Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35077 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




3. dereceli “Şef” kadrosunda görevli ……..’a, boş bulunan 1. dereceli “Fakülte Sekreteri” görevine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86 ncı maddesine göre vekâleten atanmasından dolayı vekâleten yürüttüğü göreve ilişkin zam ve tazminat farkının ödenmesi.



2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde, “Bu Kanunda geçen kavram ve terimlerin tanımları aşağıda belirtilmiştir.

a) Yükseköğretim: Milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim - öğretimin tümüdür.” denilmektedir.

Aynı Kanunun “Atamalar” başlıklı 52 nci maddesinde, “Atama esasları:



b. Üst kuruluşların ve üniversitelerin genel sekreterlerinin üniversite lisans diplomasına, fakülte sekreterleri ile enstitü ve yüksekokul sekreterlerinin yükseköğretim diplomasına sahip olmaları şarttır.

…” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, fakülte sekreterlerinin yükseköğretim diplomasına sahip olmaları şarttır.

12.11.2005 tarih ve 25991 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde, Yönetmelik kapsamında görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadro unvanları gösterilmiş, maddenin “a) Yönetim Hizmetleri Grubunun 5. sırasında “Fakülte Sekreteri” yer almıştır.

Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde görevde yükselme sınavına tabi olmadan yapılacak atamalarda aranacak şartlar sayılmıştır. Maddede, “Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1), (2), (3), (4), (5) ve (6) numaralı alt bentleri ile (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan kadrolara sınavsız atama yapılır. Ancak, bu kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır.

a) Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Üniversite Hastaneleri Başmüdürü, Fakülte Sekreteri, Yüksek Okul Sekreteri, Enstitü Sekreteri ve Savunma Sekreteri kadrolarına atanabilmek için,

1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.

2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak.”



denilmek suretiyle “Fakülte Sekreteri” kadrosuna atanabilmek için en az 4 yıllık yükseköğrenim görmüş olmak ve ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşımak gerektiği belirtilmiştir.

Yine aynı Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinde, “18/4/1999 tarihinde Kurum kadrosunda bulunanlar için, diğer şartları haiz olmak kaydıyla, genel sekreter haricindeki unvanlar itibarıyla belirlenmiş bulunan öğrenim düzeylerinin bir alt öğrenim düzeyi uygulanabilir.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 18/04/1999 tarihinde Üniversite kadrosunda bulunanlar için diğer şartları haiz olmak kaydıyla, “Genel Sekreter” haricindeki unvanlar itibariyle belirlenmiş bulunan öğrenim düzeylerinin bir alt öğrenim düzeyi uygulanabilecektir. Yani 18/04/1999 tarihinde diğer koşullara sahip olanların “Fakülte Sekreteri” kadrolarına atanabilmeleri için iki yıllık yükseköğrenimi bitirmiş olmaları yeterlidir.

Yapılan incelemede, “Fakülte Sekreteri” görevine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86 ncı maddesine göre vekâleten ataması yapılan ………..’ın Üniversitede 1981 yılında göreve başladığı, 18/04/1999 tarihinde Üniversite kadrosunda bulunduğu, 30.06.2000 tarihli Önlisans Diploması ile ………. Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Büro Yönetimi Önlisans Programından mezun olduğu ve vekâleten yürüttüğü göreve ilişkin zam ve tazminat farkının ödenmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, ………..’a, boş bulunan 1. dereceli “Fakülte Sekreteri” görevine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86 ncı maddesine göre vekâleten atanmasından dolayı vekâleten yürüttüğü göreve ilişkin zam ve tazminat farkının ödenmesinin yasal düzenlemelere uygun olduğuna ve yersiz tahsil edilen …….. TL’nin ilgiliye iadesine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy