Sayıştay 2. Daire - Karar No: 35068 - Yüksek Öğretim Kurumları - Kamu İdaresi: Yüksek Öğretim Kurumları
Karar Dilini Çevir:




Yurtdışı konaklama giderinin fazla ödenmesi.



2011/1439 sayılı Yurtdışı gündeliklerine dair Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesinde:

“Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye'den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların % 50 artırılması suretiyle hesaplanır.

Türkiye'den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40'ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz, %40'ını aşması halinde ise aşan kısmın sadece % 70'i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin,

a) I-III no'lu sütunlarda gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100'ünden,

b) IV-VII no'lu sütunlarda gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70'inden,

fazla olamaz.

Bu Kararın 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündeliklerin artırımlı miktarları esas alınır.

Bu madde hükmü yurtdışı sürekli görev harcırahının hesabında dikkate alınmaz.” denilmektedir.

Ekli cetvelde beş ila onbeşinci derecedeki memurlar için öngörülen miktar ise artırımsız günlük 80 Dolar olarak belirlenmiştir. Bakanlar Kurulu Kararının 4’nci maddesi gereği bir günlük en fazla 80*1,5=120 dolar, konaklama bedeli ise gündeliğin %40’ını aşması halinde aşan kısmın % 70 i ayrıca ödenebilecektir. Bu şekilde hesaplanan ödenebilecek konaklama bedeli gündeliğin %70 inden fazla olamayacaktır.

Yapılan inceleme sonucunda, Tayland-Bangkok-Surin kentinde …… 2011 tarihleri arasında (14 gün) düzenlenecek olan Uluslararası Dünya Kültürleri Halk Dansları Festivalinde ülkemizi temsil etmek üzere davet edilen ve Halk oyunları ekibiyle birlikte görevli olarak giden Öğr. Gör. ……, Öğr. Gör………., ….., …….,….. ve …….’a sadece yol masrafı ve yevmiye ile konaklama giderinin belli miktarın üzerindeki tutarların ödenmesi gerekirken konaklama giderinin tamamının bütçeden ödendiği görülmüştür.

Bu itibarla, konaklama gideri olarak fazla ödenen toplam …….. TL tutarındaki kamu zararının Harcama Yetkilisi (Daire Başkanı) …….. ile Gerçekleştirme Görevlisi ……….’dan müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte tazminine oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy