Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35097 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




İrtifak hakkı kurulan öğrenci yurdu binası inşaatına ilişkin sözleşmede yer alan, hâsılat payını her yılın yıllık beyanname verme dönemini takip eden ay içinde üniversite hesaplarına yatırmasına ilişkin hükümlerin, hak lehtarı firma tarafından yerine getirilmemesi.



…….. Üniversitesi ………. Yerleşkesinde bulunan ve üzerinde 25 yıl süreyle irtifak hakkı tesis edilen öğrenci yurdunun hak lehtarı ………. A.Ş. ile yapılan sözleşmenin “Hâsılat Payı” başlıklı 6/B maddesinde,

“İrtifak hakkı kurulan üniversite taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin bizzat hak lehtarınca işletilmesi halinde, bu tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınır.

Yıllık hâsılatı gösteren ve ilgili vergi dairesine yıllık beyanname ekinde verilen gelir tablosu, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanununa göre yetkili kılınanlara tasdik ettirilerek, hâsılat payları her yılın yıllık beyanname verme dönemini takip eden ay içinde ilgili ………. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının ……. Bankası ….. Şubesi …… no’lu hesabına yatırılır. İrtifak hakkı kurulan taşınmazın üzerinde yürütülen faaliyetle ilgili olarak toplam yıllık hâsılatın tespitinde, 26/12/1992 tarihli ve 21447 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Sıra no’lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yer alan “60. Brüt Satışlar” tanımı esas alınır.”

“Bedellerin Süresinde Ödenmemesi” başlıklı 6/c maddesinde ise,

“İrtifak hakkı bedelinin ve hasılat paylarının iki yıl üst üste süresi içinde yatırılmaması halinde irtifak hakkı iptal edilir.”

Denilmektedir.

Sözleşme hükümlerine göre, ilgili şirketin 2010 yılı gelir tablosunu tasdik ettirmesi ve hâsılat payını her yılın yıllık beyanname verme dönemini takip eden ay içinde üniversite hesaplarına yatırması gerekmekte iken, yapılan inceleme sonucunda, 2010 yılı için hak lehtarı firmanın, taşınmaz üzerinde bulunan tesisin işletilmesinden elde ettiği hâsılatının %1’lik payını üniversiteye ödemediği anlaşılmıştır.

Her ne kadar denetçi tarafından öğrenci yurdunun işletilmesinden elde edilen hasılat payı tutarı olan …… TL’nin üniversite hesaplarına yatırılmaması sorgu konusu edilmişse de, sorumlular tarafından gönderilen savunmalardan, aynı şirketin öğrenci yurdu dışında otopark üzerinde de irtifak hakkı tesis ettiği ve toplamda …….. TL tutarındaki hasılat payını üniversite hesaplarına yatırması gerektiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla, öğrenci yurdu ile otopark üzerinde kurulan irtifak hakkına ilişkin sözleşmede belirtilen hasılat payının üniversite hesabına aktarılmaması sonucu oluşan toplam …… TL tutarındaki kamu zararının sorumlulardan tazminine karar verilmesi gerekmekte ise de, söz konusu tutar tahsil edildiğinden, konu hakkında ilişik kalmadığına oybirliğiyle,








Full & Egal Universal Law Academy