Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35087 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Sınav ücretlerinin hesabında öğretim elemanlarına ait her derste sınava giren toplam öğrenci sayısı yerine farklı bölümün ya da aynı bölümün farklı şubelerinde bulunan öğrenci sayısının dikkate alınarak ödeme yapılması.



Üniversitenin çeşitli bölümlerinde sınav ücretlerinin hesabında öğretim elemanlarına ait her derste sınava giren toplam öğrenci sayısı yerine farklı bölünün ya da aynı bölümün farklı şubelerinde bulunan öğrenci sayısının dikkate alınarak ödeme yapıldığı görülmüştür.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Ek Ders Ücreti” başlıklı 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında aynen,

“Dersi veren öğretim elemanına her ders için ayrı ayrı olmak üzere yarı yıl ve yıl sonu dönemlerinde her 50 öğrenci için 300 gösterge rakamının Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda sınav ücreti ödenir. Öğrenci sayısının hesabında küsurlar tama iblağ edilir ve 500 öğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Ara sınavlar ve bütünleme sınavları için sınav ücreti ödenmez.”

denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükmüne göre, öğretim elemanına her ders için ayrı sınav ücreti verilir. Her ders için ayrı verilmekle birlikte aynı dersin farklı bölüm veya aynı bölümün farklı şubelerinde yapılan sınavlar için toplam öğrenci sayısının dikkate alınması gerekmektedir. Oysa yapılan incelemede, farklı bölüm veya farklı şubelerdeki sınavlar için öğrenci sayısının ayrı değerlendirildiği görülmüştür.

Yapılan incelemede, toplam …… TL kamu zararından ...… TL’sinin farklı kodlardaki derslere ait sınav ücreti olduğu, ….. TL’sinin tahsil edildiği, …… TL’sinin ise …, …, … ve … yevmiye nolu ödeme emirleri ile kişilerden tahsil edilen gelir ve damga vergilerine karşılık olarak tahsil edilmediği görülmüştür. Ancak, gelir ve damga vergileri genel bütçe kapsamında yer alan gelirlerden olup, bu vergilerden elde edilen gelirler üniversite tarafından genel bütçenin gelirlerine aktarılmaktadır. Üniversiteler ise 5018 sayılı Kanun uyarınca özel bütçeli idarelerden olup üniversite hesaplarından yapılan fazla ödemeye ilişkin tutar ile genel bütçeye ödenen tutarın tamamıyla geri alınması halinde üniversite açısından doğan zarar karşılanmış olacaktır.

Bu itibarla, Üniversitenin çeşitli bölümlerinde sınav ücretlerinin hesabında öğretim elemanlarına ait her derste sınava giren toplam öğrenci sayısı yerine farklı bölümün ya da aynı bölümün farklı şubelerinde bulunan öğrenci sayısının dikkate alınarak ödeme yapılması sonucu oluşan toplam ..… TL’lik kamu zararından, ..… TL’sinin yasal düzenlemelere uygunluğuna, ….. TL’sinin aşağıdaki tabloda tarih ve sayıları yazılı makbuzlarla tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına, geriye kalan ve tahsil edilmeyen ….. TL’sinin Gerçekleştirme Görevlisi (Fakülte Sekreteri) ……… ve Harcama Yetkilisi (Dekan) …………’a, müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy