Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10273 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gelir Vergisi Tevkifatı

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94 üncü maddesinde,

“Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,

2. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (Noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç),

a) 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden, (2003/6577 sayılı B.K.K. ile % 17 Yürürlük, 1.1.2004)

b) Diğerlerinden, (2006/11449 sayılı B.K.K. ile %20 Yürürlük:, 01.01.2007)

“Serbest Meslek Kazançlarında” başlıklı 18 inci maddesinde,

“Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.”

hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu düzenlemeler gereğince, herhangi bir işverene tabi olmaksızın heykel yapımı işinden elde edilen kazanç serbest meslek kazancı olup, Kanunun serbest meslek kazançlarına ilişkin hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar Kanunun 18 inci maddesinde heykeltıraşların eserleri ile ihtira beratlarını satması veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmesi veya kiralaması suretiyle elde ettikleri hâsılatın Gelir Vergisinden müstesna olduğu belirtilmiş ise de, yine aynı maddede bu istisnanın 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulünün olmadığı belirtilmiştir.

Açıklanan nedenlerle bahsi geçen heykel yapımı işine ait ödemeden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Söz konusu vergi tevkifatının yapılmaması nedeniyle oluşan toplam … TL kamu zararının sorumlulara ortaklaşa ve zincirleme olarak ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de, söz konusu kamu zararının tamamının tahsil edildiği anlaşıldığından ilişik kalmadığına oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy