsteşar yardımcılarımızın, Bakanlığımız ve Bağlı ve ilgili kuruluşlarımızın yöneticileri tarafından yapılan her türlü hizmetin yazılı ve görüntülü medya aracılığı ile kamuoyuna duyurulması ve bu duyuruların medya tarafından aktarılma biçiminin kontrol edilmesi ve kamuoyunun müsbet ve menfi geri dönüşünü kontrol etmek, incelemek ve her türlü müdahaleyi anında yapabilmek amacıyla sorguda belirtilen hizmetlerin, her halükarda karşılanması zaruri ve mecburidir.

Bu mecburiyetten dolayı, Bakanlığımız Müsteşarlık Makamına ait 07.01.2011 tarih, 30 sayılı olurlarına istinaden, sorguda belirtilen ürün ve hizmet alımları yapılmış olup, bu harcamalar Maliye Bakanlığı Döner Sermaye Saymanlığı tarafından da ödemeleri gerçekleştirilmiştir.

Demektedirler.

Savunmada belirtilen gerekçeler Denetçi tarafından da yerinde görülmüş ve yapılan savunmalar üzerine hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygunluğuna hükmedilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Bu itibarla “Günlük Gazete Takip Hizmeti” işinin Ulaştırma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapıldığı anlaşıldığından ilişilecek husus bulunmadığına ve hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygunluğuna, oybirliği ile karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy