Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35080 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Kiraya verilen gayrimenkuller için Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kira artışının yapılmaması.



……….. Üniversitesi Rektörlüğü ile ……….. arasında 15.04.2009 tarihinde düzenlenen “……….. kampüsü Öğrenci Kampüsü İçerisinde bulunan 272 m²’lik Lokalin Kiralanması”na ilişkin sözleşmenin 6 ncı maddesinde, “Gelecek yıllara ait kira bedeli Maliye Bakanlığı tarafından ilgili yıl için belirlenen kira artış oranı dahilinde artırılarak yeniden belirlenecektir.” denilmektedir.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 20.10.2005 tarih ve 300 seri nolu Milli Emlak Genel Tebliği’nin, “Kira Artış Oranları” başlıklı 8 inci maddesinde,

“İkinci ve müteakip yıllar kira bedelleri, cari yıl kira bedelinin Devlet İstatistik Enstitüsünce artışın yapılacağı ayda yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılması suretiyle hesaplanacaktır.”

Hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki yer alan hükümler uyarınca, üniversitenin özel mülkiyetindeki gayrimenkuller için sözleşmenin yapıldığı yıldan sonraki yıllar için TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranında kira artışı yapılması gerekmektedir.

Yapılan inceleme sonucunda, kira sözleşmesinde Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oranda kira artışı yapılması öngörülmesine rağmen, üniversite tarafından kiraya verilen gayrimenkullerin kiralarının sözleşme yılından sonra arttırılmadığı tespit edilmiştir.

Her ne kadar sorumlular savunmalarında, söz konusu kamu zararının tahsil edileceğini belirtmişlerse de, henüz bir tahsilat bildirilmemiştir.

Bu itibarla, üniversite tarafından kiraya verilen gayrimenkuller için sözleşme yılından sonraki yıllarda kira artışı yapılmaması sonucu oluşan toplam …… TL tutarındaki kamu zararının, (İd.ve Mali İşl. Dai.Bşk.) ………., (Şube Md.) ……… ve (Ayniyat Saymanı) ……….’dan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine, Üye …………..’ın karşı oyu ile oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü: Kira alacaklarının vadesinde ödenmediğinden bahisle tazmin hükmü verilemez. 5018 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde gelirlerin mevzuatında öngörüldüğü şekilde tarh, tahakkuk ve tahsil edilmemesi kamu zararı olarak tanımlanmış olup, kira alacaklarının takibinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğinden, zamanaşımı süresi içinde tahsil edilebilecek alacaklar için tazmin hükmü verilmemesi gerekir.






Full & Egal Universal Law Academy