Sayıştay 4. Daire - Karar No: 35 - 113 - İlam No: 113 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




DAMGA VERGİSİ

……. Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimlerine yapılan tetkik ve sarf malzemesi gideri ödemelerinden kesilen damga vergisinin müdürlük bütçesinden ödenmesi hususu ile ilgili olarak, duruşma talebinde bulunan……. (Kurum Başkanı) duruşmaya katılmıştır.

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun “Personelin Statüsü ve Mali Haklar” başlıklı 3 üncü maddesinin 7 nci fıkrasında, “Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının durumları ve aile hekimliği uzmanlık eğitimi almış olup olmadıkları da dikkate alınmak suretiyle yapılacak ödeme tutarlarının tespitinde, çalıştığı bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, aile sağlığı merkezi giderleri, tetkik ve sarf malzemesi giderleri, kayıtlı kişi sayısı ve bunların risk grupları, gezici sağlık hizmetleri ile aile hekimi tarafından karşılanmayan gider unsurları, belirlenen standartlar çerçevesinde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, takibi ve kontrolündeki başarı oranı gibi kriterler esas alınır. … Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti, aile sağlığı merkezi giderleri, tetkik ve sarf malzemesi giderleri ve gezici sağlık hizmetleri ödemelerinden Damga Vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz.”

Hükmü yer almaktadır.

30.12.2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler İle Sözleşme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “Aile hekimine yapılacak ödemeler” başlıklı 16’ncı maddesinde aile hekimlerine aylık olarak yapılacak ödemenin hangi kalemlerden oluşacağı ve yapılacak kesintiler belirtilmiştir.

Duruşma talebinde bulunan ……. (Kurum Başkanı)’un yazılı ve sözlü savunmasında belirttiği üzere aile hekimleri kendine muayene olan hastaların, hastalıklarını teşhis etmek üzere sadece elektronik ortamda talep belgesi doldurarak hastaların kan, idrar vb. numunelerini almaktadırlar. Alınan bu tetkikler Halk Sağlığı Müdürlüklerinin sorumluluğunda bulunan laboratuarlarca yapılmaktadır. Aile hekimlerince talep edilen tetkik ve sarf malzeme giderleri için, Halk Sağlığı Müdürlükleri, o ildeki tüm aile hekimlerince bir ay boyunca talep edilen tetkiklerin bedellerini toplamakla ve 03.5 hizmet alımları bütçe tertibinden ilgili müdürlüğün döner sermaye hesabına aktarılmaktadır.

Aile hekimlerince talep edilen tetkik ve sarf malzeme hizmetlerine ilişkin giderler için uygulamanın başladığı Eylül 2005 tarihinden itibaren doğrudan ve dolaylı olarak aile hekimlerine bir ödeme yapılmamış, bu hizmet bedelleri ilgili Halk Sağlığı Müdürlüklerince aile hekimleri ödemeleri için gönderilen ödeneklerden (Genel Bütçe 03.5 Hizmet Alımları) karşılanmıştır.

Tetkik ve sarf malzemesi giderleri, aile hekimlerine doğrudan yapılan bir ödeme olmayıp bordrolarda gösterilmediğinden ve bu giderlere ilişkin olarak ödeme emri belgeleri üzerinden damga vergisi kesintisi yapılması söz konusu olmadığından yapılan ödemelerde ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy