Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10246 - 101 - İlam No: 101 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Banka promosyonu



5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Kamu zararı” başlıklı 71 inci maddesinde,

“(Değişik birinci fıkra: 25/4/2007-5628/4 md.) Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) (Mülga:22/12/2005-5436/10 md.)

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

Esas alınır.”

Denilmektedir.

İdare ile ... Bankası … Bölge Başkanlığı arasında düzenlenen 12.03.2010 tarihli protokolün “Uygulama Esasları” başlıklı 4 üncü maddesinin ( c ) bendinde,

“Kurumun iş bu protokol kapsamında Banka aracılığı ile yapacağı operasyonel iş ve işlemlerin sağlıklı ve etkin bir şekilde sürdürülmesinin teminen Kurumun çeşitli ihtiyaçları için talep edebileceği ayni ve nakdi harcamalar Banka tarafından karşılanabilecektir. Söz konusu harcama tutarına ve ödeme dönemlerine ilişkin olarak Kurum ile Banka tarafından mutabakata varılmasını takiben Kuruma ve /veya Kurumun talimatı ile diğer kişilere ödeme yapılacaktır.”

...Bankası …Şubesi ile düzenlenen 15.03.2010 tarihli protokolün 7 nci maddesinde ise,

“İş bu protokolde belirlenen süre zarfında kuruluşun tüm bankacılık işlemlerinin Banka tarafından sağlanması amacıyla, Banka tarafından Kuruluşa çalışmaların verimliliği ölçüsünde bazı ihtiyaçların giderilebilmesi için çeşitli harcamalarda bulunulabilecektir.”

Hükümlerine yer verilmiştir.

Ayrıca söz konusu protokollerde bankalara yatırılan mevduatın piyasa faizi oranından nemalandırılacağı ve diğer bankacılık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin düzenlemeler de yapılmıştır.

Protokollerin yukarıda yazılı hükümlerinde kurumun yapacağı harcamaların bankalarca karşılanması zorunluluğu getirilmemiş olup harcamaların gerek niteliği gerekse miktarı bankanın inisiyatifine bırakılmış olduğundan kesin ve net bir kamu kaynağından bahsedilemeyecektir. Dolayısıyla 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde tanımlanan kamu zararından da söz edilemeyecektir.

Açıklanan nedenlerle, hesap ve işlemler ile ilgili olarak kamu zararı oluşmadığından ilişilecek bir husus bulunmadığına,

Ancak kamu kurumları ile bankalar arasında bahsi geçen şekilde protokollerin düzenlenmesi de bir vakıa olup bu işlemlerin keyfilikten kurtarılarak yasal bir zemine oturtulması gerektiğinden konunun İçişleri Bakanlığına yazılmasına,

Oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy