Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35078 - 118 - İlam No: 118 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Yıllara sari yapım işine ilişkin hakediş ödemelerinden gelir vergisi stopajının yapılmaması.



193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun:

“Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işleri” başlıklı 42 nci maddesinde,

“Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.”

“Vergi tevkifatı” başlıklı 94 üncü maddesinde,

“Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.”

Denilmektedir.

Ayrıca 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesinin üçüncü fıkrası ile 42’nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden, %3 oranında tevkifat yapılması hüküm altına alınmıştır.

Yapılan inceleme sonucunda, sözleşmesinde işe başlama tarihi 19.10.2010, iş bitim tarihi 04.01.2011 olarak belirlenen …………… .Şti. yüklenimindeki ………. TL sözleşme bedelli “Havalandırma ve Klima Tesisatı Yapılması İnşaatı İşi”ne ilişkin 2010 yılında yapılan hakediş ödemesi üzerinden %3 oranında gelir vergisi kesintisinin yapılmadığı tespit edilmiştir.

Her ne kadar sorumlular savunmalarında, ilgili döneme ait şirketin kurumlar vergisi beyannamesini göndermişlerse de, söz konusu beyannamede hangi işlerin yapıldığı ayrıntılı olarak belirtilmediğinden, şirketin kurumlar vergisi beyannamesi sorgu konusu gelir vergisinin ödendiğine ilişkin ispatlayıcı belge niteliğinde görülmemiştir.

Bu itibarla, yıllara sari yapım işine ilişkin hakediş ödemelerinden gelir vergisi stopajının yapılmaması sonucu oluşan toplam ……… TL tutarındaki kamu zararının Harcama Yetkilisi (Genel Sekreter) ………. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Yapı İşl.Tek.D.B) ………’den müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine, Daire Başkanı ……… ile Üye ……….’ın karşı oyları ile oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü: Vergi tevkifatının mevzuata uygun olarak zamanında yapılmaması nedeniyle kamu geliri gecikmeli olarak tahsil edilmiş olup bu durumda vergi mevzuatı açısından ek yükümlülüklerin ortaya çıkacağı aşikardır.

Ayrıca savunma ekinde gönderilen belgelerin incelenmesinden sorguda bahsedilen işe ait tutarların tamamının beyan edildiğini görmek mümkündür.

Açıklanan nedenlerle, konunun vergi incelemesi açısından yetkili olan kamu idaresine bildirilmesi gerekir.








Full & Egal Universal Law Academy