Sayıştay 3. Daire - Karar No: 170 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Damga Vergisi



"………. Alımı İşi" kapsamında kısmi teklife açık ihaleli “1. Kısım .......... Alımı İşi”nde yüklenici ………. A.Ş.’ye yapılan hakediş ödemesinden 21.03.2012 tarih ve 28240 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ (Seri No: 1)`de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in 2 nci maddesine aykırı olarak iş uluslararası nitelikte olmamasına rağmen “döviz kazandırıcı faaliyet” kapsamında değerlendirilerek damga vergisi kesintisi yapılmaması sonucu ………. TL tutarında kamu zararına sebebiyet verilmesi hususunda,

21.03.2012 tarih ve 28240 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ (Seri No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in 2 nci maddesinde aynen,

“3.2.1. Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alan yatırımlardan ve Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bu programda yer almayan kamu yatırımlarından uluslararası ihaleye çıkarılanların (yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirakine açık olmak üzere) ihalesini kazanan veya yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların,” faaliyelerinin döviz kazandırcı faaliyetler kapsamında değerlendirileceği ifade edilmiştir.

27.02.2004 tarih ve 25386 sayılı Remi Gazete yayımlanan “(1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ”in 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında ise,

“(3.2)’de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler ile (3.1.8)’de belirtilen faaliyetler için uygulanacak damga vergisi ve harç istisnası, ilgili kuruluşlarca, bu konuda düzenlenmiş bulunan "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi" veya "Dahilde İşleme İzin Belgesi"nin ibrazı üzerine, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re’sen uygulanacaktır...” hükmü yer almaktadır.

05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat: 2008/6)”in 6 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasının (ç) bendinde aynen,

“Yerli imalatçı firmaların, Müsteşarlıkça yayımlanan Tebliğ eki yatırım malları listesinde belirtilen malları üreterek yapacakları satış ve teslimleri”nin söz konusu tebliğ kapsamında olduğu ifade edilmektedir.

Yukarıda verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde, “………. Alımı İşi” kapsamında kısmi teklife açık ihaleli “1. Kısım.......... Alımı İşi”nde yüklenicisi ………. A.Ş.’ye, söz konusu iş 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ (İhracat: 2008/6)”in 6 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasının (ç) bendinde belirtilen yerli imalatçı firmaların, Müsteşarlıkça yayımlanan Tebliğ eki yatırım malları listesinde belirtilen malları üreterek yapacakları satış ve teslimler kapsamında olduğu değerlendirilerek ………. numara ve ………. tarihli belge ile ‘.......... İşi`ne ait ………. ABD Doları tutarında vergi resim ve harç istisnası belgesi verildiği görülmüştür.

27.02.2004 tarih ve 25386 sayılı Remi Gazetede yayımlanan “(1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ”in 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası çerçevesinde, damga vergisi istisnasının ………. numara ve ………. tarihli istisna belgesinin ibrazı üzerine, başka bir belge aranmaksızın resen uygulanması gerekmektedir.

Bu itibarla, sorgu konusu edilen ………. TL tutarındaki kamu zararına ilişkin hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygun olduğuna ve ilişilecek husus bulunmadığına, oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy