Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35153 - 120 - İlam No: 120 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Üniversite “Lokal-….” Yemekhanesinde servis edilen 13.203 adet/öğün yemekten 10.286 adet/öğünün parasının tahsil edilmemesi sonucu kamu zararına sebebiyet verilmesi.



… sayılı ilamın 3 üncü maddesinde, Sağlık,Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı yemekhane hesaplarının incelenmesi sonucunda, “Lokal-…..” Yemekhanesinde servis edilen 13.203 adet/öğün yemekten 10.286 adet/öğünün ücretinin tahsil edilmediği, bunun sonucunda …… TL kamu zararına sebebiyet verildiği belirtilmişse de, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği ve yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki (E) Cetveli’nde yer alan hükümler dikkate alınmadan bir tespitte bulunulması mümkün olmadığından, ücretsiz yemek verilen personelin durumu ve mevzuat hükümlerine göre konunun yeniden değerlendirilerek ek raporla daireye intikalinin sağlanması için denetçisine muhtıra verilmesine karar verilmişti.

Bu defa düzenlenen raporda, sorgu ile sorumlulardan yemek bedeli alınmayan 10.286 öğünden kimlerin yararlandığı, varsa buna ilişkin yazı veya izinlerin olup olmadığı, 657 sayılı Kanuna tabi personel ve öğün sayısı ile buna ilişkin olarak üniversite bütçesine gelir kaydedilen tutarların bildirilmesinin istendiği görülmüştür.

Gerek … sayılı ilama esas yargılamaya esas raporda gerekse söz konusu ek raporda yer alan savunmaların ve denetçi görüşlerinin incelenmesi neticesinde, 2011 yılında Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na “Lokal-…” yemekhanesinde çıkan toplam 13.203 öğünden 10.286 adedinden yemek bedelinin alınmadığı görülmüştür. 222 işgünü esas alınarak yapılan hesaplama ile ortalama olarak her bir işgünü için 46 kişinin ücretsiz olarak yemek hizmetinden faydalandığı, bu 46 kişiden 22’sinin 657 sayılı Kanuna tabi personel olduğu, kalan 24 kişiye ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığı anlaşılmaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun “Kamu Zararı” başlıklı 71 inci maddesinde,

“Kamu zararı, mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) Kamu kaynakları ile yükümlülüklerinin yönetilmesinde, değerlendirilmesinde, korunmasında veya kullanılmasında gerekli önlemlerin alınmaması veya özenin gösterilmemesi suretiyle öz kaynağın azalmasına sebebiyet verilmesi,

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

esas alınır.”

denilmektedir.

Söz konusu mevzuat hükmünde idare gelirlerinin tahsil edilmemesi kamu zararı olarak nitelendirilmiştir. Dolayısıyla yemekhanelerde sunulan yemek hizmetinden faydalananlardan yemek ücretinin alınmaması kamu zararını oluşturmaktadır.

İdari ve Mali İşler Daire Başkanı ……. ve Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı …….. savunmalarında, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin “Yemek Maliyetinin Hesabı” başlıklı 9 uncu maddesinde geçen “Bu Yönetmeliğin 4. maddesinin uygulanmasında, kurum kadrolarında olup, yemek servisinde görevlendirilen personel giderleri, kira, amortisman, su, elektrik ve havagazı giderleri yemek maliyetine dahil edilmez” hükmü gereği yemekhanelerde çalışan personel için yemek ücreti alınmadığını belirtmiş olsalar da söz konusu madde yemek maliyetinin hesabına hangi giderlerin dahil edilmeyeceği ile ilgili olup “personel giderleri” denilmek suretiyle yemek servisinde görevlendirilen kişilerin özlük haklarına ilişkin giderler kastedilmektedir. Yemek servisinde görevli personel ile diğer personel Kanun ve ilgili mevzuattaki hükümlere göre yararlandıkları yemek hizmetinin bedelini ödemek durumundadırlar.

Rektör ………. ile Rektör Yardımcısı …….. ise ek rapora esas sorguya savunma göndermemiş olmakla birlikte …. sayılı ilama esas Raporda yer alan savunmalarında üst yöneticinin sorumluluğunun mali sorumluluk değil, idari sorumluluk olduğunu, dolayısıyla sorumlu bulunmadıklarını belirtmişlerdir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Üst Yöneticiler” başlıklı 11 inci maddesine göre Rektör üniversitelerde üst yöneticidir. Rektörün çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere üniversitenin profesörleri arasından seçtiği rektör yardımcılarının 5018 sayılı Kanunun uygulanması bakımından üst yönetici olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Bu itibarla, mutfak ve yemekhanede görevlendirilen 22 devlet memurundan yemek maliyetinin 1/3’ü oranında alınması gereken toplam …… TL’nin Rektör Yardımcısı Prof.Dr. ……, SKS Daire Başkanı ………. ile İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı ………..’e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine,

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı “Lokal-….” yemekhanesinde günlük ortalama 24 kişiye verilen yemek bedelinin savunmalarda da belirtildiği üzere işbu ilamın 1 nci maddesinde yer alan ve tazminine karar verilen günlük 126 öğün dahilinde bulunduğu anlaşıldığından ilişik olmadığına,

oybirliğiyle,










Full & Egal Universal Law Academy