Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35114 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




A) Sözleşme gereği devamlı işin başında bulunması gereken teknik personelin işbaşında bulundurulmaması.

B) Yapım işinde iş artışına ilişkin sözleşme damga vergisinin tahsil edilmemesi.



….… Ltd.Şti’nin yükleniminde bulunan “Muhtelif İşler Rektörlük Büyük Onarım İşi (8.Kısım)” işinde,

A) Aynı dönemde aynı yüklenici yükleniminde bulunan Muhtelif İşler Rektörlük Büyük Onarım İşi (7.Kısım)” ile aynı teknik personelin görevlendirildiği tespit edilmiştir.

İşe ait sözleşmenin 23.1’inci maddesinde “Yüklenici bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihinden itibaren aşağıda adet ve ünvanları belirtilen teknik personeli iş yerinde devamlı olarak bulundurmak zorundadır.” hükmü gereğince 1 inşaat mühendisi, 1 makine teknikeri ile 1 elektrik mühendisinin teknik personel olarak söz konusu işin başında devamlı bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde 23.2’nci maddesinde belirlenen cezanın uygulanması gerekecektir.

………… Ltd.Şti’nin yükleniminde bulunan “Muhtelif İşler Rektörlük Büyük Onarım İşi (7.Kısım)” (işe baş.-bitiş:…-…) işinde teknik personel olarak gösterilen İnşaat Mühendisi ..… ile Makine Mühendisi ….. “Muhtelif İşler Rektörlük Büyük Onarım İşi (8.Kısım)” (işe baş.-bitiş: …-…) işinde de teknik personel olarak görevlendirilmiştir.

Ancak teknik personelin işi başında bulunmadığına dair tespitin Bayındırlık İşleri Kontrol Yönetmeliği hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. 05.09.1979 tarih ve 16745 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu Yönetmeliğin “Kontrol Mühendisi Görev, Yetki ve Sorumluluğu” başlıklı 10 uncu maddesinde,

“Kontrol mühendisi, kendisine verilen işleri, sözleşme ve eklerine, şartnamelere, uygulama projelerine, fen ve sanat kurallarına ve iş programına uygun olarak yürütülüp süresinde bitirilmesini sağlamak için (aşağıda belirtilen işleri) kendisi çalışarak, işin büyüklük ve önemine göre emrine verilen kontrol yardımcıları, sürveyanlar ile diğer personelin hizmetlerinden de yararlanarak yapmakla görevli ve sorumludur.



10.18. Şantiye röleve ve ataşman defterleri ile tutanakların düzenlenmesi için her türdeki kayıtları tutar, tutturur ve denetleyerek her kısım için başlangıç ve bitim tarihlerini saptar.

10.18.1. Şantiye defteri

Şantiye defterine her gün, hava durumundan başlayarak işin ilerleyişini, gelişmesini, çıkan engelleri, şantiyeye göre ihzarat bedeli ödenecek gereçler ile fiyat farkına tabi gereçlerin çeşit ve miktarlarını fatura, tarih ve No’ su ile, sözleşmesi gereğince müteahhidin iş başından bulundurması şart koşulan teknik elemanların o gün iş başında bulunup bulunmadığını, müteahhitle yapılan önemli görüşme ve sonuçlarını işte kullanılan işçi, makine ve teçhizatın miktarını, üst kademeden gelenlerin ziyaretlerini ve konuşularak karar verilen hususları, gerektiğinde başvurulacak ve bir belge niteliğindeki günlük olayları kaydederek müteahhit veya yetkili vekili ile birlikte imza eder. (Şantiye defteri, çift yapraklı ve biri zımbalı olarak düzenlenecektir. Zımbalı kopya imzadan sonra müteahhide verilir.) (Örnek No: 2)

…”

denilmektedir.

Söz konusu hükümler uyarınca kontrol mühendisince (yapı denetim görevlisince) her gün şantiye defterine müteahhidin iş başında bulundurulması şart koşulan teknik elemanlarının o gün için iş başında bulunup bulunmadığı da kaydedilir. Söz konusu hüküm gereğince teknik personelin iş başında bulunup bulunmadığının tespitinin bu deftere göre yapılması gerekmektedir. Oysa bu hükme göre yapılmış bir tespit bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, sözleşmede yer alan ceza hükümlerinin uygulanmasına mahal olmadığından, …… TL için ilişik bulunmadığına oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Üye ……’ın karşı oy gerekçesi:

Söz konusu işe ait sözleşmenin 23.1’inci maddesindeki “Yüklenici bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve ünvanları belirtilen teknik personeli iş yerinde devamlı olarak bulundurmak zorundadır” hükmü gereğince bu kişilerin başka yerde çalışmaları mümkün olmadığından, denetçinin tespiti doğrultusunda sözleşmede belirlenen cezanın uygulanması gerekmektedir. Hesaplanan ceza tutarının sorumlulardan tazminine karar verilmesi uygun olur.



B) İş artışına gidildiği ve bu iş artışından sözleşme damga vergisi kesintisinin eksik yapıldığı tespit edilmiştir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinin birinci fıkrasında bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 3’üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ilişkin olarak düzenlenen kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği, 8 inci maddesinde de bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı, 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise kağıtların damga vergisinin bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet ve miktarda alınacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I-Akitlerle İlgili Kağıtlar” bölümünün 1 inci sırasına göre belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerden binde 7,5 oranında damga vergisi kesilecektir. Söz konusu oran 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 2. maddesi ile % 10 oranında artırılarak binde 8,25 olarak değiştirilmiştir. Anılan hükümler uyarınca iş artışı nedeniyle düzenlenen kağıtlardan artışa ilişkin bedelin binde 8,25’i oranında damga vergisi tahsilatının kişiden alınması gerekirken yılı içinde bu tutarın tahsil edilmediği görülmüştür.

Ancak, söz konusu vergi tutarı ….. TL’nin … tarih ve … nolu vergi dairesi alındısı ile yılından sonra tahsil edildiği görüldüğünden konu hakkında ilişik kalmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy