Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35081 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




……… Bankasında tutulan ait vadeli hesabın faiz oranının DİBS piyasa faiz oranından düşük olması.



28.08.2008 tarih 26975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği’nin:

“Amaç” başlıklı 1 inci maddesinde,

“Bu Tebliğin amacı, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ile kapsamda yer alan kamu kurum, kurul, üst kurul, kuruluş ve idarelerinin nakit kaynaklarının izlenebilmesini teminen Kamu Haznedarlığı uygulamasına ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.”

“Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde,

“Kamu bankaları, mazbut vakıflar, özel kanunla kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile kefalet ve yardımlaşma sandıkları hariç olmak üzere genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri bu Tebliğ hükümlerine tabidir.”

“Uygulama” başlıklı 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında,

“Özel bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını TCMB, T.C. Ziraat Bankası, T. Halk Bankası veya T. Vakıflar Bankası'nda açtıracakları hesaplarda değerlendirirler.”

“Kullanılabilecek araçlar” başlıklı 6 ncı maddesinde,

“Bu Tebliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki kurum ve kuruluşlar kaynaklarının değerlendirilmesinde aşağıdaki araçları kullanırlar:

a) YTL cinsi vadesiz mevduat,

b) YTL cinsi vadeli mevduat,”

“Nemalandırma” başlıklı 7 nci maddesinde ise,

“Vadeli mevduat için alınan faiz oranı benzer vadedeki DİBS için piyasada oluşan faiz oranından daha düşük olamaz.”

“Sorumluluk” başlıklı 9 uncu maddesinde,

“Bu Tebliğ kapsamında yer alan tüm kurum, kuruluş ve idarelerin yetkilileri ve muhasebe yetkilileri bu Tebliğ hükümlerini yerine getirmekle mükellef olup, Tebliğ hükümlerine aykırılık sebebi ile ortaya çıkabilecek zararlardan şahsen ve müteselsilen sorumludurlar.”

Denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, özel bütçeli idareler olan üniversiteler, her türlü mali kaynaklarını vadeli mevduat ya da vadesiz mevduat şeklinde kamu bankalarında açtıracakları hesaplarda değerlendirmeleri ve vadeli mevduatta değerlendirdikleri mali kaynakları için alacakları faiz oranının, benzer vadedeki DİBS piyasa faiz oranından yüksek olması gerekmektedir. Kamu bankaları da dahil olmak üzere Tebliğ kapsamında yer alan tüm kurum, kuruluş ve idarelerin yetkilileri ve muhasebe yetkilileri bu Tebliğ hükümlerini yerine getirmekle mükellef olup, ortaya çıkabilecek zararlardan sorumludurlar.

Bu itibarla, ……….. Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinin ……….. Bankasında …….. nolu hesapta bulunan vadeli mevduatın, Devlet İç Borçlanma Senedi için piyasada oluşan faizden daha düşük oranda değerlendirilmesi sonucu oluşan toplam ………. TL tutarındaki kamu zararının (İşletme Müdürü) ………….., (Saymanlık Müdürü) ………….’den müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine Daire Başkanı ………….’ın karşı oyu ile oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü: Vadeli hesapların farklı dönemlerde açılması ve vade dönemleri itibariyle DİBS için piyasada oluşan faiz oranlarının azalması veya artması sonucu farklılık arzetmesi nedeniyle vade dönemlerine göre faiz hesaplanması imkanı bulunmamaktadır.

28.03.2002 tarih ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca hazırlanan Kamu Haznedarlığı Tebliğinde, vadeli hesaplarla ilgili faiz hesaplama yöntemi belirtilmemiştir. Nitekim, bu eksiklik anlaşılmış olacak ki, 07.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinde vadeli mevduat faiz oranına ilişkin gösterge faiz oranının hesaplama formülü belirlenerek kamu idarelerine duyurulmuştur. Bundan böyle, ………. Üniversitesi de gösterge faiz oranının hesaplanmasına ilişkin formüle uygun olarak mali kaynaklarını değerlendirmişlerdir.

Kamu bankalarının vadeli mevduata uyguladıkları faiz oranları üzerinde faiz talebini kabul etmeleri her dönem mümkün görülmemektedir.

Üniversite yönetimi bu konuda öğretim üyelerinden bir komisyon oluşturarak kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilmekte olduğunu belirtmişlerdir.

Üniversite kaynaklarının kamu bankalarında değerlendirilmesi sırasında faiz farkı oluştuğu gerekçesiyle “geniş anlamda” kamu zararından bahsetmek imkanı bulunmamaktadır.




Full & Egal Universal Law Academy