Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35080 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




140-Kişilerden Alacaklar Hesabının takip edilmemesi.



140-Kişilerden Alacaklar Hesabı’nda kayıtlı olup 31.12.2011 tarihi itibariyle tahsil edilmemiş ve ertesi yıla devretmiş alacaklar olduğu görülmüştür.

30.12.2006 tarihli ve 26932 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan “Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği” nin “140 Kişilerden Alacaklar Hesabı” başlıklı bölümünün “Hesabın Niteliği” başlıklı 82 inci maddesinde aynen:

“Kişilerden alacaklar hesabı, kamu idarelerinin faaliyet alacakları ve kurum alacakları dışında kalan ve kamu idarelerince tespit edilen kamu zararından doğan alacaklar ile diğer alacakların izlenmesi için kullanılır.”

“Hesaba İlişkin İşlemler” başlıklı 83 üncü maddesinde de:

“(1) Kişilerden alacaklar hesabına alınarak takibi gereken alacaklar, kontrol, denetim, inceleme, kesin hükme bağlama veya yargılama sonucunda ortaya çıkar.



(4) Kişilerden alacaklar hesabında kayıtlı tutarlar, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri ve aşağıdaki açıklamalara göre takip ve tahsil edilir:

a) Kişilerden alacaklar hesabında kayıtlı alacakların tahsili muhasebe birimlerince yapılır.

b) Muhasebe birimlerince, kişilerden alacaklar hesabına kaydedilen alacakların her biri için ayrı bir tahsilat izleme dosyası açılır. Bu dosyalara, alacağın hesaplara alındığı malî yıl ile bu rakamlardan sonra gelmek üzere malî yıl başında “1” den başlayarak verilen rakamlardan oluşan bir alacak sıra numarası verilir. Bu numaralar aynı zamanda kişilerden alacaklar hesabı defterinin alacak sıra numarasını da oluşturur. Alacakların izlenmesi bu dosyalardan yapılır.

c) Kişilerden alacaklar hesabına alınan tutarlar için (b) bendinde belirtildiği şekilde verilen alacak sıra numaraları, alacağın tamamı tahsil edilinceye kadar kullanılır. Bu alacaklar için tahakkuk ettirilerek faiz bölümüne kaydedilen tutarlara da alacağın aslına ait alacak sıra numarası verilir ve faiz tutarlarının tahsili de aynı dosyadan izlenir.

Yapılan inceleme sonucunda, 2011 yılı Kesin Mizan Cetvelinde yer alan 140-Kişilerden Alacaklar Hesabında takip edildiği halde tahsilatına hiç başlanmayan ve tahsil edilmeyen toplam ……. TL olduğu görülmüşse de, savunmalar doğrultusunda Üniversite ve Hukuk Müşavirliğince yapılan takip tahsil işlemleri sonucunda bakiyenin …….. TL kaldığı ve bu tutarın da Üniversitenin Hukuk Müşavirliğince takip tahsil işlemlerine devam edileceği bildirildiğinden, konunun bu yönü ile mevzuata uygun olduğu anlaşılmış olup yapılacak işlem olmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy