Sayıştay 4. Daire - Karar No: 25 - 109 - İlam No: 109 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




BAZ İSTASYONU GELİRİ

Mülkiyeti …………. Genel Müdürlüğü’ne ait olan …………. parselde kayıtlı alandaki …………. Stadyumun kullanım hakkının 07.02.2006 tarihinde …………. Genel Müdürlüğü ile …………. Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sözleşme ile 10 yıllığına Belediyeye devredilmesi, …………. Büyükşehir Belediyesi ile …………. Spor Kulübü arasında 16.10.2006 tarihine imzalanan protokol ile de …………. Stadyumunun 10 yıllığına 1 TL karşılığında kulübe kiralanması üzerine, …………. Stadyumu üzerine …………. Spor Kulübü ile GSM operatörleri arasında imzalanan sözleşmelerle baz istasyonları kurdurulması karşılığında elde edilen gelirin …………. Genel Müdürlüğü tarafından tahsil edilmemesi sonucu …………. TL kamu zararına neden olunduğu ileri sürülmekte ise de,

Türk Medeni Kanununun 794 üncü maddesinde, intifa hakkının taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabileceği: aksine düzenleme olmadıkça bu hakkın, sahibine konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlayacağı hüküm altına alınmıştır.

Yine, aynı Kanunun 795 inci maddesinde, intifa hakkının, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulacağı, taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümlerin uygulanacağı.

803 üncü maddesinde: intifa hakkı sahibinin, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahip olduğu, düzenlemelerine yer verilmiştir.

İntifa hakkı belirli bir eşya üzerinde tam olarak kullanma ve yararlanma yetkisi veren ayni bir haktır. Bu hakkın kurulmasıyla malikin yararlanma yetkisi intifa hakkı sahibi lehine tamamen sınırlanmış olur. Bu nedenle intifa hakkı, hak konusunun tüm ekonomik faydalarını kapsadığından, malike yalnız "çıplak (kuru) mülkiyet" kalmakta ve malik o eşya üzerinde sadece hukuksal tasarruf yetkisini muhafaza etmekle yetinmektedir. İntifa hakkı sahibi, hak konusu eşyanın (nesnenin) üzerinde doğrudan doğruya eylemli egemenlik (fiili hakimiyet) sahibidir. Bu durumda intifa hakkı sahibi, intifa hakkı konusu taşınmazda mülkiyeti devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabilmekledir.

Medeni Kanunun intifa hakkına ilişkin izah edilen hükümleri ve Yargıtay içtihatları uyarınca, intifa hakkı sahibi hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan tam yararlanma hakkına sahip olup, bu yararlanmanın kapsamına taşınmazın kiraya verilerek gelir elde edilmesi de girmektedir.

Bu nedenle, intifa hakkı tesis edilen stadyumlarda …………. Genel Müdürlüğünün çıplak mülkiyet hakkı devam etmekte, ancak, stadyumların kullanım ve her türlü semeresinden yararlanma hakkı intifa hakkı sahibi spor kulüplerine ait olmaktadır.

Bu itibarla, Mülkiyeti …………. Genel Müdürlüğü’ne ait olan …………. parselde kayıtlı alandaki …………. Stadyumun kullanım hakkının 07.02.2006 tarihinde …………. Genel Müdürlüğü ile …………. Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sözleşme ile 10 yıllığına Belediyeye devredilmesi, …………. Büyükşehir Belediyesi ile …………. Spor Kulübü arasında 16.10.2006 tarihine imzalanan protokol ile de …………. Stadyumunun 10 yıllığına 1 TL karşılığında kulübe kiralanması üzerine, …………. Stadyumu üzerine …………. Spor Kulübü ile GSM operatörleri arasında imzalanan sözleşmelerle baz istasyonları kurdurulması ve gelir elde etmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığından, …………. TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına,

(Üye ………….’… “Denetçi düşüncesi doğrultusunda …………. liralık kamu zararının sorumlularına ortaklaşa ve zincirleme ödettirilmesi uygun olur.” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı) oyçokluğuyla,

Karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy