Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35077 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




…………. Üniversitesi’ne bağlı bazı birimlere ait elektrik faturası ödemelerinde, çok zamanlı elektrik tüketim ölçümü yapabilen elektrik sayaçları kullanılmasına rağmen fiyatlandırmanın tek zamanlı tarife üzerinden yapılması.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 8/01/2004 tarihli ve 284/2 sayılı Kararı ile belirlenen ve 01.01.2001 tarihinden itibaren geçerli olan Perakende Satış Tarifesi Usul ve Esaslarının “TARİFE SINIFININ SEÇİLMESİ” başlıklı 3 üncü maddesinde,

“1) Müşteri, kendi abone grubu içinde kalmak, aşağıda belirtilen şartlar ve istisnalara uygun olmak kaydıyla tek veya çift terimli tarifelerden birini seçmekte serbesttir.

A-Tek Terimli Tarife: Tüketilen elektrik enerjisi için kilowattsaat (KWh) miktarı üzerinden bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.

a) Tek terimli tarifeden elektrik enerji alan müşteriye, yazılı müracaatı halinde gündüz, gece ve puant (elektrik enerjisi tüketiminin en yüksek olduğu dönem) dönemleri için ayrı ayrı belirlenen çok zamanlı tarife uygulanır.

b) Tek terimli tarifeden elektrik enerjisi alan ve çok zamanlı tarife uygulanacak olan müşterinin çok zamanlı ölçüm yapabilen sayacı, kendisi tarafından veya talebi halinde dağıtım şirketi tarafından bedeli karşılığında sağlanarak monte edilecek/ettirilecektir. Uygulama sayacın takıldığı tarihten itibaren geçerli olacaktır.

c) Çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından,

Puant dönemi : Saat 17.00–22.00

Gece dönemi : Saat 22.00–06.00

Gündüz dönemi: Saat 06.00–17.00

arasındaki dönemdir.

B-Çift Terimli Tarife: Tüketilen elektrik enerjisi için kilowattsaat (KWh) miktarı üzerinden alınan bedel ile buna ek olarak sözleşme gücü karşılığı kilowatt (KW) miktarı üzerinden alınan bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.

a) Çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alacak müşteri, çekilen gücün en yüksek anlık değerinin belirlenmesi için demandmetreli sayaç monte etmek zorundadır. Bu sayaç müşterinin kendisi tarafından veya talebi halinde dağıtım şirketi tarafından bedeli karşılığında sağlanarak monte edilecek/ettirilecektir.

b) Çift terimli tarifeden enerji alan müşteriye yazılı müracaatı halinde gerekli ölçüm sistemini kurmaları koşuluyla gündüz, gece ve puant (elektrik enerjisi tüketiminin en yüksek olduğu dönem) dönemleri için ayrı ayrı belirlenen çok zamanlı tarife uygulanır.

c) Çift terimli ve çok zamanlı tarifeden enerji alacak müşterinin çok zamanlı ölçüm yapabilen ve demantmetreli sayacı kendisi tarafından veya talebi halinde dağıtım şirketi tarafından bedeli karşılığında sağlanacak ve monte edilecek/ettirilecektir. Uygulama sayacın takıldığı tarihten başlayarak geçerli olacaktır.

d) Çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından,

Puant dönemi : Saat 17.00–22.00

Gece dönemi : Saat 22.00–06.00

Gündüz dönemi: Saat 06.00–17.00

arasındaki dönemdir.

…” denilmektedir.

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 30/12/2004 tarihli ve 413 sayılı Kararının 2 nci maddesiyle, 7/1/2004 tarihli ve 25339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 31/12/2003 tarihli ve 274-281 sayılı Kurul Kararları ile onaylanan perakende satış tarifeleri ile 15/1/2004 tarihli ve 25347 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8/1/2004 tarihli ve 284/2 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan Perakende Satış Tarifesi Usul ve Esaslarına ilişkin mevcut uygulamaya devam edilmesi uygun bulunmuştur.

Buna göre, çok zamanlı tarifeden yararlanmak isteyen müşterinin talebi halinde çok zamanlı ölçüm yapabilen sayaçlar monte edilecek ve bu doğrultuda çok zamanlı tarife (gündüz, puant ve gece) üzerinden elektrik tüketiminin fiyatlandırması yapılacaktır.

Yapılan incelemede, söz konusu Karara uygun olarak Tıp Fakültesi ……….. çok zamanlı ölçüm yapabilen sayaçların (MSY marka/tip ve 73026010 seri numaralı) takıldığı, bu doğrultuda elektrik tüketim miktarları (KWh cinsinden) hesaplandığı, gündüz, puant ve gece dönemi tüketimlerinin faturalardan açıkça gözüktüğü halde her bir dönem için elektrik fiyat tarifesinde belirtilen (fonlu) tarifeler üzerinden fiyatlandırma yapılmadığı, bu dönemlerdeki tüketim miktarları (KWh cinsinden) toplanarak tek zamanlı (fonlu) fiyat tarifesi üzerinden fiyatlandırma uygulandığı anlaşılmıştır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun “Harcama talimatı ve sorumluluk” başlıklı 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında, “Harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumludur.” denilmektedir.

Aynı Kanunun “Giderin gerçekleştirilmesi” başlıklı 33 üncü maddesinde, “Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi, harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.

Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine, işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler.



Gerçekleştirme görevlileri, bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumludurlar.

…” hükmü yer almaktadır.

Konuyla ilgili olarak Sayıştay Genel Kurulu’nun 14.06.2007 tarih ve 5189/1 sayılı Kararında, harcama yetkililerinin, harcama talimatlarının ve buna konu olan harcamaların bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygunluğundan sorumlu olduklarına, aslî bir gerçekleştirme belgesi olan ödeme emri belgesini düzenleyen sıfatıyla imzalayan gerçekleştirme görevlisinin, düzenlediği belge ile birlikte harcama sürecindeki diğer belgelerin doğruluğundan ve mevzuata uygunluğundan harcama yetkilisi ile birlikte sorumlu tutulması gerektiği vurgulanmıştır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, ………. Üniversitesi’ne bağlı bazı birimlere ait elektrik faturası ödemelerinde, çok zamanlı elektrik tüketim ölçümü yapabilen elektrik sayaçları kullanılmasına rağmen fiyatlandırmanın tek zamanlı tarife üzerinden yapılması suretiyle oluşan ve aşağıdaki tabloda gösterilen ……….. TL’lik kamu zararının, sorumlulardan tazminine hükmedilmesi gerekmekte ise de, bu tutarın ……… TL’si ahizden tahsil edildiğinden konu hakkında ilişik kalmadığına oyçokluğuyla,

Kalan ……… TL’nin, Gerçekleştirme Görevlisi (Fakülte Sekreteri) ………. ile Harcama Yetkilisi (Dekan) …………’ten, müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Üye ……….’in karşı oy gerekçesi: İdare çok zamanlı elektrik tüketimini ölçebilen elektrik sayacı taktırmak suretiyle mükellefiyetini yerine getirmiştir. Ayrıca ilgili şirketten, tahsil ettiği tutarın fazla olan kısmı da talep edilmiştir. Bu durumda sorumlulara konuyla ilgili olarak sorumluluk yüklenemeyeceğinden konu hakkında ilişik olmadığına karar verilmesi gerekmektedir.






Full & Egal Universal Law Academy