Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35075 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




a) Diş Hekimliği Fakültesinde görevli “Araştırma Görevlisi”, “Öğretim Görevlisi”, “Yardımcı Doçent” kadrolarında bulunan ve “Doçent” unvanını kazanmış olan ……., ……. ve …….’a, 2914 sayılı Kanuna ekli ek gösterge cetvelinde “Doçent” unvan ve derecesi için öngörülen ek göstergenin verilmesi.

b) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili maddelerine göre yurtdışında görevlendirilen ….., ….. ile ……..’a Eğitim Öğretim Ödeneği ödenmesi.



a) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Gösterge tablosu ve ek göstergeler” başlıklı 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının ilk halinde, “Aylıklarının hesabında ayrıca, profesör kadrosuna atananlar için 800, doçent kadrosuna atananlar için 500, yardımcı doçent kadrosuna atananlar için 400, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarından 1 inci dereceden aylık alanlar için 400, 2 nci dereceden aylık alanlar için 300, diğer derecelerden aylık alanlar için 200 ek gösterge esas alınır.” hükmü yer almakta idi.

Anılan maddenin ikinci fıkrası 18.05.1994 tarih ve 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlenmiştir. Halen yürürlükte olan bu düzenlemede, “Aylıkların hesabında ayrıca, bu Kanuna ekli ek gösterge cetvelinde unvan ve derecelere göre belirlenen ek gösterge rakamları dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.

Yapılan düzenlemeyle, öğretim üyelerinin ek göstergelerinin belirlenmesinde “kadroya atanma” şartı kaldırılmış, 2914 sayılı Kanuna ekli ek gösterge cetvelindeki unvan ve derecelerin esas alınması öngörülmüştür.

Yapılan incelemede, Diş Hekimliği Fakültesinde görevli “Araştırma Görevlisi”, “Öğretim Görevlisi”, “Yardımcı Doçent” kadrolarında bulunan ve “Doçent” unvanını kazanan ……., ……. ve ……’a, “Doçent” unvanını kazanmaları nedeniyle “Doçent” unvan ve derecesi için öngörülen ek göstergenin verildiği görülmüştür.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, Diş Hekimliği Fakültesinde “Araştırma Görevlisi”, “Öğretim Görevlisi”, “Yardımcı Doçent” kadrolarında bulunan ve “Doçent” unvanını kazanmış olan öğretim üyelerine, 2914 sayılı Kanuna ekli ek gösterge cetvelinde “Doçent” unvan ve derecesi için öngörülen ek göstergenin verilmesinin yasal düzenlemelere uygun olduğuna oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Üye ……….’ın karşı oy gerekçesi: 2914 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Aylıkların hesabında ayrıca, bu Kanuna ekli ek gösterge cetvelinde unvan ve derecelere göre belirlenen ek gösterge rakamları dikkate alınır.” hükmü yer aldığından söz konusu öğretim üyelerine “Doçent” kadrosu için öngörülen ek göstergenin verilebilmesi için bunların “Doçent” unvanını almalarının yanı sıra ilgili dereceye yükseltilmeleri de gerektiğinden sorgu konusu ödemelerin sorumlulardan tazmini gerekir.



b) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Eğitim Öğretim Ödeneği” başlıklı ek 1 inci maddesinde, “4.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yurtdışına gönderilenler ile anılan Kanunun 38 inci maddesine göre diğer kurum ve kuruluşlarda görevlendirilenlerden yüksek öğretim kurumlarındaki kadro görevini yapmayanlar hariç olmak üzere Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim elemanlarına en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) brüt tutarının on ikide biri, her ay aylıklarla birlikte Eğitim Öğretim Ödeneği olarak ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yurtdışına gönderilenlere Eğitim Öğretim Ödeneği ödenmeyecektir.

Yapılan incelemede, ……, …… ile ……’ın 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39 uncu maddesine göre yurtdışında görevlendirildiği ve 2011 yılında yurtdışında bulundukları dönemlerde kendilerine Eğitim Öğretim Ödeneği ödendiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39 uncu maddelerine göre yurtdışında görevlendirilen ……., ….. ile ……’a Eğitim Öğretim Ödeneği ödenmesi sonucu oluşan ve hesabı aşağıdaki tabloda gösterilen ….. TL’lik kamu zararının Harcama Yetkilisi (Dekan) ……… ile Gerçekleştirme Görevlisi (Fakülte Sekreteri) ……..’dan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy