Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35099 - 112 - İlam No: 112 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Üniversitece kiralanan kimi işletmelerden elektrik ve su bedellerinin 2010 yılı sonu itibariyle tahsil edilmemesi.



Üniversitece kiralanan kimi işletmelerden elektrik ve su bedellerinin 2010 yılı sonu itibariyle tahsil edilmediği görülmüştür.

……… Üniversitesi Rektörlüğü ile ilgili müstecirler arasında akdedilen Kira Sözleşmesinin “Kira Bedeli” başlıklı ilgili maddelerinde:

“Kira bedellerinin kiranın başlangıç tarihinden itibaren her ayın ilk 10 günü içinde Üniversitenin Strateji Daire Başkanlığı veznesine veya TC Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık nezdindeki hesaba peşin olarak yatırılacağı, her türlü vergi resim ve harçların kiracıya ait olacağı, ayrıca elektrik giderinin her ay kira bedeli ile birlikte Rektörlüğün Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesindeki hesaba yatırılacağı”

hükümleri yer almaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun “Kamu Zararı” 71 inci maddesinde,

“Kamu zararı, mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) Kamu kaynakları ile yükümlülüklerinin yönetilmesinde, değerlendirilmesinde, korunmasında veya kullanılmasında gerekli önlemlerin alınmaması veya özenin gösterilmemesi suretiyle öz kaynağın azalmasına sebebiyet verilmesi,

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

esas alınır.”

denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat ve sözleşme hükümlerine göre kiracılardan alınması gereken elektrik ve su bedellerinin zamanında tarh, tahakkuk ve tahsil edilmemesi kamu zararına yol açmaktadır.

Anılan nedenle, Üniversitece kiralanan kimi işletmelerden elektrik ve su bedellerinin 2010 yılı sonu itibariyle tahsil edilmemesi sonucu oluşan …… TL kamu zararından, ……. TL’sinin ………. tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına, geriye kalan …….. TL kamu zararının Strateji Geliştirme Daire Başkanı ……… ile İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı ………. ’e müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy