Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35075 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




a) Kadrosu İletişim Fakültesinde bulunan fakat Üniversitenin Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görevlendirilen idari personel ………’a hem 2010 yılına ilişkin Döner Sermaye Muhasebe Biriminden ek ödeme (döner sermaye katkı payı) verilmesi, hem de 2011 yılında Strateji Geliştirme Daire Başkanlığından ek ödeme yapılması.

b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili maddelerine göre yurtdışında görevlendirilen ……, ……… ve ………’a yurtdışında bulundukları süreler için Eğitim Öğretim Ödeneği ödenmesi.



a) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesi ile 31.12.2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılan 3 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarında, “…, üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri, … ile varsa bunların döner sermaye kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlar ile aylıklarını … ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara, …, 1/1/2006 - 30/6/2006 tarihleri arasında 950 gösterge rakamının, 1/7/2006 tarihinden itibaren ise 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme yapılır.

Birinci fıkrada sayılan personelden bir önceki yılda (2005 yılı dahil), … ve 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi, … öngörülen ödemelerden yararlananlar ile … birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Ancak, bir önceki yılda söz konusu ödemelerden yararlananlar ile … bu fıkrada sayılan hükümlere göre önceki yılda yapılmış olan ödemelerin toplam net tutarına, birinci fıkraya göre yapılması öngörülen ödemeler toplam net tutara ulaştıktan sonra birinci fıkraya göre ödeme yapılmaya başlanır. …” denilmektedir.

Buna göre, üniversitelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlar ile aylıklarını 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara her ay Kararname ile belirlenen tutarda ek ödeme yapılması gerekmektedir. Üniversitelerdeki 657 ve 2914 sayılı Kanunlara tabi personelden 2010 yılında 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi hükmü uyarınca ödenmesi öngörülen ek ödemeden (döner sermaye katkı payından) yararlananlara, 2011 yılında 375 sayılı KHK’nin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında öngörülen ek ödemenin yapılmaması gerekmektedir. Ancak fıkranın sonunda eşitleme esası benimsenmiştir. 2010 yılında 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi hükümlerine göre ek ödemeden (döner sermaye katkı payından) yararlanan personelin 2011 yılı 375 sayılı KHK’nin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre yapılması öngörülen ek ödeme miktarı, 2010 yılında 2547 sayılı Kanuna göre ödenen ek ödemeye (döner sermaye katkı payına) denk gelecek şekilde karşılaştırılarak bulunacaktır.

Bu bağlamda, 2010 yılında ….. Üniversitesi Döner Sermaye Muhasebe Birimince akademik ve idari personelin her birine 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre ödenen ek ödeme (döner sermaye katkı payı) tutarı, 2011 yılında aynı personelin 375 sayılı KHK’ya göre alabileceği ek ödeme tutarından fazla ise, 2011 yılında bu durumdaki ilgililere hiçbir şekilde 375 sayılı KHK’ya göre ek ödeme yapılmayacaktır.

Buna karşın, 2010 yılında ….. Üniversitesi Döner Sermaye Muhasebe Birimince akademik ve idari personelin her birine 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre ödenen ek ödeme (döner sermaye katkı payı) tutarı 2011 yılında aynı personelin 375 sayılı KHK’ya göre alabileceği ek ödeme tutarından az ise, bu durumdaki personele 2011 yılında sadece aradaki fark kadar ek ödeme 375 sayılı KHK’ya göre olarak yapılacaktır.

Yapılan incelemede, idari personel ……..’ın kadrosunun İletişim Fakültesinde bulunduğu, Üniversitenin Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görevlendirildiği, bundan dolayı Döner Sermaye Muhasebe Birimince ilgiliye 2010 yılı için 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi uyarınca ek ödemede (döner sermaye katkı payı) bulunulduğu, ayrıca 2011 yılında Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından adı geçene 375 sayılı KHK’nın ek 3 üncü maddesi göre de ek ödeme verildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, kadrosu İletşim Fakültesinde bulunan, Üniversitenin Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevlendirilen idari personel …….’a Döner Sermaye Muhasebe Birimince hem 2010 yılına ilişkin ek ödeme (döner sermaye katkı payı) ödenmesi hem de Strateji Geliştirme Daire Başkanlığınca 2011 yılına ilişkin 375 sayılı KHK’nın ek 3 üncü maddesi uyarınca ek ödeme yapılması sonucu oluşan ve hesabı aşağıdaki tabloda gösterilen toplam …… TL’lik kamu zararının, Harcama Yetkilisi Prof. Dr. (Dekan V.) …….. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Fakülte Sekreteri) ……….’dan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,



b) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Eğitim Öğretim Ödeneği” başlıklı ek 1 inci maddesinde, “4.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yurtdışına gönderilenler ile anılan Kanunun 38 inci maddesine göre diğer kurum ve kuruluşlarda görevlendirilenlerden yüksek öğretim kurumlarındaki kadro görevini yapmayanlar hariç olmak üzere Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim elemanlarına en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) brüt tutarının on ikide biri, her ay aylıklarla birlikte Eğitim Öğretim Ödeneği olarak ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yurtdışına gönderilenlere Eğitim Öğretim Ödeneği ödenmeyecektir.

Yapılan incelemede, ……, ……. ve ………’un ilgili mevzuata göre yurtdışında görevlendirildikleri, kendilerine bu dönemlere ilişkin Eğitim Öğretim Ödeneğinin ödendiği ve yersiz ödenen miktarın adı geçen kişilerden tahsil edildiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, ilgili mevzuata göre yurtdışında görevlendirilen ……., …… ve ……..’a Eğitim Öğretim Ödeneği ödenmesi sonucu oluşan toplam ….. TL’lik kamu zararının sorumlulardan tazminine karar verilmesi gerekmekte ise de, bu tutarın tamamı aşağıda tarih ve numarası yazılı belgelerle ahizlerinden tahsil edildiğinden konu hakkında ilişik kalmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy