Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35147 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Sürekli Eğitim Merkezi biriminde görevli Rektör Yardımcılarına mesai dışı B2 puanı hesaplanarak ek ödeme yapılması.



Sürekli Eğitim Merkezi biriminde görevli Rektör Yardımcıları Prof. Dr. …… ile Prof. Dr. ……’a mesai dışı (B2) puanı hesaplanarak ek ödeme yapıldığı görülmüştür.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Döner Sermaye” başlıklı 58 inci maddesinin “f” fıkrasında:

“Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, üniversite yönetim kurulunun uygun gördüğü birimin döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır. Yapılacak ek ödemenin tutarı ek ödeme matrahının, rektörler için yüzde 600’ünü, rektör yardımcıları için yüzde 300’ünü, genel sekreterler için yüzde 200’ünü geçemez.

...

Bu fıkra kapsamında bulunan yöneticilere, mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme yapılmaz. Mesai saatleri dışında döner sermaye gelirlerine katkıları bulunması hâlinde alabilecekleri toplam ek ödeme tutarı, hiçbir şekilde yönetici payı dahil ilgisine göre (c) ve (d) fıkralarında belirtilen esaslara göre hesaplanacak tutarı geçemez .”

Denilmektedir.

Yukarıdaki mevzuat hükmüne göre yöneticilere mesai içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme verilemez. Mesai dışında ise döner sermaye gelirlerine bireysel katkıları bulunmaları halinde ayrıca ek ödeme alabileceklerdir. Söz konusu katkının fıkrada belirtilen mesleki hizmetlerden olması gerekmektedir. Yöneticilik görevleri dolayısıyla yaptıkları hizmetlerin mesai dışında olması durumunda ise ek ödeme yapılması mümkün değildir.

Yapılan incelemede, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. …… ile Prof. Dr. ……’a Tıp Fakültesi biriminde ayrılan yönetici paylarından, anılan fıkra hükmünde belirtilen oranlarda yapılan ek ödemelerin yanı sıra Sürekli Eğitim Merkezi biriminde “Gelir getirici faaliyetlere ilişkin eşgüdümün sağlanması, eğitim sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi, öğrenim tekniklerinin belirlenmesi ve rehberlikte bulunmak” ile “Gelir getirici faaliyetlere ilişkin olarak her türlü proje çalışmalarına destek sağlamak” adı altında belirlenen yönetim görevi mahiyetindeki görevlerinden dolayı mesai dışı (B2) puanı hesaplanarak ek ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak yöneticilik görevi mahiyetindeki bu işler için 2547 sayılı Kanunun 58 nci maddesinin (f) fıkrasının ilk paragrafına göre verilen ek ödeme haricinde aynı fıkranın üçüncü paragrafına göre ayrıca ek ödeme verilmesi mümkün değildir.

Bu itibarla, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. …… ile Prof. Dr. ……’a Sürekli Eğitim Merkezi biriminde gerçekleştirdikleri yöneticilik görevleri için bireysel gelir getirici faaliyetleri olmaksızın mesai dışı (B2) puanı hesaplanarak ek ödeme yapılması sonucu oluşan ..… TL kamu zararından,

- … TL’sinin Gerçekleştirme Görevlisi (Döner Sermaye İşletme Müdürü) …… ve Harcama Yetkilisi (Rektör) Prof. Dr. ……’a,

- … TL’sinin Gerçekleştirme Görevlisi (Döner Sermaye İşletme Müdürü) …… ve Harcama Yetkilisi (Rektör Yardımcısı) Prof. Dr. ……’a,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Başkan ……’in karşı oy gerekçesi:

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Döner Sermaye” başlıklı 58 inci maddesinin “f” bendinin üçüncü paragrafında, “Bu fıkra kapsamında bulunan yöneticilere, mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme yapılmaz. Mesai saatleri dışında döner sermaye gelirlerine katkıları bulunması hâlinde alabilecekleri toplam ek ödeme tutarı, hiçbir şekilde yönetici payı dahil ilgisine göre (c) ve (d) fıkralarında belirtilen esaslara göre hesaplanacak tutarı geçemez.” denilmektedir. Bu hükümde, yöneticilere, mesai saatleri içerisinde verdikleri hizmetlerden dolayı ayrıca ek ödeme yapılmayacağı belirtilirken “mesleki hizmet”ten bahsedilmiş, ancak mesai saatleri dışındaki hizmetleri için alabilecekleri toplam ödeme açıklanırken böyle bir niteleme yapılmamış, sadece “döner sermaye gelirlerine katkıları bulunması hâlinde” ifadesi kullanılmıştır.

Diğer taraftan, 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine dayanılarak çıkarılan Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinde, Kanunun 58 nci maddesinin (c) ve (d) fıkraları kapsamında bulunan personel ile (f) fıkrasının üçüncü paragrafı kapsamında yürütülen hizmetler için mesai dışı (B2) puanı hesaplanacağı belirtilmiştir. 58 nci maddenin (f) fıkrası kapsamında yürütülen hizmetler yöneticilik hizmetleri olduğundan, (f) fıkrası kapsamındaki yöneticiler için yönetim hizmetlerinden dolayı mesai dışı (B2) puanı hesaplanması gerekmektedir.

Ayrıca Yönetmeliğin “Dağıtım Esasları” başlıklı 5 nci maddesinin üçüncü fıkrasında Bireysel gelir getirici faaliyet puanının mesai içi (B1) ve mesai dışı (B2) puanlarından oluşacağı, her bir döner sermaye birimi için Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Gelir Getirici Faaliyet Cetveli”ne göre kişinin ürettiği hizmetlerden elde edilen puanlar kullanılarak hesaplanacağı, Yönetmeliğin “Gelir getirici faaliyet cetveli hazırlanmasına ilişkin geçiş hükümleri” başlığını taşıyan Geçici 1 nci maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 58 nci maddesinin (c) fıkrası dışındaki diğer birimler için Yükseköğretim Kurulu tarafından “Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar, bu Yönetmelikteki esaslara uygun olarak kurum yönetim kurulunun düzenleme yapmaya yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yükseköğretim Kurulu tarafından gelir getirici faaliyetlere ilişkin cetvel düzenlenmediğinden, Üniversite Yönetim Kurulunun verdiği yetkiye istinaden Döner Sermaye İşletmesi Yürütme Kurulunca Yönetmeliğin Geçici 1 nci maddesi hükmüne istinaden alınan karar doğrultusunda ve Yönetmeliğin 7 nci maddesi uyarınca yöneticiler için (B2) puanı hesaplanarak ek ödeme yapılmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.

Bu itibarla, yapılan ödemelerin yasal düzenlemelere uygunluğuna hükmedilmesi gerekir.






Full & Egal Universal Law Academy