Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35075 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




a) Kadrosu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında bulunan fakat Üniversitenin Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görevlendirilen idari personel ………’a hem 2010 yılına ilişkin Döner Sermaye Muhasebe Biriminden ek ödeme (döner sermaye katkı payı) verilmesi, hem de 2011 yılında Strateji Geliştirme Daire Başkanlığından ek ödeme yapılması.

b) …… Üniversitesine ……. Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirilmesi sonucu gelen ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan ……..’e, Maaş Nakil Belgesi’ndeki “Net Ücret” içerisine “Asgari Geçim İndirimi” dâhil edilmiş olmasına rağmen, nakilden sonra “Asgari Geçim İndirimi”nin ayrıca tekrar ödenmesi.



a) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesi ile 31.12.2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılan 3 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkralarında, “…, üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri, … ile varsa bunların döner sermaye kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlar ile aylıklarını … ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara, …, 1/1/2006 - 30/6/2006 tarihleri arasında 950 gösterge rakamının, 1/7/2006 tarihinden itibaren ise 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme yapılır.

Birinci fıkrada sayılan personelden bir önceki yılda (2005 yılı dahil), … ve 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi, … öngörülen ödemelerden yararlananlar ile … birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Ancak, bir önceki yılda söz konusu ödemelerden yararlananlar ile … bu fıkrada sayılan hükümlere göre önceki yılda yapılmış olan ödemelerin toplam net tutarına, birinci fıkraya göre yapılması öngörülen ödemeler toplam net tutara ulaştıktan sonra birinci fıkraya göre ödeme yapılmaya başlanır. …” denilmektedir.

Buna göre, üniversitelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlar ile aylıklarını 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara her ay Kararname ile belirlenen tutarda ek ödeme yapılması gerekmektedir. Üniversitelerdeki akademik ve idari personelden 2010 yılında 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi hükmü uyarınca ek ödemeden (döner sermaye katkı payından) yararlananlara, 2011 yılında 375 sayılı KHK’nin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında öngörülen ek ödemenin yapılmaması gerekmektedir. Ancak fıkranın sonunda eşitleme esası benimsenmiştir. 2010 yılında 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi hükümlerine göre ek ödemeden (döner sermaye katkı payından) yararlanan personelin 2011 yılı 375 sayılı KHK’nin ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre yapılması öngörülen ek ödeme miktarı, 2010 yılında 2547 sayılı Kanuna göre ödenen ek ödemeye (döner sermaye katkı payına) denk gelecek şekilde karşılaştırılarak bulunacaktır.

Bu bağlamda, 2010 yılında ….. Üniversitesi Döner Sermaye Muhasebe Birimince akademik ve idari personelin her birine 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre ödenen ek ödeme (döner sermaye katkı payı) tutarı, 2011 yılında aynı personelin 375 sayılı KHK’ya göre alabileceği ek ödeme tutarından fazla ise, 2011 yılında bu durumdaki ilgililere hiçbir şekilde 375 sayılı KHK’ya göre ek ödeme yapılmayacaktır.

Buna karşın, 2010 yılında ….. Üniversitesi Döner Sermaye Muhasebe Birimince akademik ve idari personelin her birine 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre ödenen ek ödeme (döner sermaye katkı payı) tutarı 2011 yılında aynı personelin 375 sayılı KHK’ya göre alabileceği ek ödeme tutarından az ise, bu durumdaki personele 2011 yılında sadece aradaki fark kadar ek ödeme 375 sayılı KHK’ya göre olarak yapılacaktır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (h) fıkrası, 03.03.2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6114 sayılı Kanunun 17 nci maddesi ile,

“h) …



1/3/2006 tarihinden önce kurulan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (hastaneler dâhil) görev yapan personele bu madde uyarınca her ay yapılacak ek ödeme tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme tutarından az olamaz. Bu kapsamdaki personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.” şekilde değiştirilmiştir.

Buna göre, 6114 sayılı Kanunun 17 nci maddesi 03.03.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (hastaneler dâhil) görev yapan personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmayacaktır.

Yine 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (h) fıkrasının üçüncü paragrafının son cümlesi 14.04.2011 tarihli ve 27905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6218 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle, “Bu kapsamda ek ödemeden yararlanan personele, ayrıca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca ödeme yapılmaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

Yine 6218 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde, “Bu Kanunun 5 inci maddesi 3/3/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 6218 sayılı Kanunun 5 inci maddesi 03.03.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedir.

6114 sayılı Kanunun Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdiği 03.03.2011 tarihinden itibaren, 6218 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle değişen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (h) fıkrasının üçüncü paragrafının son cümlesi yürürlüktedir. Yani 6114 sayılı Kanunla getirilen “Bu kapsamdaki personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.” hükmü 03.03.2011 tarihinden itibaren 6218 sayılı Kanununla “Bu kapsamda ek ödemeden yararlanan personele, ayrıca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca ödeme yapılmaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

Yapılan incelemede, idari personel ………..’ın kadrosunun Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında bulunduğu, Üniversitenin Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görevlendirildiği, bundan dolayı ilgiliye Döner Sermaye Muhasebe Birimince 2010 yılı için 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi uyarınca ek ödemede (döner sermaye katkı payı) bulunulduğu, ayrıca 2011 yılında Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından 375 sayılı KHK’nın ek 3 üncü maddesi göre de ek ödeme verildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, kadrosu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında bulunan, Üniversitenin Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevlendirilen idari personel ……….’a Döner Sermaye Muhasebe Birimince hem 2010 yılına ilişkin ek ödeme (döner sermaye katkı payı), hem de Strateji Geliştirme Daire Başkanlığınca 2011 yılına ilişkin 375 sayılı KHK’nın ek 3 üncü maddesi uyarınca ek ödeme yapılması sonucu oluşan ve hesabı aşağıdaki tabloda gösterilen toplam ……. TL’lik kamu zararının Harcama Yetkilisi (Öğrenci İşleri Daire Başkanı) ………. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Şube Müdürü) ………’dan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,



b) 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun “Kuruluşlardaki personelin nakli” başlıklı 22 nci maddesinde,

“…

Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen sözleşmeli personel ile iş kanunlarına tâbi personele, Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ikramiye, bankacılık tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır), nakledildiği kurum veya kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dâhil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. …

...” denilmektedir.

Buna göre, özelleştirme programına alınmış kuruluşlardan kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personele ödenecek fark tazminatı hesabında, nakledildiği Üniversitedeki kadro veya pozisyona ilişkin olarak yapılan ödemelerin net tutarının dikkate alınması gerekmektedir.

Yapılan incelemede, ….. Üniversitesine …… Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirilmesi sonucu ………’ün nakledildiği ve nakledilen personelin Maaş Nakil Belgesinde “Net Ücret içerisine AGİ dâhil edilmiştir.” ifadesinin bulunduğu, buna rağmen adı geçen personele Asgari Geçim İndiriminin ayrıca tekrar ödendiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, ….. Üniversitesine …… Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirilmesi sonucu nakledilen …………’ün Maaş Nakil Belgesinde “Net Ücret içerisine AGİ dâhil edilmiştir.” ifadesinin bulunmasına rağmen bu personel için ikinci kez Asgari Geçim İndirimi ödenmesi sonucu oluşan ve hesabı aşağıdaki tabloda gösterilen toplam ….. TL kamu zararının Harcama Yetkilisi (Öğrenci İşleri Daire Başkanı) …….. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Şube Müdürü) ………’dan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy