Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35069 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




İdari faaliyetlerde bulunan yüksekokul müdürüne döner sermaye katkı payı ödenmesi.



2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinde,

“e) Yükseköğretim kurumlarının (c) ve (d) fıkraları (tıp ve diş hekimliği fakülteleri, ziraat ve veteriner fakülteleri) kapsamına girenler haricindeki diğer birimlerinde döner sermaye işletmesi hesabına yapılan iş veya hizmetler karşılığında tahsil edilen gelirlerden kanuni kesintiler ile varsa yapılan iş veya hizmetle bağlantılı giderler düşüldükten sonra geri kalan tutar, hizmet karşılığı olarak gelir tahsilatının yapıldığı tarihi izleyen bir ay içinde veya hizmet bedelinin peşin tahsil edilmesi halinde hizmetin gerçekleşme oranına bağlı olarak aylara bölünerek hizmeti veren öğretim elemanlarına ödenir.

f) Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, üniversite yönetim kurulunun uygun gördüğü birimin döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır.

Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim ve enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, görev yaptıkları birimin döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır.”

Denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, döner sermaye katkı payı ödemelerinde aslolan gelir getirici işleme doğrudan katkı yapanlara katkıları oranında pay verilmesi olup, yönetici payı istisnai bir düzenlemenin konusu olmaktadır. Bu kapsamda kanun koyucu yönetici payı alabilecek olanları Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Dekan Yardımcısı, Genel Sekreter, Başhekim, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri ve bunların yardımcıları olarak tek tek belirlemiştir. Ayrıca bunlardan Rektör, Rektör Yardımcısı ve Genel Sekreter hariç diğerlerinin gelirin elde edildiği birimin yöneticileri olmaları şartı bulunmaktadır.

Yapılan incelemeler neticesinde, …….. Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda ….. Sertifika Programı kapsamında kurs düzenlendiği, kurs derslerinin 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde Öğretim Görevlisi ……… tarafından mesai içinde verildiği, kurs neticesinde elde edilen gayrisafi gelir miktarı toplamından (KDV hariç …… TL) yasal paylar ayrıldıktan sonra kalan kısmın (…… TL) %35’inin (…… TL) Yüksekokul Müdürü …………’ye yönetici payı adı altında ödendiği görülmüştür.

Sorumlular tarafından yapılan savunma doğrultusunda döner sermaye matrahının …… TL olduğu ve bu miktarın da katkısı olup olmadıklarına bakılmaksızın ödenebileceği ancak ….. TL ödenmesi gerekirken …….. TL ödendiği görüldüğünden, mevzuata uygun olduğu anlaşılan …… TL hakkında yapılacak işlem olmadığına, fazla ödenen ….. TL tutarındaki kamu zararının sorumlulardan tazminine karar verilmesi gerekmekte ise de, söz konusu tutar tahsil edildiğinden konu hakkında ilişik kalmadığına oybirliğiyle,








Full & Egal Universal Law Academy