Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35097 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




İrtifak hakkı tesisi sonucu düzenlenen sözleşmeler ile ihale komisyon kararlarına ilişkin olarak 488 sayılı Damga Vergisi Kanuna göre tahsil edilmesi gereken damga vergilerinin eksik tahsil edilmesi.



488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1’nci maddesine göre Kanuna ekli (I) sayılı tabloda yazılı kâğıtlar damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kâğıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği, 3’üncü maddesinde ise, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait damga vergisini kişilerin ödeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun “Vergileme Ölçüleri” başlıklı 10’ncu maddesinde ise,

“Damga Vergisi nispi veya maktu olarak alınır.

Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.”

denilmektedir.

Damga Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı tablonun I-A/2 fıkrasında, kira mukavelenamelerinin (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,65 nispetinde, ekli (I) sayılı tabloda yer alan (II) Kararlar ve mazbatalar bölümünün 2’nci maddesinde ise, “İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının” binde 4,95 oranında damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda bahsedilen mevzuat hükümleri uyarınca, bir taşınmaz üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi halinde, bu işlemden dolayı alınan ihale komisyon kararı ile düzenlenen sözleşmeler için ödenecek damga vergisinin irtifak hakkının süresi ve aylık/yıllık kira bedeline göre tespit edilmesi, diğer bir ifadeyle, irtifak hakkı tesisi işleminde sözleşmelerin ve ihale komisyon kararlarının ihtiva ettiği para üzerinden, belirlenen oranda damga vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir.

Yapılan inceleme sonucunda, üniversiteye ait taşınmazlar üzerinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 51/g maddesine göre ihale komisyonunun kararına istinaden pazarlık usulü ile irtifak hakkı tesis edildiği ve ihale komisyonu kararlarına istinaden hak lehtarlarından yalnızca (1) bir yıllık irtifak hakkı bedeli üzerinden binde 4,95 oranında ihale karar damga vergisinin tahsil edildiği görülmüştür.

Bu itibarla, irtifak hakkı süresi dikkate alınmaksızın sadece (1) bir yıl üzerinden damga vergisi tahsil edilmesi sebebiyle oluşan ……. TL tutarındaki kamu zararının sorumlulardan tazminine karar verilmesi gerekmekte ise de, bu tutarın ….. TL’lik kısmı aşağıda tarih ve numarası yazılı belge ile ahizlerinden tahsil edildiğinden bu miktar için ilişik kalmadığına,

Tahsil edilmeyen …… TL’nin ise (Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı) ………. ile (Yatırım İşleri Müdürü) ………..’ndan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy