Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10283 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Maaş Ödemesi

… İl Özel İdaresine ait hesap ve işlemlerin incelenmesinde Teknik Hizmetler Sınıfında olup kazanılmış hak aylık dereceleri 2 ve 3 üncü derecelerde olan mühendislerden, 1 inci dereceli genel idare hizmetleri sınıfına ait olan şube müdürlüğü kadrosuna atananlara, müktesep dereceleri 1 inci derece olmadığı halde, 1 inci derecede bulunan mühendisler için belirlenen ek gösterge ve göstergeler üzerinden maaş ödemesi yapıldığı görülmüştür.

657 sayılı Kanunun “Derece Yükselmesinin Usul ve Şartları” başlıklı 68 inci maddesinde, “ (…) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (…)

Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.” denmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmünde Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç diğer sınıflarda görev yapan memurlardan 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolara derece yükselmesi yoluyla daha aşağı dereceli memurların atanmasına müsaade edilmiş ve bu şekilde atanan personelin de atandıkları kadronun aylık (gösterge ve ek gösterge) ile diğer haklarından yararlandırılması hükme bağlanmıştır.

… İl Özel İdaresinde yapılan atamaların 2 ve 3 üncü derecede görev yapan mühendislerin 1 inci dereceli şube müdürlüğüne atanmaları olduğu görülmektedir. Şu halde bu kişilerin maaş hesabında dikkate alınacak unsurlar kazanılmış hak aylık gösterge ve ek göstergeleri ile atandıkları kadroların gösterge ve ek göstergelerinden fazla olanlarıdır. Bu kişilerin kazanılmış ek göstergeleri 657 sayılı Kanuna ekli cetvele göre teknik hizmetler sınıfında 2 nci derece için 3000 ve 3 üncü derece için 2200 dür. Atandıkları kadro olan genel idare hizmetleri sınıfı 1 inci derece şube müdürlüğünün ek göstergesi ise yine aynı cetvelde 2200 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla söz konusu kişilerin ek gösterge hesaplamasında yüksek olanın yani, kazanılmış aylık göstergelerinin dikkate alınması gerekmektedir. Gösterge ile ilgili olarak, bu kişilerin atandıkları 1 inci dereceli kadronun göstergesi 1320, ilgililerin kazanılmış göstergeleri ise 2 nci dereceli olanlar için 1155, 1210 ve 1265, 3 üncü dereceli olanlar için ise 1020, 1065 ve 1110’dur. … İl Özel İdaresinde ataması yapılan bu kişilerin atandıkları kadronun göstergesi daha yüksek olduğundan dolayı da 1 inci dereceli şube müdürlüğünün göstergesi olan 1320’nin hesaplamaya dâhil edilmesi gerekmektedir.

İlgililere yapılan aylık ödemelerinde gösterge olarak atanılan kadronun göstergesi hesaba dâhil edilmiş ve bu yönden mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. Ancak ek göstergenin hesabında ilgililere kazanılmış aylıkların karşılığı olan derecelerine göre 3000 ya da 2200 ek gösterge rakamı üzerinden hesaplama yapılması gerekirken 3600 ek gösterge rakamı üzerinden aylık hesaplamasının yapılması söz konusudur.

Bu itibarla yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve değerlendirmelere göre kamu zararı olduğu tespit edilen … TL’nin, sorumlularına müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere ödettirilmesine oy birliğiyle






Full & Egal Universal Law Academy