Sayıştay 4. Daire - Karar No: 4 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




ÖZELLEŞTİRME FARK TAZMİNATI

Savcının ek görüşü ve denetçinin izahatı üzerine, 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 655 sayılı KHK’nin Geçici 2 nci maddesinin 12. Bendinde, “Bu madde uyarınca atanan veya atanmış sayılan personelin yeni kadrolarına atandıkları veya atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır), yeni atandıkları kadrolara ilişkin olarak yapılan sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları veya atanmış sayıldıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir.” denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylığın ödeme zamanı ve esasları başlıklı 164 üncü maddesinde, “Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükmüne göre 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan personelin maaşları ilgili ayın başında peşinen ödenmektedir.

Bu hükümlerle çalışanların bir hak kaybına uğramamaları, mevcut maaş durumlarının korunması amaçlanmıştır. 1 Ocak 2011 ile 31 Aralık 2011 maaşları yeni maaş rejimi ile birlikte toplandığında ( İkramiyeler dahil edilerek hesaplandığında) 12 aylık maaş tutarının tam ödendiği görülmektedir. Yani yeni maaş rejimine geçilmesi ile aldıkları toplam maaş tutarı ile eskisi devam etseydi alacakları toplam maaş tutarı birbirine eşittir. Bu durumda 14 günlük farkın mükerrer bir ödeme olduğu görülmektedir.

Mezkur KHK 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girmiş olsa da kapsadığı personele 1-14 Kasım tarihleri arasında eski rejime göre maaş, ikramiye ve her türlü ödemeler yapılmış olduğundan, yani bu tarihler arasında yeni rejime geçilmesi söz konusu olmadığından herhangi bir fark da doğmamıştır.

Açıklanan nedenlerle……… merkez teşkilatı 2011 Kasım ayı maaş ödemelerinde fark tazminatlarının hatalı hesaplanması sonucu meydana gelen toplam ……….TL kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine, (Başkan……….’ın, 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 655 sayılı KHK’nın Geçici 2 nci maddesinin 12. Bendinde, “Bu madde uyarınca atanan veya atanmış sayılan personelin yeni kadrolarına atandıkları veya atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak





esas alınır), yeni atandıkları kadrolara ilişkin olarak yapılan sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları veya atanmış sayıldıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir.” denilmektedir. Buna göre en son ayda Ekim ayında yapılan ödeme ile bir yılda ödenen 6 ikramiyenin bir aya isabet eden net tutarı toplamının aradaki fark kapanıncaya kadar tazminat olarak ödeneceği belirtilmektedir.

Söz konusu düzenleme 1 Kasım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olması nedeniyle (Bu madde için özel bir yürürlük tarihi belirtilmemiştir.) 1 Kasım tarihinden itibaren anılan KHK’nın geçici -2 nci maddesinin 12 nci bendi gereğince eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda (Ekim ayında giydirilmiş olarak ödenen) aldıkları toplam net tutarı üzerinde maşları dondurulmuştur.

Adı geçen personelin 1 Kasım tarihinden itibaren hakettiği ücret “Sabit değer olarak esas alınacak” olan eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarıdır.

1 Kasım-14 Kasım tarihleri için ödenen tutar, daha yüksek olan bu “Sabit değer” ile atandıkları yeni kadrolara ait mali hakları arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Bu itibarla 1 Kasım tarihi itibariyle yürürlüğe giren 655 sayılı KHK’nın Geçici 2 nci maddesi hükümlerine göre 1 Kasım-14 Kasım tarihleri için fark ödemesi yapılmasında ilişilecek husus bulunmamaktadır, şeklindeki ayrışık görüşüne karşın,)

Oy çokluğuyla, karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy