Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35069 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




: A) Katkı payının fazla ödenmesi.

B) Doğum iznindeki personele döner sermaye katkı payının tam ödenmesi.

C) Kümülatif gelir vergisi matrahının eksik hesaplanması sonucu gelir vergisinin eksik kesilmesi.



A) …….. Üniversitesi tarafından çıkarılan “……….. Üniversitesi …….. ve …….. Tıp Fakülteleri Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasına İlişkin Uygulanacak Usul ve Esaslar” hakkındaki Yönetmeliğin:

“Dağıtılamayacak gelirler” başlıklı 8 inci maddesinde:

“Bağış, faiz geliri gibi personelin katkısına dayanmayan döner sermaye gelirleri hiçbir şekilde personele ek ödeme olarak dağıtılamaz.”

“Yasaklar” başlıklı 9 uncu maddesinde ise,

“Kurumlarda gelir getirici işlemleri ve diğer faaliyetleri yapmadığı hâlde yapmış gibi gösterenler ve gerekmediği hâlde işlemleri artıranlar hakkında genel hükümlere göre işlem yapılır.

Haksız olarak ek ödeme aldıkları tespit edilenlerden, haksız olarak yapılan ek ödemeler geri alınır. Böyle durumlarda diğer hak sahiplerine geçmişe yönelik işlem yapılmaz.”

Denilmektedir.

Bu hükümlere gelir getirici işlemleri olmadığı halde varmış gibi gösterenlere yapılan ödemelerin tespit edilmesi durumunda bu ödemelerin geri alınarak döner sermaye bütçesine gelir kaydedilmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede sonucunda, Sağlık Uygulama Tebliğine aykırı olarak esasen yapılmamış olduğu halde bazı işlemlerin yapılmış gibi gösterildiği, böylelikle hem Sosyal Güvenlik Kurumunun zarara uğratıldığı hem de birim puanlarının fazla girilmesi nedeniyle fiktif giriş yapan personel başta olmak üzere inceleme yapılan birimlerde çalışan personele diğer personellerin aleyhine daha fazla katkı payı ödendiği, Sağlık Uygulama Tebliğine aykırı olmamasına karşın, esasen tıbbi olarak yapılmasına gerek olmayan işlemlerin de yapılmış gibi gösterildiği, bu şekilde girişimsel işlem puanlarının yükseltilerek hem kendilerinin hem de çalışmakta oldukları birimdeki diğer personellerin hastanelerin diğer birimlerinde çalışan personellerinin aleyhine daha fazla katkı payı almasına neden olunduğu görülmüştür.

Bu itibarla, …….. Tıp Fakültesi bünyesinde çalışmakta olan bazı personelin sağlık uygulama tebliği ve girişimsel işlem puanlarına aykırı olarak yapmış oldukları girişler nedeniyle toplam ……. TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.



B) Yükseköğretim kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin,

“Genel ilkeler” başlıklı 4 üncü maddesinde,

(2) Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrası kapsamında bulunan birimlerde çalışan personel dışında diğer birimlerde döner sermaye gelirlerinin elde edilmesine katkısı bulunmayan öğretim elemanları ile aynı şekilde gelirin elde edilmesine katkısı bulunmayan memurlara ve sözleşmeli personele, bu Yönetmelik kapsamında hiçbir şekilde ek ödeme yapılamaz.

(3) Kanunun 58 inci maddesinin (e) fıkrası kapsamında bulunan birimler açısından, hizmet bedelinin peşin tahsil edilmesi halinde hizmetin gerçekleşme oranına bağlı olarak aynı fıkrada belirtilen koşullar dâhilinde ek ödeme aylara bölünerek yapılabilir.

(4) Yönetim kurullarınca, Kanunun 58 inci maddesi uyarınca belirlenen tavan ek ödeme oranlarını geçmemek üzere ek ödeme oranları belirlenir.

(5) Yapılacak ödemelerde gelir gider dengesi gözetilerek, döner sermaye kaynakları uygun olduğu takdirde ek ödeme yapılır.

(6) Yönetim kurullarınca uygun görülmesi halinde öğretim elemanlarına gelir getirici katkılarına göre yapılacak ek ödemelerde, yapılan hizmetlerde verimlilik unsurları da dikkate alınarak gelire doğrudan katkıları ile birim veya alt birim gelirine veya karına katkılarına göre ek ödeme hesaplaması yapılabilir.

“Yasaklar” başlıklı 9 uncu maddesinde,

(1) Kurumlarda gelir getirici işlemleri ve diğer faaliyetleri yapmadığı hâlde yapmış gibi gösterenler ve gerekmediği hâlde işlemleri artıranlar hakkında genel hükümlere göre işlem yapılır.

(2) Haksız olarak ek ödeme aldıkları tespit edilenlerden, haksız olarak yapılan ek ödemeler geri alınır.”

Hükümleri yer almaktadır.

Yapılan incelemede ……… Tıp Fakültesinde görev yapmakta olan bazı personele doğum izninde olmalarına karşılık kesinti yapılmadan döner sermayeden tam olarak ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

Bu itibarla, ………. Tıp Fakültesi bünyesinde çalışmakta olan bazı personelin doğum izninde olmaları nedeniyle fiilen çalışmamalarına rağmen ay boyunca tam olarak çalışmış gibi katkı payı ödenmesi sonucu ………. TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.



C) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Verginin Konusu” başlıklı 1’nci maddesinde,

“Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.”

Hükmü yer almaktadır.

Yine aynı kanunun gelir vergisi tarifelerinin düzenlendiği 103’ncü maddesinde, kümülatif gelirin,

9.400,00 TL’ye kadar %15

23.000,00 TL’nin 9.400,00 TL’si için 1.410,00, fazlası için %20

53.000,00 TL’nin 23.000,00 TL’si için 4.130,00, fazlası için %27

53.000,00 TL’den fazlasının 53.000,00 TL’si için 12.230,00 TL, fazlası için %35

oranında vergilendirileceği belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, gelir vergisi matrahının yıl içerisinde yapılan gelir vergisine tabi tüm ödemeler dikkate alınarak kümülatif olarak hesaplanması ve uygulanacak oranın da bu tutara göre belirlenmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede, ……. Üniversitesinde döner sermayeden katkı payı alan personellere yapılan ödemelerde,

- Maaş matrahlarına ek ders ve/veya döner sermaye ödemelerinin eklenmediği ve/veya eksik eklendiği,

- Ek ders matrahlarına maaş ve/veya döner sermaye ödemelerinin eklenmediği ve/veya eksik eklendiği,

-

- Döner sermaye matrahlarına ise ek ders ve/veya maaş matrahlarının eklenmediği ve/veya eksik eklendiği,

Bu nedenle gelir vergisinin eksik kesildiği tespit edilmiştir.



Yukarıda yer alan açıklanmalara göre, ……….. Tıp Fakültesi bünyesinde görev yapmakta olan personele Döner Sermaye İşletmesinden Katkı payı ödenmesine rağmen yapılan bu ödemenin kümülatif vergi matrahına eklenmemesi sonucu toplam ………. TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.

Bu itibarla, katkı payının fazla ödenmesi sonucu oluşan …… TL, doğum iznindeki personele döner sermaye katkı payının tam ödenmesi sonucu oluşan …. TL ve kümülatif gelir vergisi matrahının eksik hesaplanması sonucu gelir vergisinin eksik kesilmesi sonucu oluşan ……… TL olmak üzere toplam ………. TL’nin, ………. Harcama Yetkilisi (Başhekim) ……….. ile Gerçekleştirme Görevlisi Mustafa …………’tan,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,








Full & Egal Universal Law Academy