Sayıştay 4. Daire - Karar No: 35 - 113 - İlam No: 113 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




AİLE YARDIMI

……. Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde çalışan bazı personele eşi çalıştığı halde aile yardımı ödeneğinin çalışmayan eş için verilen kısmının ödenmesi, aynı zamanda paralel olarak asgari geçim indirimi tutarının da fazla hesaplandığı tespit edilmiştir.

Aile yardımının kimlere ve hangi şartlarda verileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 202’ nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde de konuyla ilgili olarak şu hükümler yer almaktadır:

“Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir.”

Asgari geçim indirimi ile ilgili olarak 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga 32 nci maddesi 01.01.2008 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır. Asgarî geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının, mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'idir.”

Buna göre 2012 yılı boyunca herhangi bir geliri olmayan eş için, çalışana ödenecek asgari geçim indirim tutarı 13,30-TL’ye tekabül etmektedir.

Ortaya çıkan toplam ……. -TL kamu zararının,

……. -TL’lik kısmı tahsil edilmiş bulunduğundan bu tutar için ilişik kalmadığına ve tahsilatın ilamda gösterilmesine,

Kalan ……. -TL tutarındaki kamu zararı ile Harcama Yetkilileri ve Gerçekleştirme Görevlilerinin işlem veya eylemleri arasında illiyet bağı kurulamaması sebebiyle bu şahıslara sorumluluk yüklenmesi mümkün olmadığından bu tutara ilişkin yapılacak işlem bulunmadığına,

Bununla beraber, kasten veya ihmalen mevzuata aykırı yanlış bildirimde bulunmak veya başlangıçta ödeme yapılmasına engel bir durum olmadığı halde daha sonra böyle bir durumun ortaya çıkmasına rağmen kasten veya ihmalen yeni bir bildirimde bulunmamak suretiyle kamu zararına sebebiyet veren, asıl sorumlu durumunda olan ve kendilerine ödeme yapılan kamu görevlilerinden bu tutarın tahsilinin sağlanması için konunun Kurum Başkanlığına yazılmasına oybirliğiyle,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy