Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10273 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Damga Vergisi

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde,

“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtlar Damga Vergisine tabidir.

Bu kanundaki kâğıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.”

3 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında,

“Damga Vergisinin mükellefi kâğıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların Damga Vergisini kişiler öder.”

8 inci maddesinde ise,

“Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir.

Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz.”

hükümleri yer almaktadır.

Yine aynı kanuna ekli “Damga Vergisine Tabi Kağıtlar” başlıklı (1) sayılı tablonun, “IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı sırasının 1-a bendinde, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlardan binde 8,25 oranında (01.01.2012 tarihinden itibaren) damga vergisi kesintisi yapılacağı belirtilmiştir.

Bu durumda bahsi geçen telefon, internet ve benzeri giderlerin ödenmesi sırasında ödeme tutarları üzerinden damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Ancak 222 sayılı Kanunun 78 ve 83 üncü maddelerinde yer alan düzenlemeler gereğince İlköğretim Okullarının doğal gaz kullanımına geçişleri sırasında ilk tesis gideri olarak yapılan ödemeler ise damga vergisinden muaf tutulmuş bulunmaktadır.

Açıklanan nedenlerle sorgu tutarı olan toplam … TL den,

İlköğretim Okullarının doğal gaz kullanımına geçişleri sırasında ilk tesis gideri olarak yapılan ödemelere ait … TL si için yapılan işlemlerin yasal düzenlemelere uygun olduğuna,

Kalan … TL nin ise sorumlulara ortaklaşa ve zincirleme olarak ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de söz konusu kamu zararının tahsil edilmiş olduğu anlaşıldığından ilişik kalmadığına,

Oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy