Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35097 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Öğrenci topluluklarına konaklama ve yemek giderlerinin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bütçesinden ödenmesi.



………… Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesinin “Üniversite Tarafından Mali Destek Verilebilecek Etkinlikler” başlıklı 34.maddesinin (e) fıkrasında, programın ve/veya etkinliklerin gerçekleştirilmesinde özel öneme sahip olan her türlü araç gereç için üniversite tarafından mali destek verilebileceği, 35. maddesinde ise üniversite tarafından izin verilen ancak mali destek verilemeyecek etkinlikler aşağıdaki gibi ayrıntılı olarak düzenlenmiştir:

“a) Topluluk üyeleri için sürekli ulaşım ücreti,

b) Konferans katılımları,

c) Topluluk üyelerine yapılacak ödemeler,

d) Öğrenci toplulukları tarafından hazırlanan plaket, ödül belgesi, hediye olarak verilen materyal alımı,

e) Amacı tamamen mali kaynak yaratmak olan etkinlikler,

f) Yiyecek, içecek siparişleri ve ikramlar. Ancak, Öğrenci Topluluğu tarafından gerçekleştirilecek etkinlik uluslararası nitelikte, çok katılımlı veya üniversitemize büyük prestij sağlayacak özellikte ise 15 gün önceden bildirilmek koşuluyla, Öğrenci Etkinlikleri Komisyonu kararı ile yiyecek, içecek siparişleri ile ikramlar yapılabilir.”

Ekonomi Topluluğu tarafından ……… Üniversitesi Ulusal Sosyal Bilimler Öğrencileri Kongresine katılımı dolayısıyla yapılan …… TL.lik konaklama ve beslenme masraflarının, Sualtı Sporları Topluluğunun Dalış Organizasyonu dolayısıyla ….. TL.lik konaklama giderlerinin ve Dağcılık Doğa Sporları Topluluğunun Niğde Aladağlar eğitim faaliyeti katılımları dolayısıyla ….. TL.lik yiyecek içecek masraflarının mevzuata aykırı olarak bütçeden ödendiği denetçi sorgusunda belirtilmişse de, yapılan incelemede bahsedilen harcamaların, etkinliğe katılan öğrencilerin günlük yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan giderler olduğu anlaşılmıştır.

Bu itibarla, öğrenci topluluklarına ait söz konusu giderlerin bütçeden ödenmesine ilişkin sorgu konusu yapılan ….. TL’nin yasal düzenlemelere uygun olduğuna, Üye ……..’ın ve Üye ……….’ın karşı oyları ile oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü: ………. Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesinde yiyecek-içecek giderleri destek olunmayacak harcama kalemleri arasında sayıldığından, konaklama giderleri için ise herhangi bir hüküm bulunmadığından, yiyecek-içecek giderleri ile konaklama giderleri için üniversite bütçesinden karşılanması mümkün olmayıp konunun tazmini gerekir.






Full & Egal Universal Law Academy