Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35087 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




“Tıp Fakültesi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı” ile “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü” görevlerini aynı anda yürüten öğretim üyesine her iki görevi için ayrı ayrı idari görev ödeneği ödenmesi.



“Tıp Fakültesi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı” ile “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü” görevlerini aynı anda yürüten öğretim üyesi Prof. Dr. ……’e her iki görevi için de ayrı ayrı idari görev ödeneği ödendiği görülmüştür.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “İdari Görev ödeneği” başlıklı 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında aynen,

“Almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge brüt tutarının, Rektörlere %70'i, Rektör Yardımcıları ve Dekanlara %30'u, Dekan Yardımcıları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, Konservatuar Müdürleri ile Bölüm Başkanlarına %20'si, Enstitü, Yüksekokul ve Konservatuar Müdür Yardımcılarına %15 'i idari görev ödeneği olarak ayrıca ödenir. Birden fazla idari görevi bulunanlara İdari Görev Ödeneğinden en yüksek olanı verilir.”

denilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca birden fazla idari görev bulunması halinde sadece en yüksek tutarlı idari görev ödeneği verilebilmektedir. Bölüm Başkanlığı ve Yüksekokul Müdürlüğü görevlerini yürüten kişilere aylık gösterge ve ek gösterge brüt tutarının % 20’si idari görev ödeneği olarak verileceğinden bunlardan sadece birinin hesaplanması gerekirken, yapılan incelemede her iki göreve ilişkin tutarın ayrı ayrı hesaplandığı görülmüştür.

Yapılan incelemede, “Tıp Fakültesi Tıp Bölüm Başkanlığı” ile “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü” görevlerini aynı anda yürüten öğretim üyesi Prof. Dr. ……..’e her iki görevi için ayrı ayrı idari görev ödeneği ödenmesi sonucu oluşan ….. TL kamu zararından …… TL’sinin ……… tahsil edildiği, kalan … TL’sinin ise yukarıda tarih ve numarası belirtilen ödeme emirleri ile kişiden tahsil edilen gelir ve damga vergilerine karşılık olarak tahsil edilmediği görülmüştür. Ancak, gelir ve damga vergileri genel bütçe kapsamında yer alan gelirlerden olup, bu vergilerden elde edilen gelirler üniversite tarafından genel bütçenin gelirlerine aktarılmaktadır. Üniversiteler ise 5018 sayılı Kanun uyarınca özel bütçeli idarelerden olup üniversite hesaplarından yapılan fazla ödemeye ilişkin tutar ile genel bütçeye ödenen tutarın tamamıyla geri alınması halinde üniversite açısından doğan zarar karşılanmış olacaktır.

Bu itibarla, …… TL kamu zararından ..… TL’sinin ………. tahsil edildiği anlaşıldığından bu miktar için ilişilecek bir husus kalmadığına, geriye kalan ….. TL’nin Gerçekleştirme Görevlisi (Yüksekokul Sekreteri) ……….. ile Harcama Yetkilisi (Müdür) Prof.Dr. ………..’e müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy