Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35080 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




A) Kiraya verilen gayrimenkuller için ticaret odası ve belediyeden kira bedeli tespitinin yapılmaması.

B) Kira bedelinin tahsil edilmemesi.



A) 2886 sayılı Kanunun “Kapsam” başlıklı 1 inci maddesinde,

“Tahmin Edilen Bedelin Tespiti” başlıklı 9. maddede,

“Tahmin edilen bedel, idarelerce tespit edilir veya ettirilir. İşin özelliğine göre gerektiğinde bu bedel veya bu bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar belediye, ticaret odası, sanayi odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulur. Tahmin edilen bedel, bunun dayanaklarının da eklendiği bir hesap tutanağında gösterilir ve asıl evrak arasında saklanır. Bu bedel gerektiğinde ihale komisyonlarınca tahkik ettirilir.”

Denilmektedir.

Yapılan inceleme sonucunda, ………. Üniversitesi tarafından kiraya verilen gayrimenkuller için kira bedeli tespiti yapılırken, Belediye, Ticaret Odası ve Emlak Komisyoncuları Odası gibi kuruluşlara sorulmaması sonucu gerçek değerinden düşük kiraya verildiği görülmüşse de, söz konusu yerlerin kampus içerisinde olduğu ve yılda 7 ay hizmet verdiği göz önünde bulundurulduğunda, piyasadaki diğer yerler gibi değerlendirilemeyeceğinden, konunun mevzuata uygun olduğu ve hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle,



B) …….. Üniversitesi Rektörlüğü ile ………. Şti. arasında 21.03.2011 tarihinde düzenlenen “7 adet lokalin kiralanması” işine ilişkin sözleşmenin 2. maddesinde, kira bedelinin aylık …… TL olduğu, 9. maddesinde ise, kira bedelinin peşin olarak ilgili dönemin ilk 5 iş günü içinde ……… Üniversitesi Strateji Daire Başkanlığı Hesabına yatırılacağı belirtilmiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun “Kamu Zararı” başlıklı 71. maddesinde,

“Kamu zararı, mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

Esas alınır.

Kontrol, denetim, inceleme, kesin hükme bağlama veya yargılama sonucunda tespit edilen kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte ilgililerden tahsil edilir.”

Denilmektedir.

Yapılan inceleme sonucunda, 2011 yılına ait 1 aylık kira bedeli tutarı ……… TL tutarındaki kamu zararının sorumlulardan tazminine karar verilmesi gerekmekte ise de, söz konusu tutar tahsil edildiğinden konu hakkında ilişik kalmadığına Üye ………..’ın karşı oyu ile oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü: Kira alacaklarının vadesinde ödenmediğinden bahisle tazmin hükmü verilemez. 5018 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde gelirlerin mevzuatında öngörüldüğü şekilde tarh, tahakkuk ve tahsil edilmemesi kamu zararı olarak tanımlanmış olup, kira alacaklarının takibinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğinden, zamanaşımı süresi içinde tahsil edilebilecek alacaklar için tazmin hükmü verilemeyeceğinden, yapılan tahsilatların ilamda gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.






Full & Egal Universal Law Academy