Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35160 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelendirmelerinden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler Katma Değer Vergisi Kanunu’nda vergiden istisna tutulduğu halde, …….., …….., …….. binalarına ilişkin proje hizmeti alım işlerinde katma değer vergisi ödenmesi.



2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelendirmelerinden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler Katma Değer Vergisi Kanunu’nda vergiden istisna tutulduğu halde, bu kapsamda olan bazı binalara ilişkin proje hizmeti alım işlerinde katma değer vergisi ödendiği görülmüştür.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesinin 2’nci fıkrasında, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimler” katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.

Buna göre söz konusu hizmetler ve teslimler için katma değer vergisi ödenmemesi gerekmektedir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71’nci maddesinde,

“Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemlerin sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır”

denilmiş ve kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak unsurlardan birisinin “mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması” olduğu belirtilmiştir.

Dolayısıyla katma değer vergisi ödenmemesi gereken bir durumda, mevzuat hükümlerine aykırı olarak vergi ödenmesi kamu zararı oluşturmaktadır.

Bu nedenle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda vergiden istisna tutulan hizmet ve teslimler için katma değer vergisi ödenmesi sonucu sebep olunan …….. TL kamu zararının Harcama Yetkilisi (Yapı İşleri ve Tek. Daire Bşk.) …….. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Şube Müdürü) ……..’e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy