Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10290 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katkı Payı

Vilayetler Hizmet Birliği Ana Tüzüğünün 24 üncü maddesinde,

“Üye Mahalli İdareler en son kesinleşmiş bütçelerinin %1’ini birlik faaliyet giderlerine katılım payı olarak birliğe öderler.”

Hükmüne yer verilmiştir.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe usulü Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde bütçe, “İl Özel İdaresi, Belediye, bağlı idare ve birliklerin bütçesi, mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır.” şeklinde tanımlanmış aynı yönetmeliğin “Bütçenin kesinleşmesi ve yürürlüğe girmesi” başlıklı 32 nci maddesinde, “Bütçe kurumun diğer meclis kararları gibi kesinleşir ve yürürlüğe girer.” hükmüne yer verilmiştir.

5302 sayılı Kanunun “Bütçenin hazırlanması ve kabulü” başlıklı 45 inci maddesinde,

“Vali tarafından hazırlanan bütçe tasarısı eylül ayı başında il encümenine sunulur. Encümen, bütçeyi inceleyerek görüşüyle birlikte kasım ayının birinci gününden önce il genel meclisine sunar.

“İl genel meclisi bütçe tasarısını yıl başından önce aynen veya değiştirerek kabul eder. Ancak, meclis bütçe denkliğini bozacak biçimde gider artırıcı ve gelir azaltıcı değişiklikler yapamaz.

(Ek fıkra: 12/11/2012-6360/24 md.) Bütçe tasarısının süresi içerisinde kesinleşmemesi hâlinde vali, görüşüyle birlikte durumu İçişleri Bakanlığına bildirir. İçişleri Bakanının otuz gün içinde vereceği karar kesindir.”

Aynı Kanunun 49 uncu maddesinde ise, “Herhangi bir nedenle yeni yıl bütçesi kesinleşmemiş ise yeni bütçenin kesinleşmesine kadar geçen yıl bütçesi uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu düzenleme gereğince İl Özel İdare bütçesinin kesinleşmesi, bütçenin İl Genel Meclisi tarafından kabul edilmesiyle gerçekleşmektedir. Zira maddenin son fıkrasında yer alan “Bütçe tasarısının süresi içerisinde kesinleşmemesi hâlinde (…)” ibaresinden, Özel İdare bütçesinin İl Genel Meclisinde kabul edilerek kesinleşeceğinin anlaşılması gerekmektedir. Fıkra metninde bütçe tasarısının süresi içerisinde kesinleşmemesi halinde izlenecek yoldan bahsedilerek bu duruma vurgu yapılmaktadır. Bütçe uygulanıp sonuçları alındıktan sonra çıkan hesaba “kesin hesap” denir ki Bütçe ile kesin hesap birbirinden farklı olgulardır.



Açıklanan nedenlerle yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğuna,

Üye …’in, yılı bütçesinin tahmini rakamlar içerdiği, Vilayetler Hizmet Birliği Ana Tüzüğünün 24 üncü maddesinde ön görülen kesinleşmiş en son bütçe ifadesinden, kesin hesabı çıkarılmış en son bütçenin anlaşılması dolayısıyla da tazmin kararı verilmesi gerektiği yönündeki azınlık oyu ile ve oy çokluğuyla,






Full & Egal Universal Law Academy