Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10271 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




KONAKLAMA BEDELİ VE GÜNDELİK

6245 sayılı Harcırah Kanununun “Harcırah hesabında esas tutulacak aylıklar” başlıklı 7 nci maddesinde, “Harcırahın verilmesinde memurun fiilen almakta olduğu aylık (Kurumların 1-4 ncü derecelerdeki kadrolarında bulunanlardan kazanılmış hak aylık dereceleri daha düşük olanların işgal etmekte oldukları kadro) derecesi esas alınır” denilmek suretiyle gündelik tayininde, memurun fiilen almakta olduğu aylığa ilişkin derecesinin esas alınması hükme bağlanmıştır. Gerek 6245 sayılı Kanun, gerekse sair mevzuatta, harcırahla ilgili aksi yönde bir istisnaya da yer verilmemiştir.

Aynı Kanunun “Yurtdışında verilecek gündeliklerin miktarı” başlıklı 34 üncü maddesiyle, “Bu Kanun gereğince verilecek yurtdışı gündeliklerinin miktarı, gidilecek ülkeye, memur ve hizmetlilerin aylık veya ücret tutarları ile görevin mahiyetine göre, mali yıl itibariyle ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tayin olunacağı” hükme bağlanmıştır.

30.01.2012 tarih ve 2012/2760 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararda,

MADDE 1 – (1) Yurtdışına veya yurtdışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir.

(…)

MADDE 4 – (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye’den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların % 50 artırılması suretiyle hesaplanır.

2) Türkiye'den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40'ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. %40'ını aşması halinde ise aşan kısmın sadece % 70'i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin,

a) I-III no'lu sütunlarda gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100'ünden,

b) 1V-VI1 no'lu sütunlarda gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70'inden,

fazla olamaz.

(…)”

Denilmektedir.

Bu hükümlere göre, adı geçen şahıslara, konaklama bedeli olarak, %50 artırımlı gündeliğin %40’ını aşan kısmının, %70’inin ödenmesi ve ödenen kısmın, %50 artırımlı gündeliğin %70’ini geçmemesi, Valiye ait yurtdışı gündeliğinin de, Karara ekli Cetvelin IV sütunun esas alınarak tespit edilmesi (…..) gerekmektedir.

Uygulamada, bu hususlara riayet edilmemiş, fazla tutarda harcırah ödenmesine sebebiyet verilmiştir.

Açıklanan nedenlerle, mevzuata aykırı olarak ödeme yapılması sonucu oluşan ve ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam ….. TL lık kamu zararının,

Gerçekleştirme görevlisi ….. ile harcama yetkilisi ….., müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile tazminen tahsiline, temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy