Sayıştay 4. Daire - Karar No: 25 - 109 - İlam No: 109 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




SPOR MALZEMELERİ REKLAM GELİRİ GENEL MÜDÜRLÜK PAYI

…………. Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve/veya kullanımında bulunan spor tesislerinde veya Genel Müdürlüğün gözetim ve denetiminde düzenlenen Spor Toto Süper Lig müsabakalarına katılan …………. Spor Kulübünün her türlü spor malzemeleri ile araç ve gereçlerine konulacak reklamlara ilişkin üçüncü kişilerle imzalamış olduğu sözleşme bedelleri üzerinden % 5 oranındaki SGM paylarının tahsil edilmediği görülmüştür.

3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun “Genel Müdürlüğün Gelirleri” başlıklı 14 üncü maddesinde,

“Spor Genel Müdürlüğünün gelirleri şunlardır,



e) Her türlü reklam gelirleri ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumundan naklen yayın hakkı geliri,

…”,

“Ödül ve sponsorluk” başlıklı ek 3 üncü maddesinde,

“…

(Ek fıkra: 4/3/2004-5105/1 md.) Ferdî veya takım sporcuları ile gençlik ve spor kulüpleri, ulusal veya uluslararası sportif faaliyetlerde, Genel Müdürlüğün belirleyeceği esaslar dahilinde reklam alabilirler.

(Ek fıkra: 4/3/2004 - 5105/1 md., Değişik: 28/4/2005 – 5340/1 md.) Sportif faaliyetlere, sporculara, spor kulüplerine, federasyonlara veya tesislere yapılacak harcamalar sponsor tarafından bizzat harcanır veya sponsorluk alanın banka hesabına yatırılır. Sponsorlara, ulusal ve uluslararası federasyonların reklam ve sponsorlukla ilgili hükümlerine aykırı olmamak şartı ile faaliyetin veya tesisin isim, reklam, tanıtım ve yayın hakları verilebilir.

(Ek fıkra: 4/3/2004-5105/1 md.) Sponsorluk ve reklamla ilgili esas ve usuller Genel Müdürlükçe çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”,

“Bağımsız spor federasyonları” başlıklı Ek- 9 uncu maddesinde ise,

(Ek fıkra: 29/3/2011-6215/10 md.) Federasyonlar, sporcu, antrenör, hakem ve benzeri spor elemanları ile spor kulüplerine ve sponsorluklara ait istatistiki bilgileri üç ayda bir Genel Müdürlüğe göndermek zorundadırlar.” denilmektedir.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Mülkiyeti ve Kullanımında Bulunan Spor Tesislerinde Yapılacak Spor Faaliyetleri ile Genel Müdürlüğün Gözetim ve Denetiminde Düzenlenecek Olan Spor Organizasyonlarına Katılan Kulüp ve Kişilerin Her Türlü Spor Malzemeleri ile Araç ve Gereçlerine Reklam Konulmasına Dair Yönetmelik ile İdare ile reklam geliri elde eden kulüplerin yasal yükümlülükleri belirlenmiştir.

Buna göre anılan Yönetmeliğin “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde,

“Bu Yönetmelik, resmi ve özel müsabakalara katılan takımları oluşturan kişiler ile ferdi sporcuların her türlü spor malzemeleri ile araç ve gereçlerine konulacak reklamları veren müşterileri ve reklam kabul eden spor kulüplerini ve ferdi sporcuları kapsar.”,

“%5 lik reklam bedeli” başlıklı 9 uncu maddesinde,

“Spor kulüpleri ve sporcular ile reklam veren müşteriler arasında yapılan sözleşmelere göre, ödenecek reklam bedellerinin %5’i reklam sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç işgünü içinde spor kulüplerinin ve sporcuların tescilli bulunduğu il müdürlüğü hesabına makbuz karşılığı ödenerek sözleşmenin bir nüshasıyla birlikte il müdürlüğüne teslim edilir.

Sözleşmede, sözleşmenin geçerli olduğu müsabaka tarihleri, reklam bedeli, reklamda kullanılacak şekil, yazı vb. hususlar belirtilir.

%5 payın il müdürlüğü hesabına yatırıldığına dair makbuz ibraz edilmediği taktirde müşterinin reklamı kullanılamaz.”,

“Reklam kullanma belgesi” başlıklı 10 uncu maddesinde,

“İl müdürlüğü, muhasebeden sorumlu şube müdürlüğünce iki nüsha halinde doldurularak hazırlanan Reklam Kullanma Belgesi (Ek-1) il müdürünce de imza ve tasdik edildikten sonra bir nüshası reklamı kullanacak spor kulübüne veya sporcuya verilir. Diğer nüshası da sözleşmeye eklenerek ilgili dosyasına konur.

Reklam kabul eden spor kulübü, kişiler veya sporcular Reklam Kullanma Belgesini tesis görevlisine ibraz etmedikçe ilgili reklam işaretleri ile müsabakalara katılamaz.”,

“İl müdürlüğünün sorumluluğu” başlıklı 11 inci maddesinde ise,

“Reklam kullanma belgesinin kontrolünden o faaliyet için görevlendirilen tesis sorumlusu personel, belgenin usulüne uygun düzenlenmesinden muhasebeden sorumlu şube müdürü ve il müdürü sorumludur.

Her hangi bir şekilde reklam bedelinin %5’inin ödenmemiş olması halinde, spor faaliyetlerinin yapıldığı il müdürlüğü ile spor kulübünün veya ferdi sporcunun tescilli bulunduğu il müdürlüğü bu tahsilatın temini ile yükümlü ve sorumludur.

İl müdürlüklerince tahsil edilen %5 paylar amatör sporun geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan her türlü spor, araç-gereç ve malzeme alımlarında kullanılır.” hükümleri yer almaktadır.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Bütçe, Muhasebe ve Bilet Yönetmeliğinin “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde,

“Bu Yönetmelik, gençlik ve spor il ve ilçe müdürlüklerinin bütçe, muhasebe ile bilet ve hesap işlemlerinde uygulanacak usul ve esasları kapsar.”,

“Gelirlerin tahsilindeki sorumluluk” başlıklı 13 üncü maddesinde,

“Gelirlerin zamanında ve usulüne uygun olarak takip, tahakkuk ve tahsilinden illerde, il müdürü, ilgili şube müdürü, muhasebeci ve tesis amiri, ilçelerde ilçe müdürü, muhasebeci ve tesis amiri müştereken ve müteselsilen sorumludur.” denilmektedir.

Anılan mevzuat hükümleri uyarınca, müsabakalarını …………. Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve/veya kullanımında bulunan tesislerde gerçekleştiren takımlar, müsabaka formalarına reklam konulmasına ilişkin imzaladıkları sözleşme bedellerinin %5’ini reklam sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç işgünü içinde il müdürlüğü hesabına yatırmak, il müdürlüğü de bu payların yatırılıp yatırılmadığını takip etmek zorundadır.

Sorumlulardan …………. (Genel Müdür) ve …………. (Genel Müdür) göndermiş oldukları savunmalarında özetle, % 5 reklam paylarına ilişkin spor müsabakalarının, Genel Müdürlüğün mülkiyetinde olmasına rağmen kullanımında olmayan, uzun süreli veya intifa hakkı sözleşmeleri ile spor kulüplerine devredilen tesislerde yapıldığını, Medeni Kanunun intifa hakkını düzenleyen hükümleri ve Yargıtay içtihatları uyarınca, intifa hakkı sahibinin hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan tam yararlanma hakkına sahip olduğunu, yararlanmanın kapsamına taşınmazdan gelir elde etmenin de girdiğini, bu şekilde intifa hakkı tesis edilen spor tesislerinde Genel Müdürlüğün çıplak mülkiyet hakkının devam ettiğini, ancak kullanım ve her türlü semeresinden yararlanma hakkının ise intifa hakkı sahibi olan spor kulüplerine ait olduğunu, spor tesislerinin uzun süreli kiralamalarında da kullanım hakkı ile birlikte tesisin gelirlerinden faydalanma hakkının kiracı Spor Kulübüne ait olduğunu, kullanım ile birlikte işletme hakkının devrinin hasılat kirasının bir türü olduğunu, hasılat kirasının, hasılat veren bir mal veya hakkın kullanılmak veya semerelerinden faydalanılmak ve işletilmek üzere bir bedel karşılığında kiralayan tarafından kiracıya devredilmesi borcunu doğurduğunu, kiracının, kullanmaktan başka semere ve hasılat elde etme yetkisi var olduğunu, bu yetki kapsamında üçüncü kişilerle sözleşmeler imzalayarak gelir elde etme yoluna gidilebileceğini, Genel Müdürlük mülkiyetinde bulunan stadyumların kullanım ve işletme hakları, spor kulüplerine devredildiğinden dolayı bu stadyumlarda yapılan müsabakalara ait reklam gelirlerinden faydalanma yetkisinin de kulüplere ait olduğunu ifade etmiş iseler de,

Mülkiyet kavramının tanımına, Anayasa ve Medeni Kanunda yer verilmemiştir. Ancak, 4721 sayılı Medeni Kanunun 683 üncü maddesinin ilk fıkrasına göre, bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içerisinde o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.

Medeni Kanundaki mülkiyet kavramına ilişkin düzenlemeler ile genel hükümlerden hareketle mülkiyet, maddi varlığı olan şeyler üzerinde tam egemenlik sağlayan bir hak olarak tanımlanabilir. Mülkiyet hakkının verdiği yetkileri, o şeyin malikinin rızası olmadan başkaları kullanamaz. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir. Ancak, mülkiyet hakkının kullanımının da sınırları vardır. Bu sınırlar anayasa ve yasalar ile çizilmiştir.

Görüldüğü üzere mülkiyet hakkı, bütün yetkileri bünyesine alan egemenlik hakkıdır ve malın üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilmesi, mülkiyet hakkını ortadan kaldırmayacaktır. Oysa sınırlı ayni haklarda hak sahibinin yetkileri gerek kapsam gerekse süre bakımından sınırlandırılmıştır. Diğer bir ifade ile sınırlı ayni haklar, hak sahibine eşya üzerinde yalnızca belirli ve sınırlı yetkiler tanıyıp, sınırlı bir egemenlik sağlar.

Mülkiyet hakkı sadece konusu olan asıl eşyayı değil, bu eşyanın bütünleyici parça doğal ürünleri ile eklentisini de kapsar.

4721 sayılı Medeni Kanunun “İntifa Hakkı” başlıklı 794 üncü maddesi ile “İntifa hakkı sahibinin hakları” başlıklı 803 üncü maddelerine göre, intifa hakkı sahibi, hakkın konusu olan malı zilyetliğinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerini kullanırken iyi bir yönetici gibi özen göstermek, yararlanmanın olağan sınırlar içerisinde kalmasına özen göstermek ile yükümlüdür. Bu ölçü aşılarak elde edilen ürünler ile nitelikleri itibarıyla malın doğal verimi veya ürünü sayılmayan bütünleyici parçaları malike aittir.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun “Bütünleyici parça” başlıklı 684 üncü maddesi, “Doğal ürünler” başlıklı 685 inci maddesi ve “Eklenti” başlıklı 686 ncı maddesi hükümleri incelendiğinde, kullanımı ve /veya mülkiyeti Genel Müdürlüğe ait olup spor kulüplerine devredilen tesislerde yapılan müsabakalara ait reklam gelirlerinin, “bütünleyici parça”, “doğal ürün” ve “ eklenti” sayılamayacağı,

Aynı Kanunun “Eklenti sayılmayanlar” başlıklı 687 nci maddesinde yer alan ,

“Asıl şeye zilyet olan kimsenin sadece geçici olarak kullanması veya tüketmesi için özgülenen ya da asıl şeyin özel niteliği ile herhangi bir ilişkisi bulunmadan sadece korunmak, satılmak veya kiraya verilmek üzere onunla birleştirilen şeyler eklenti sayılmaz.” hükmünden, söz konusu % 5’lik reklam paylarının “Eklenti Sayılmayan” nitelikte olduğu anlaşılmaktadır.

Genel Müdürler savunmalarında, intifa hakkı kullanımı kapsamında gelirlerin kulüplere ait olduğunu beyan etmişlerdir. Mamafih sorgu konusu yapılan husus, intifa hakkı elde eden kulüplerin bu hakka istinaden formalarına aldıkları reklamlar üzerinden gelir elde etmesi değil, 3289 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Reklam Yönetmeliğinin aşağıda gösterilen hükümleri uyarınca reklam bedelleri üzerinden …………. Genel Müdürlüğüne ödemeleri gereken payların ödenmemiş olmasıdır.

Ayrıca, sorumluların savunmalarında ifade ettikleri, kulüplere statların intifa hakkının verilmesine ilişkin sözleşmeler incelendiğinde, her sözleşmede yer alan “Tamamlayıcı Kanun ve Hükümler” maddesinde yer alan “sözleşmelerde hüküm bulunmayan hallerde 3289 sayılı Kanun ve Genel Müdürlükçe çıkartılmış yönetmelik hükümleri ve genel hükümler sözleşmenin tamamlayıcı hükümleri olarak uygulanır” hükmü uyarınca da Spor Kulüplerinin söz konusu % 5’lik payları ödemeleri gerektiği açıktır.

Kaldı ki, Genel Müdürler tarafından, Medeni Kanunun intifa hakkını düzenleyen hükümleri ve Yargıtay içtihatları uyarınca % 5’lik payların tahsiline imkan olmadığının ifade edilmesine karşın, 2010-2011 yıllarını kapsayan …………. A.Ş. ile …………. Spor Kulübünün yapmış olduğu reklam sözleşmelerinden Genel Müdürlük Payı olan % 5’lerin alınabilmesi için Genel Müdürlük Hukuk Müşavirliği tarafından söz konusu kulüp aleyhine …………. tarihinde …………. İcra Dairesinde …………. sayısı ile hukuki süreç başlatıldığı görülmektedir.

Yine bu meyanda, …………. Genel Müdürlüğü 2011 yılı mali denetim raporunun konu ile aynı mahiyetteki 8 ve 9’uncu maddelerindeki bulgulara kurum üst yöneticisi tarafından verilen cevaplarda da, söz konusu gelirlerin genel müdürlük geliri olduğuna itiraz edilmemiş, kulüplerin imzaladıkları reklam sözleşme bedellerinin %5’i oranındaki Genel Müdürlük paylarının tahsili konusunda Genel Müdürlüklerince, İl Müdürlüklerine gerekli uyarıların sürekli yapılmakta olduğu, yoksun kalınan gelirlerin yasal yollardan takip ve tahsili için hukuki işlem başlatılacağı ifade edilmiştir.

Bununla birlikte, sorumlular savunmalarında, Genel Müdürlüğün gözetim ve denetiminde düzenlenecek spor organizasyonlarına katılan spor kulüpleri ile sporcuların her türlü spor malzemeleri ile araç gereçlerine konulacak reklam bedellerinden % 5 pay alınacağını, Genel Müdürlüğün mülkiyetinde olsa dahi kullanımında olmayan bu statlarda düzenlenen spor organizasyonlarının yönetmelik hükümleri kapsamında olmadığını ileri sürmüş iseler de, Reklam Yönetmeliği ile Genel Müdürlüğün mülkiyetinde ve/veya kullanımında bulunan tesislerde yapılan müsabakalar kapsam altına alınmış, söz konusu tesisler, genel müdürlüğün kullanımında olmasa dahi veya yapılan organizasyonlar genel müdürlüğün gözetim ve denetiminde yapılıyor olmasa dahi tesisler üzerinde …………. Genel Müdürlüğünün mülkiyeti kapsam yönünden yeterli görülmüştür.

Sorumlulardan …………. (Spor Kuruluşları Daire Başkanı) göndermiş olduğu savunmasında, sorumluluğun tespitine ilişkin olarak, Spor Genel Müdürlüğü İşletme Yönetmeliğinin "Kapsam" başlıklı 2 nci maddesinin ikinci bendinde belirtildiği üzere, Genel Müdürlük mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin bir yıldan fazla süreli kira, işletme hakkı devri, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi veya tahsis yöntemlerinden biriyle üçüncü şahıslara devri ile ilgili hususların adı geçen Yönetmeliğin kapsamında yer almadığını, tesislerin bir yıldan uzun süreli olarak kiraya verilmesi ve protokollerinden kaynaklanan gelirlerinin takibi konularının Daire Başkanlıklarına ait olmayıp, Spor Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazların İdaresi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Tesisler Dairesi Başkanlığınca yürütüldüğünü, bu nedenle yargı raporuna ilişkin sorumlu olmadığını ifade etmiş ise de,

Gerek …………. Genel Müdürlüğünce oluşturulmuş Hizmet Envanterinde, gerek ise 2011 yılı …………. Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporunda …………. Genel Müdürlüğü birimleri ile yapacağı görevler yer almakta olup, burada,

“Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri kullanımında bulunan gençlik, spor saha ve tesisleri ile gelir getirici diğer gayrimenkullerin işletilmesiyle ilgili iş ve işlemlerin mevcut mevzuat çerçevesinde yürütülmesini sağlamak” ve “Reklam, yayın, giriş ücret ve esasları ile sponsorluk konularında gerekli talimatların hazırlanmasını sağlamak, bu bağlamda reklam, yayın ve sponsorlukla ilgili iş ve işlemleri yürütmek” Spor Kuruluşları Dairesi Başkanlığı ile anılan daire başkanlığına bağlı İşletmeler Şube Müdürlüğünün görevleri ile yapacağı iş ve işlemler arasında sayılmıştır.

Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Personel Görev, Yetki, Sorumluluk, Çalışma Usul ve Esasları Yönergesinin “Gençlik ve Spor İl Müdürü” başlıklı 7 nci maddesinde,

“Görev ve yetkileri,



7.10.Mevzuatı gereğince illerin her türlü gelirinin zamanında ve usulüne uygun bir şekilde takip ve tahsilini ilgili şube müdürü ile birlikte yapmak,

Sorumlulukları,

Görevlerini ve kendisine verilen diğer işleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapmakla yükümlüdür. Görevlerin yapılmasında, işin gereklerine, çalışma esaslarına, verimlilik ölçülerine, kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve emirlere aykırı davranışlardan, kasıt, ihmalinden doğacak sonuçlardan sorumludur.”,

“İdari Ve Mali İşlerden Sorumlu Şube Müdürü” başlıklı 9 uncu maddesinde,

“Görev ve yetkileri,



9.28.Mevzuat gereğince illerin her türlü gelirinin zamanında ve usulüne uygun bir şekilde takip ve tahsilini sağlamak,



Sorumlulukları,

Görevlerini ve kendisine verilen diğer işleri zamanında usulüne yapmakla yükümlüdür. Görevlerin yapılmasında, işin gereklerine, çalışma esaslarına, verimlilik ölçülerine, kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve emirlere aykırı davranışlardan, kasıt, ihmal ve ilgisizlikten doğacak sonuçlardan sorumludur.”,

“Muhasebeci” başlıklı 17 nci maddesinde,

“Görev ve yetkileri,



17.4.Mevzuat uyarınca, müsabaka hâsılatının taksimi, il ve federasyon hisselerini ayırarak kayda geçirmek, göndermek ve diğer gelirlerin tahsilini sağlamak,

17.8.İl ve ilçe gelir ve alacaklarını ilgili mevzuat uyarınca takip ve tahsil etmek,



Sorumlulukları,

Görevlerini ve kendisine verilen diğer işleri zamanında yapmakla yükümlüdür. Görevlerin yapılmasında, işin gereklerine, çalışma esaslarına, verimlilik ölçülerine, kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve emirlere aykırı davranışlardan, kasıt, ihmal ve ilgisizlikten doğacak sonuçlardan sorumludur.”,

Denilmek suretiyle illerde görev yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü, İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Şube Müdürü ile Muhasebecinin görev ve sorumlulukları belirtilmiştir.

Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “Gelirlerin tahakkuku, gelir ve alacakların takip ve tahsili” başlıklı 17 nci maddesinde,

İdare gelirlerinin tahakkuku, gelir ve alacakların takibi ve genel bütçe kapsamı dışında kalan idarelerde bu gelir ve alacakların tahsil işlemlerinin, ilgili mevzuatında özel bir düzenleme bulunmadığı takdirde, strateji geliştirme birimleri tarafından yürütüleceği,

İdarelerin işlemleri sonucunda, herhangi bir gelir tahakkuku veya gelir ve alacakların takip ve tahsilini gerektiren bir durumun ortaya çıkması halinde, gereğinin yapılması amacıyla ilgili birim tarafından strateji geliştirme birimlerine bildirileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, İl Müdürlüklerinin tüzel kişiliği ve kendilerine özgü malvarlığı ve geliri bulunmadığından, İl Müdürlükleri ile ilgili personel (Gençlik ve Spor İl Müdürü, İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Şube Müdürü, Muhasebeci ile Tesis Amiri) kendilerine Genel Müdürlük talimatıyla verilen görevlerin yerine getirilmesinden, hasılat, reklam, kira ve işletme ile ilgili Genel Müdürlüğe ait gelirlerin takip ve tahsil edilmesinden, tahsil edilen tutarların Genel Müdürlük hesabına yatırılmasından müteselsilen sorumludur.

Diğer taraftan, tesislerin kulüplere kiralama, intifa hakkı tesisi veya bedelsiz tahsis yoluyla devredilmesi sözleşmeleri kulüpler ile Genel Müdürlük arasında düzenlendiğinden, sözleşme şartlarının yerine getirilmemesi halinde fesih dahil diğer hükümleri uygulama görevi de Genel Müdürlüğe aittir. İl müdürlükleri sadece sözleşme şartlarının yerine getirilmesi hususlarını denetlemekle ve Sözleşme şartlarının kulüplerce yerine getirilmemesi halinde durumu Genel Müdürlüğe tutanakla ve belgesi ile haber vermekle yükümlüdür.

Nitekim savunmalarda, “Sözü edilen gelirlerin takip ve tahsil edilmesi hususlarında, …………. İl Müdürlükleri muhtelif tarihlerde çıkartılan genelgeler ile düzenlenen toplantı ve seminerlerle uyarılmıştır.” denilerek, İl müdürlüklerinin Genel Müdürlük adına gelirleri takip ve tahsil etmeleri gerektiği ifade edilmiştir.

Açıklanan gerekçeler doğrultusunda, gelirin genel müdürlük geliri olduğu, genel müdür ile görevlendirdiği personelin de bu işlemleri yapmakla mükellef olması dolayısıyla, Genel Müdür, Spor Kuruluşları Daire Başkanı, Gençlik Hiz. ve Spor İl Md., Tesisler/İşletmeler Şb. Md., İdari ve Mali İşler Şb. Md. ve Muhasebeci 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 7’nci maddesi, 5018 sayılı Kanunun 8, 9 ve 11’inci maddeleri ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Bütçe, Muhasebe ve Bilet Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gelirlerin tahakkuk ve tahsilinden sorumludurlar.

Ancak, 2011 yılı …………. Genel Müdürlüğü hesabının incelenmesinde, …………. Spor Kulübü’nün müsabaka formalarına reklam konulmasına ilişkin 3. kişiler ile imzaladıkları sözleşmeler üzerinden %5 payları il müdürlüğüne ödemeden reklamları kullandığının tespit edilmesi üzerine, sorumlular tarafından hukuki takibat başlatılarak tahsil edileceği bildirilen söz konusu Genel Müdürlük gelirlerine ilişkin olarak, il müdürlüğü tarafından tahsilata ilişkin bir belge gönderilmediği gibi Genel Müdürlük tarafından da bu güne kadar muhasebe sistemine alacak tahakkukuna ilişkin herhangi bir kayıt yapılmamıştır.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Kamu zararı başlıklı 71 inci maddesinde, “Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,



e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,



Esas alınır.

…” denilmektedir.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesine göre çıkarılan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Kamu zararının oluştuğu tarih” başlıklı 17/d maddesinde de, kamu zararının, İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması hallerinde, söz konusu işlemin zaman aşımına uğradığı tarihte oluşmuş kabul edileceği belirtilmektedir.

Yukarıda anılan mevzuat hükümleri ile yapılan açıklamalar uyarınca, …………. Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve/veya kullanımında bulunan spor tesislerinde veya Genel Müdürlüğün gözetim ve denetiminde düzenlenen Spor Toto Süper Lig müsabakalarına katılan …………. Spor Kulübünün her türlü spor malzemeleri ile araç ve gereçlerine konulacak reklamlara ilişkin üçüncü kişilerle imzalamış olduğu sözleşme bedelleri üzerinden % 5 oranındaki SGM paylarının tahsil edilmemesi sonucu …………. TL’lik kamu zararına neden olunduğu ileri sürülmekte ise de, sorumlular tarafından hukuki takibat başlatılarak tahsil edileceği bildirilen ancak muhasebe kayıtlarında alacak tahakkukunun yapıldığına veya tahsilata ilişkin bir belge gönderilmeyen …………. TL 2011 yılı kurum geliri henüz zamanaşımına uğramadığından, bu nedenle belirtilen kamu görevlilerine sorumluluk atfetmek de mümkün olmadığından, Sayıştay yargılaması açısından henüz kamu zararı niteliğini kazanmamış olan …………. TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına,

………….,

(Üye …………. ile Üye ………….’… “Denetçi düşüncesi doğrultusunda …………. liralık kamu zararının sorumlularına ortaklaşa ve zincirleme ödettirilmesi uygun olur.” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı) oyçokluğuyla,

Karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy