Sayıştay 4. Daire - Karar No: 25 - 109 - İlam No: 109 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




GÖREVLENDİRME ÜCRETİ

…………. İl Müdürlüğünde görevli bazı personele mevzuat hükümlerine aykırı olarak, görevli, izinli veya raporlu oldukları günlerde, görev fiilen yapılmadığı halde görevlendirme ücreti ödendiği, bazı personele de günde iki seanstan, resmi tatil günlerinde de üç seanstan fazla görevlendirme ücreti ödendiği görülmüştür.

Federasyon Başkanlıkları, İl Müdürlükleri ve Daire Başkanlıklarınca Gençlik ve Spor Hizmetleri Uygulanmasında Görevlendirileceklere Ödenecek Ücretlerle İlgili Esas ve Usuller 31 Ağustos 2001 tarih ve 24509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2001/2863 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenerek yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu esasların “Amaç” başlıklı 1 inci maddesinde, “Bu esasların amacı, gençlik ve spor hizmetlerinin uygulanmasında görevlendirileceklerin ücretleri ile bu ücretlerin ödenmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.",

“Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde, "Bu esaslar asli görevlerinden ayrı olarak gençlik ve spor hizmetlerinde görevlendirilecek kişileri kapsar.",

“Görevlendirme” başlıklı 4 üncü maddesinde, “Gençlik ve Spor Hizmetlerinde görevlendirme, ilgili kurumun en üst amirinin onayı ile yapılır. Genel Müdürlüğümüz personeli dışında görevlendirilecek kamu personeli için, adı soyadı, asli görevi, hizmetin kapsamı, yeri ve süresi belirtilmek suretiyle ilgili kamu kurum veya kuruluşlarından izin alınması zorunludur.

Devamlılık gösteren hizmetlerde ve asli memuriyet yerinde mesai saatleri içerisinde görevlendirilecekler için yukarıdaki görevlendirme hükmü uygulanmaz.”,

“Ödenecek Ücret” başlıklı 5 inci maddesinde, "Bu esaslara göre, normal mesai saatleri içerisindeki asli görevleri dışında gençlik ve spor hizmetlerinde görevlendirileceklere, ekli tablolarda belirtilen göstergelerin. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 154 üncü maddesi uyarınca memur aylıklarının hesaplanmasına esas alınan katsayı ile çarpımı sonunda bulunulacak miktarda ücret ödenir.

Ancak, ekli tablolarda belirtilen göstergeleri aşmamak şartıyla, hangi gençlik ve spor faaliyetinde, kimler için hangi gösterge üzerinden ücret ödeneceği, faaliyetin yapılacağı yer, zaman, (gece-gündüz) ulaşım durumu ve diğer etkenler dikkate alınarak ilgisine göre illerde Valiliğin, Genel Müdürlük bünyesindeki federasyon faaliyetlerinde federasyonların, Daire başkanlıklarının faaliyetlerinde ise daire başkanının teklifi üzerine Genel Müdürün onayı ile belirlenir.

Bu esaslara göre ücret ödenebilmesi için, görevin fiilen ve tam olarak yapıldığının belgelendirilmesi şarttır.” hükümleri yer almaktadır.

Aynı Bakanlar Kurulu Kararının Federasyon ve/veya İl Müdürlüklerince düzenlenecek her türlü spor faaliyetleri ile bunlara hazırlık teşkil eden görevlendirmeleri düzenleyen üç sayılı tabloya ilişkin esaslarda, resmi çalışma günlerinde gündüz bir, gece bir seans üzerinden, resmi tatil günlerinde ise her dört saatlik hazırlık ve müsabaka süresi için bir seanstık ücret ödenebileceği, bir günde üç seanstan fazla ödeme yapılamayacağı belirtilmiştir.

Yukarıda anılan Bakanlar Kurulu Kararına göre, gençlik ve spor hizmetlerindeki görevlendirmelere ilişkin ücret alınabilmesi için görevin fiilen yapılması gerekmektedir. Ayrıca günde en fazla iki seans, resmi tatil günlerinde de en fazla üç seans ücret alınabilmektedir.

…………. İl Müdürlüğünde 2011 yılına ilişkin görevlendirmelerde yukarıdaki kararlara aykırı olarak bazı personellerin görevli, izinli veya raporlu olduğu günlerde görev fiilen yapılmadığı halde bu kişilere görevlendirme ücreti ödendiği görülmüştür. İlgili Bakanlar Kurulu Kararına aykırı olarak günde iki seanstan, resmi tatil günlerinde de üç seanstan fazla ücret ödendiği görülmüştür.

Bu itibarla, …………. İl Müdürlüğünde görevli bazı personele mevzuat hükümlerine aykırı olarak, görevli, izinli veya raporlu oldukları günlerde, görev fiilen yapılmadığı halde görevlendirme ücreti ödenmesi, bazı personele de günde iki seanstan, resmi tatil günlerinde de üç seanstan fazla görevlendirme ücreti ödenmesi sonucu kamu zararı teşkil ettiği iddia olunan tutar sorguda …………. TL olarak gösterilmekle birlikte yeniden yapılan hesaplamada …………. TL olduğu görüldüğünden, aradaki fark olan ve mevzuatına uygun olduğu anlaşılan …………. TL için ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle,

…………. TL’nin de,

…………. TL’sinin tahsil edildiği anlaşıldığından söz konusu tutar için ilişik kalmamıştır.

Tahsilatın ilamda gösterilmesine oybirliğiyle,

Kalan …………. TL’nin ise sorumlularına,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle,

Karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy