Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35078 - 118 - İlam No: 118 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Aylık nakit ihtiyacından fazla tutarda nakdin vadesiz mevduatta tutulması sonucu vadeli mevduatın faiz gelirlerinden mahrum kalınması.



28.08.2008 tarih 26975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği’nin:

“Amaç” başlıklı 1 inci maddesinde,

“Bu Tebliğin amacı, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ile kapsamda yer alan kamu kurum, kurul, üst kurul, kuruluş ve idarelerinin nakit kaynaklarının izlenebilmesini teminen Kamu Haznedarlığı uygulamasına ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.”

“Uygulama” başlıklı 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında,

“Özel bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını TCMB, T.C. Ziraat Bankası, T. Halk Bankası veya T. Vakıflar Bankası'nda açtıracakları hesaplarda değerlendirirler.”

“Kullanılabilecek araçlar” başlıklı 6 ncı maddesinde,

“Bu Tebliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki kurum ve kuruluşlar kaynaklarının değerlendirilmesinde aşağıdaki araçları kullanırlar:

a) YTL cinsi vadesiz mevduat,

b) YTL cinsi vadeli mevduat,”

“Nemalandırma” başlıklı 7 nci maddesinde ise,

“Vadeli mevduat için alınan faiz oranı benzer vadedeki DİBS için piyasada oluşan faiz oranından daha düşük olamaz.”

Denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, özel bütçeli idareler olan üniversiteler, her türlü mali kaynaklarını vadeli mevduat ya da vadesiz mevduat şeklinde kamu bankalarında açtıracakları hesaplarda değerlendirmeleri ve vadeli mevduatta değerlendirdikleri mali kaynakları için alacakları faiz oranının, benzer vadedeki DİBS piyasa faiz oranından yüksek olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, Tebliğin 1 inci maddesinde de belirtildiği üzere, kamu kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanımı esas olmakla birlikte, idarenin bu esasları gözetmek kaydıyla ihtiyaç duyduğu miktardaki kaynağı, Tebliğde belirtilen kamu bankalarında açtıracakları vadesiz mevduatta değerlendirmesi mümkündür.

Her ne kadar yapılan inceleme sonucunda, ……….. Üniversitesi bütçesinden Bilimsel Araştırma Projeleri için ayrılan nakit tutarların vadesiz mevduatta değerlendirildiği ve …….. TL tutarında faiz gelirinden mahrum kalındığı görülmüşse de, üniversitenin kaynaklarını vadesiz mevduatta değerlendirmesinin mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından ………. TL tutarındaki faiz kaybı ile ilgili ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy