Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10246 - 101 - İlam No: 101 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gecikme cezası



Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “İşin süresi ve sürenin uzatılması” başlıklı 29 uncu maddesinde,

“(1) İşin, sözleşmesinde belirlenen zamanda tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda, gecikilen her takvim günü için sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezası uygulanır.

(2) Sözleşmesinde belirtilen mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduğu hallerden dolayı, işte sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi halinde, durum idarece incelenerek işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre işin bir kısmına veya tamamına ait süre uzatılır.

(3) Yüklenicinin, sürenin uzatılmasını gerektiren hallerin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde, idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından usulüne göre düzenlenmiş belgelerle mücbir sebebin meydana geldiğini tevsik etmesi zorunludur. Yüklenici bildiriminde, iş üzerinde gecikmeye yol açtığını düşündüğü sebeplerin ayrıntılarını, işin süresinin ne kadar uzatılması gerektiğini belirtecektir. Uzatılacak sürenin tespiti o anda mümkün değilse bunun da sebeplerini ayrıca belirtecek, durumun netlik kazanmasından sonra istediği süre uzatımını da ayrı bir yazı ile derhal bildirecektir. Ancak idarenin sebep olduğu süre uzatımını gerektiren gecikmelerde, yüklenicinin yirmi gün içinde yazılı bildirimde bulunma şartı aranmaz.

(4) Zamanında yapılmayan yazılı bildirimler dikkate alınmaz ve yüklenici müracaat süresini geçirdikten sonra süre uzatımı talebinde bulunamaz. Mücbir sebeplerin devamı sırasında yapılacak bildirim, yirmi gün öncesinden geçerli olmak üzere dikkate alınabilir.

(5) İşin tamamlanması için sözleşmesinde tespit edilen tarih veya süre haricinde başkaca kayıt bulunmayan işlerde, havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan devresi ile resmi tatil günleri göz önünde tutularak iş bitim tarihi veya süresi belirlenmiş sayılacağından, yüklenici, çalışmadığı bu gibi günleri öne sürerek süre uzatılması isteğinde bulunamaz. Ancak süre uzatımlarında, yapılacak işin özelliğine göre çalışılamayacak günler de dikkate alınarak verilecek süre belirlenir.”

Denilmektedir.

Adı geçen yapım işinin iş yeri teslim tarihi 20.07.2011, süresi 90 (doksan) takvim günü ve iş bitim tarihi de 17.10.2011’dir.

Yüklenicinin … tarihli dilekçesi üzerine, İdarenin teknik personelince hazırlanan … tarihli tutanak ve … tarihli rapora istinaden düzenlenen … tarihli olurda, bölgede devam eden aşırı yağışlar nedeniyle köprü inşaatının yapıldığı alana ulaşımı sağlayan yolun kimi kesimlerinde heyelanların meydana geldiği, bunun da işin yapımını aksatması nedeniyle işin süresi içerisinde bitirilemeyeceğinin anlaşıldığı, bu nedenle de yükleniciye 45 gün ek süre verildiği, bu süre devam ederken iklim şartlarındaki olumsuzlukların zaman zaman tekrarlanması üzerine yapım işinde meydana gelen aksamalar nedeniyle idare teknik personelince hazırlanan … tarihli rapor üzerine 15 gün daha ek süre verildiği ve işin verilen bu ek süreler içerisinde tamamlandığı anlaşılmaktadır.

Konuyla ilgili yasal düzenlemeler, yapım işinin mahiyeti ve bölgenin coğrafi koşulları göz önünde bulundurularak işin süresinin belirlenmesi yetkisini idareye verdiği gibi, aynı koşulların dikkate alınarak verilecek ek sürenin tayinini de yine idarenin takdirine bırakmıştır. Süre uzatımı talebi ve oluru işin sözleşmesinde belirlenen süreler içerisinde gerçekleşmiş olması nedeniyle de adı geçen iş için ek süreler verilmesinde yasaya aykırı bir durum bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğuna oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy