Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10249 - 137 - İlam No: 137 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Ödenek



5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 4, 5, 32 ve 35 inci maddelerinde yer alan düzenlemeler gereğince, vali yardımcısı ve kaymakamlar valinin verdiği il özel İdaresi’nin görevlerini yapmakla yükümlü ve bu görevlerin yapılmasından valiye karşı sorumlu olup, yapmış oldukları bu görevler karşılığında da kendilerine aylık olarak 12000 gösterge rakamının Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda ödenek verilmektedir. İl Özel İdareleri ilçe teşkilatları ile beraber tek bir idari yapı olduğundan ve ek ödenek de özel idare hizmetlerinin karşılığı olarak ödendiğinden, bir ilçede görevli iken bir başka ilçe kaymakamlığına da vekâlet eden kaymakamlara özel idare ödeneğinin vekâlet nedeniyle ikinci kez ödenmesi yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmektedir.





… Kaymakamlığı görevini vekaleten yürüten Kaymakam … …’e vekaleten yürütülen Kaymakamlık görevi için de 5302 ayılı Kanunun 63 üncü maddesinde ön görülen ödeneğin ödenmesi sonucunda oluşan toplam … TL kamu zararının Harcama Yetkilisi … … ile Gerçekleştirme Görevlisi … …’na,

Müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere ödettirilmesine,

Üye … …’ün,

“5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun uygulama tarihindeki 63 üncü maddesinde, ‘Vali Yardımcısı ve Kaymakamlar, Valinin verdiği il özel idaresinin görevlerini yapmakla yükümlü ve bu görevlerin yapılmasından Valiye karşı sorumludur. Vali Yardımcıları ve Kaymakamlara yaptıkları görevler karşılığında 12000 gösterge rakamının (…) ödenir.’ Hükmü yer almakta idi.

Kaymakamlık görevi dışında yapılan bu görevle ilgili olarak ödemenin asıl kaymakama mı yoksa vekalet edene mi yapılacağı konusunda oluşan tereddütleri gidermek ve bu konuyu esasa bağlamak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından02.07.2007 tarih ve 2007/70 sayılı genelge yayınlandığı ve bu genelgeye göre vekalet dönemine ilişkin bu ödemenin vekalet edene ödeneceği belirtilmiştir.

Mükerrer ödeme aynı görev için birden fazla kişiye ödeme yapılması durumunda söz konusu olur. Kaymakamın kendi ilçesiyle ilgili olarak yaptığı özel idare hizmetleri karşılığı ücret alması, vekaleten baktığı ilçenin özel idare hizmetlerini yürütmesi nedeniyle de ayrı ücret almasına engel değildir. Bu ödemeyi mükerrer ödeme olarak değerlendirmek hukuken mümkün değildir.

Belirtilen nedenlerle, idarece yapılan işlemin hukuka aykırı bir yönü bulunmadığından yapılan işlemin mevzuata uygunluğuna hükmedilmesi gerekir.”

Şeklindeki karşı oyu ile ve oy çokluğuyla,






Full & Egal Universal Law Academy