Sayıştay 3. Daire - Karar No: 104 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kira Artışı



…,…,…,. Müsteşarlığı ile …,…,…,. A.Ş. arasında akdedilen 07.05.1989 tarihli Kira Sözleşmesine ait dosyanın incelenmesi sonucunda, …,…,…,. (..........) mali tabloları maddi duran varlığında kayıtlı olan …,…,…,.mahallesindeki …,…,…,. parsel …,…,…,. yüzölçümlü arsanın, kira bedelinin rayicinin çok altında kalması ve kira sözleşmesinin 2 nci maddesinin son fıkra hükmüne göre, kira süresinin yeniden gözden geçirilip rayiç kira bedeli oluşturulmaması sonucunda …,…,…,. TL kamu zararına sebebiyet verilmesi hususunda,

…,…,…,.

Dosyada mevcut bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi sonucunda,

3238 sayılı Kanunun ‘,Savunma Sanayii İcra Komitesi’, başlıklı 5 inci maddesinde aynen,

”,Savunma Sanayii İcra Komitesi Başbakanın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanından meydana gelir.

Komite, Başbakanın daveti üzerine toplanır. Komitenin sekreterliğini Savunma Sanayii Müsteşarı yürütür.”, denilmiştir.

Aynı Kanunun ‘,Komitenin görevleri’, başlıklı 6 ncı maddesinin c ve d fıkralarında aynen,

“,Komitenin görevleri aşağıda belirtilmiştir.

…,

c) Kamu ve özel sektörün yabancı sermaye ve teknoloji katkısı ile savunmaya yönelik üretim tesisleri kurma imkanlarını araştırmak, yönlendirmek ve tahakkuk planlarını takip etmek, bu gibi tesislerin kuruluşuna gerektiğinde Devletin iştiraki için prensip kararı almak,

d) Sağlanacak modern silah, araç ve gereçlerin araştırılması, geliştirilmesi, prototip imali, avans verilmesi, uzun vadeli siparişler ve diğer mali ve ekonomik teşviklerin tespiti istikametinde Savunma Sanayii Müsteşarlığına talimat vermek, …,”, hükmü bulunmaktadır.

Aynı Kanunun ‘,Müsteşarlığın görevleri’, başlıklı 10 uncu maddesinin a fıkrasında,

“,a) İcra Komitesinin aldığı kararları uygulamak,”, ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen 3238 sayılı Savunma Sanayii Müsteşarlığının Kurulması Hakkındaki Kanunun 5 inci maddesinde, …,…,…,.(..........), …,…,…,.Müsteşarlığı`nın (..........) en üst karar organı olarak belirtilmiş olup, aynı Kanunun 6 ncı maddesinin c ve d fıkraları hükmü çerçevesinde alınan …,…,…,.tarih ve …,…,…,. sayılı …,…,…,. Kararı`nda ise “,…,…,…,. Kurumu’,na ait …,…,…,.mahallesindeki …,…,…,. parsel …,…,…,. yüzölçümlü arsayı …,…,…,. TL bedelle satın almasına ve söz konusu arsayı savunma sanayii amaçları doğrultusunda kullanılmak kaydı ile …,…,…,. A.Ş.’,ne 49 yıl süre ile kiralanmasına ve kiralama şartlarının ..........`le …,…,…,. arasında düzenlenecek bir protokolle belirlenmesine…,”, ifadesi yer almıştır. Bu karara istinaden, …,…,…,. Müsteşarlığı tarafından, 3238 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin a fıkrasında Müsteşarlığın görevleri arasında yer alan ‘,İcra Komitesinin aldığı kararları uygulamak’, hükmü uyarınca, …,…,…,. A.Ş. ve …,…,…,. arasında 49 yıl süreli, 31 Mayıs 1989 tarihli kira sözleşmesi imzalanmıştır.

Ayrıca 3238 sayılı Kanunun “,Uygulanmayacak Hükümler ve Öncelik”, başlıklı 11. maddesinde,

“,Bu Kanunla yapılması öngörülen iş ve işlemlerde 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 832 sayılı Sayıştay Kanunu hükümleri uygulanmaz.

Müsteşarlığın ihtiyacı olan teknik şartnamelerin hazırlanması ve kalite kontrol hizmetleri konusundaki talepleri Milli Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarınca öncelikle yerine getirilir.”, denilmektedir.

Yukarıda verilen mevzuat hükümleri uyarınca, …,…,…,.Müsteşarlığı (..........) ve …,…,…,. A.Ş. arasında 31.05.1989 tarihinde özel hukuk hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen kira sözleşmesinin, …,…,…,. Müsteşarlığı`nın o tarihte tabi olmadığı 2886 sayılı Kanun ve bu Kanun`a dayanılarak çıkarılan 20.10.2005 tarih ve 25972 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 300 sayılı Milli Emlak Tebliği`ne ve 18.07.2001 tarih ve 24466 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4706 sayılı Kanuna aykırı olmasının, kanunların geriye yürümezliği ilkesi çerçevesinde mümkün olmadığına,

Bu itibarla, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan …,…,…,.TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,

…,…,…,.

karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy