Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35144 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




A) Müteahhit …’ın yükleniminde bulunan “… Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Çatı Bakım ve Onarım Yapım İşi”nde gelir vergisi kesintisinin yapılmaması.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri” başlıklı 42. maddesinde:

“Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.

Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.”

Aynı Kanunun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94. maddesinin 3. bendinde:

“42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden, (2009/14592 sayılı B.K.K. ile "42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedellerinden % 3" Yürürlük, 3.2.2009)” denilmektedir.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerine ait hakediş ödemelerinden % 3 gelir vergisi kesintisi yapılmalıdır.

… Daire Başkanlığınca gerçekleştirilen Çatı Bakım ve Onarımı Yapım İşinin başlangıç tarihi 07.11.2012, sözleşmeye göre işin bitim tarihi 06.01.2013’dür. Çatı Bakım ve Onarımı Yapım İşinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi nedeniyle yapılacak ödemelerden % 3 gelir vergisi kesintisi yapılmalıdır.

Bu nedenle, … TL’nin Gerçekleştirme Görevlisi … ile Harcama Yetkilisi …’e müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,



B) Müteahhit …’ın yükleniminde bulunan … … Daire Başkanlığı Çatı Bakım ve Onarım Yapım İşinde iş artışından sözleşme damga vergisi kesintisinin yapılmaması.

488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 14. maddesinin 2. fıkrasında, “Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir.” Hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanuna ekli (I) sayılı tablonun

“I) Akitlerle İlgili Kağıtlar” başlığı altında

“A) Belli parayı ihtiva eden kağıtlar:

1) Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler”in binde 8,25 oranında damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

Her ne kadar 488 sayılı Kanunun yukarda belirtilen hükümlerine aykırı olarak, sözleşme bedelinde meydana gelen artıştan damga vergisi kesintisi yapılmamışsa da … TL tutarındaki kamu tahsil edildiğinden ilişilecek bir husus kalmadığına, oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy