Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35147 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




İlahiyat Fakültesi’nde uzaktan öğretimde görevli personele fazla mesai ödenmesi.



2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 6111 sayılı Kanunla değişik “Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar” başlıklı 44 üncü maddesinin (e) bendinde aynen:

“e. Yükseköğretim Kurulu kararı üzerine yükseköğretim kurumlarında, öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü önlisans, lisans ve lisansüstü uzaktan öğretim programları açılabilir. Uzaktan öğretim programlarının açılabileceği alanlar, uzaktan öğretim yoluyla verilecek dersler ve kredi miktarları, ders materyallerinin hazırlanması, sınavlarının yapılma şekli, yükseköğretim kurumları arasında bu amaçla yapılacak protokoller ile uzaktan öğretime ilişkin diğer hususlar, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

Uzaktan öğretim programı kapsamında yükseköğretim kurumlarında ders veren öğretim elemanlarına, haftalık 10 saati geçmemek üzere verdikleri ders başına, 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki unvanlar itibarıyla belirlenen ek ders ücretinin beş katını geçmemek üzere yükseköğretim kurumları yönetim kurulunca belirlenecek tutarda ek ders ücreti ödenir. Ders malzemelerinin hazırlanması, derse kaydolan öğrenci sayısı, dersin canlı veya kayıttan verilmesi, öğrencilerin sorularına verilen cevaplar, ödev veya uygulamaların değerlendirilmesi için harcanan süreler ile uzaktan öğretimle verilen derslere katılan öğrenci sayısı esas alınarak öğretim elemanlarına yapılacak ek ders ücreti ile ders malzemelerinin hazırlanmasında veya dersin yürütülmesinde fiilen katkıda bulunanlara yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. Ancak, yukarıda belirtilen her türlü ödemelerin toplamı uzaktan öğretim için yatırılan toplam öğrenim ücretinin yüzde yetmişini geçemez…



Birinci ve ikinci öğretim programlarındaki bir dersin hem örgün öğretim yoluyla hem de uzaktan öğretim yoluyla verilmesinin senato tarafından uygun görülmesi halinde, dersi uzaktan öğretim yoluyla almayı tercih eden öğrencilerden, bu Kanunun 46 ncı maddesinin (c) fıkrasına göre belirlenen kredi başına öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti alınır. Dersin uzaktan öğretim yoluyla verilmesinde görev alan öğretim elemanı ve diğer personele, dersi uzaktan öğretim yoluyla almayı tercih eden öğrencilerden alınan öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti toplamının yüzde yetmişini geçmeyecek şekilde bu fıkranın ikinci paragrafına göre ödeme yapılır.

...”

denilmektedir.

Yukarıda yer alan Kanun hükmüne göre uzaktan öğretim programı kapsamında fiilen katkıda bulunan öğretim elemanı ile diğer personele yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasların Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu’nun bu belirlemeyi 2012 yılında yapmadığı, Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 01.02.2013 tarihli toplantısında alınan karar ile Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar yürürlüğe konulduğu görülmüştür. 2012 yılında söz konusu Usul ve Esaslar yürürlüğe konulmadığından ödemelerin kimlere ve hangi miktarlar üzerinden yapılacağı konusunda yasal bir düzenleme mevcut değildir. Dolayısıyla uzaktan öğretimde görevli olan personele ikinci öğretime ilişkin hükümlerin kıyasen uygulanarak ödeme yapılması mümkün görülmemektedir. Kaldı ki 2013 yılında yürürlüğe konulan Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar hükümleri ile bu Usul ve Esaslara ekli sayılı “Diğer Hizmetler Karşılığı Yapılacak Ödemeler Cetveli” incelendiğinde, öğretim elemanları ile Birim ve Program Koordinatörleri ve Yayın Komisyonuna yapılacak ödemeler haricinde diğer personele ödeme yapılmasına dair hüküm bulunmadığı görülmektedir.

Bu itibarla, İlahiyat Fakültesi’nde uzaktan öğretimde görevli personele 3843 sayılı Kanun hükümleri uygulanmak suretiyle fazla mesai ödenmesi sonucu oluşan ..… TL kamu zararının Gerçekleştirme Görevlisi (Fakülte Sekreteri) ……ve Harcama Yetkilisi (Dekan) Prof. Dr. …….’a müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Başkan …’in karşı oy gerekçesi:

2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (e) bendinin ikinci paragrafında “…ders malzemelerinin hazırlanmasında veya dersin yürütülmesinde fiilen katkıda bulunanlara” dördüncü paragrafında ise “dersin uzaktan öğretim yoluyla verilmesinde görev alan öğretim elemanı ve diğer personele” ödeme yapılması öngörülmüştür. Aynı bentte, bu ödemelere ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmesi öngörülmüş olmasına rağmen bu belirleme 2012 yılında yapılmadığından, uygulama 3843 sayılı Kanunda ikili öğretim için belirlenmiş esaslara göre yürütülmüştür. Fiilen yapılan fazla çalışmanın ücretle karşılanması gerekmekte olup, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (e) bendi hükmüne istinaden yapılan bu ödemede ilişik bulunmamaktadır. Ayrıca bu ödemelerin toplamının, anılan bentte uzaktan öğretim için yatırılan toplam öğrenim ücretinin yüzde yetmişi olarak belirlenen sınırın da içinde kaldığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla, yapılan ödemelerin mevzuata uygunluğuna hükmedilmesi gerekir.

Üye …’ın karşı oy gerekçesi:

2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (e) bendinin ikinci paragrafında “…ders malzemelerinin hazırlanmasında veya dersin yürütülmesinde fiilen katkıda bulunanlara” dördüncü paragrafında ise “Dersin uzaktan öğretim yoluyla verilmesinde görev alan öğretim elemanı ve diğer personele” ifadeleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla Kanunda uzaktan öğretimde görevlendirilen idari personele ödeme yapılmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Bu şartlar altında fiilen fazla mesai yapan personele ödeme yapılacak olup tartışılması gereken konu fazla mesai ücretinin miktarı konusundadır. İlgili Kanunda belirtilen yetkili organlar tarafından daha yüksek bir ödeme yapılması konusunda herhangi bir düzenleme yapılmadığı görülmektedir.

Yetkili organlar tarafından yapılan düzenlemede bu alanda yapılacak fazla çalışma ücretlerinin hesaplanmasında ikinci öğretimde ödenecek fazla mesai ücretinin uygulanacağı yönünde bir düzenleme bulunmadığından ikinci öğretimdeki fazla mesainin esas alınması da mümkün değildir.

Bu şartlar altında fiilen fazla mesai yapılan personele fazla çalışma ücreti ödeneceği ancak miktarının nasıl hesaplanacağı konusunda bir düzenleme bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Bu nedenle bu kişilere yapılacak fazla mesai ödemesi konusunda genel hükümlere gidilmesi gerekmektedir. 657 sayılı DMK ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılmış olan Fazla Çalışma Uygulama Esaslarını Gösterir Yönetmelik hükümlerine göre hesaplama yapılmalıdır.

Bu mevzuat çerçevesinde fazla ödemenin 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçesine ekli K cetvelinde belirlenmiş olan miktar üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Uygulamada ise bu miktarın 3 katı üzerinden hesaplama yapılmıştır. K cetvelinde belirtilen miktarlar üzerinden hesaplanan kısımla ilgili olarak ilişik bulunmadığına bunun üzerindeki tutarla ilgili olarak tazminine karar verilmesi gerekir.






Full & Egal Universal Law Academy