Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35096 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapmakta iken farklı üniversitelere dekan olarak atanan Prof.Dr. …..… ile Prof.Dr. …………’ın maaş ve diğer haklarının ..… Üniversitesi hesaplarından ödenmeye devam edilmesi



Gereği Görüşüldü:

…… Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapmakta iken farklı üniversitelere dekan olarak atanan Prof.Dr. ……..… ile Prof.Dr. ………’ın maaş ve diğer haklarının ….. Üniversitesi hesaplarından ödendiği görülmüştür.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Dekan” başlıklı 16 ncı maddesinin (a) fıkrasında dekanların rektörün önerisi üzerine üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca seçileceği, “Kurumlararası Yardımlaşma” başlıklı 40 ncı maddesinin (b) fıkrasında öğretim üyelerinin ihtiyacı olan üniversitenin isteği ve kendi arzusu üzerine ve ilgili yönetim kurullarının görüşü, rektörün önerisi ile Yükseköğretim Kurulu tarafından, istekte bulunulan üniversite birimlerinde en az bir eğitim-öğretim yılı için görevlendirilebilecekleri ve bu şekilde görevlendirilenlerin kadrolarının beş yıl süre ile saklı tutulacağı, “Öğretim Üyesi İhtiyacının Karşılanması” başlıklı 41 inci maddesinin üçüncü fıkrasında gerek 41 nci madde gerekse 40 ncı maddenin (b) fıkrası gereğince yapılan görevlendirmelerde özlük haklarının kurumlarında devam etmek kaydıyla görev yapılan kurumun bulunduğu yer ve özelliklerine göre o kurumun kadrolarında çalışanların yararlandıkları ödenek ve diğer hakların görev yapılan üniversite bütçesinden ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

İlgili mevzuatta, dekan olarak başka bir üniversiteye atanan öğretim üyesinin kadrosunun hangi üniversitede kalacağına dair açık bir hüküm bulunmamakla beraber, kadroya bağlı bir ödeme olan maaş ödemesinin kadrosunun bulunduğu üniversiteden yapılması yasal düzenlemelere uygundur. Kaldı ki yapılan incelemelerde de söz konusu kişinin atandığı üniversiteden maaş almadığı tespit edilmiş bulunmaktadır.

Bu itibarla, …… Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapmakta iken farklı üniversitelere dekan olarak atanan Prof.Dr. ………… ile Prof.Dr. ……...…’ın maaş ve diğer hakları olarak ..… Üniversitesi hesaplarından ..… TL ödenmesinin yasal düzenlemelere uygunluğuna oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Üye …..…’ın karşı oy gerekçesi: 2547 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi dekanın seçim ve atanma usullerini göstermektedir. Oysa ödemelere dayanak gösterilen aynı Kanunun 40 ve 41 nci maddeleri öğretim üyelerinin görevlendirilmelerine ilişkin olup, seçim ve atanma suretiyle başka üniversitelerde çalışan öğretim üyeleri için uygulanamaz. Uygulamanın düzeltilmesinin temini için konunun Yükseköğretim Kurulu’na yazılması gerekir.






Full & Egal Universal Law Academy