Sayıştay 4. Daire - Karar No: 3 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




HAKEDİŞ

………. tarihinde “………. ” ne ihale edilen ………. TL sözleşme bedelli “……….” ile ilgili düzenlenen 2 ve kesin hak ediş raporu ile yerinde yapılan fiili ve fiziki inceleme sonucunda,

16.014/1 pozundan yapılan geri saha kronman betonunun proje ve hakedişde belirtilen miktarından eksik yapılarak kamu zararına neden olunduğu iddiası ile ilgili yapılan incelemede,

Sorumlular aynı içerikteki savunmalarında: Güllük Balıkçı Barınağı Rıhtım Onarım İnşaatı işinde 16.014/1 pozundan yapılan kronman betonu imalat miktarının 12,12 m3 eksik imalat yapıldığı tespit edilerek 18/01/2012 tarihinde tutanağa bağlandığı yapılan hesaplamaya göre de toplam 1.573 TL kamu zararı olduğu iddia edilmektedir.

Sayıştay Denetçileri tarafından yapılan denetimde, geri saha betonlarının kenarlarında görünen kısımlarından alınmış olan ölçüler neticesinde, kalınlığının projesinde belirtildiği gibi 20 cm olmadığı, ölçülerin ortalamasının yaklaşık 14 cm olduğu, dolayısı ile geri saha betonunun proje ve hakedişte ödenen kalınlığa göre eksik dökülmüş olduğu tespit edildiği ve bu kalınlığa göre hesap yapılarak beton imalatlarında fazla ödeme yapıldığı 18.01.2012 tarihli tutanağa bağlandığı anlaşılmaktadır.

Sayıştay Denetçileri tarafından yapılan denetimlerde tespit edilen ve raporlarında irdelenen hususların tespiti amacıyla iş mahallinde saha betonu kenar kısımlarında muayene çukurları kazılmış, saha betonunun kenarlarından görünen ve seri kalıp tahtası ile kalıplanmış 13-14 cm’lik düzgün kısmının altında 4-5 cm derinliğinde daha betonun devam ettiği görülmüştür. Eğimli olarak dökülmüş geri saha betonlarının muhtelif yerlerinden 2 adet karot örnekleri aldırılmış ve tabaka kalınlıklarının, karot numunesinin birinde 25 cm, diğerinde 16 cm olduğu ölçülmüştür.

Sorgu konusu yapılan geri saha betonu imalatı, tip detay olarak Balıkçı barınaklarımızın geri sahalarında projelendirilerek, ortalama 20 cm kalınlığında,16.014/1 poz no’lu 300 dozlu F sınıfı demirsiz beton miktarı içine dahil edilmektedir. İmalatın yapımı esnasında kenar yüzlere rastlayan kısımlarda asfalt yol, kaldırım, gibi mevcut imalatlarla birleşirken kot farkı nedeniyle nadiren farklılık olabilir. Karot numunelerinde görüldüğü gibi 25 cm ve daha fazla kalınlıkta olan kısımlarda oluşmaktadır. Kesin hak ediş raporunda ortalama 20 cm kalınlık alınarak metraj bulunması doğru bir tespit olup 18.01.2012 tarihli tutanakta belirtilen eksik imalat ve buna bağlı olarak hesaplanan ……….TL kamu zararının oluşmadığı anlaşılmaktadır, demektedirler.

Bu itibarla yapılan savunmalar ve denetçi düşüncesi doğrultusunda eksik imalat bulunmadığı görüldüğünden ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy