Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10235 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Maaş Ödemesi



657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tesis Edilen Sınıflar” başlıklı 36. maddesinde hizmet sınıfları tek tek sayılmış olup, Genel İdare Hizmetleri sınıfında “Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurların”, Teknik Hizmetler Sınıfında ise “Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve mer’i hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimarın (…)” yer aldığı hüküm altına alınmıştır.



Yine 10/06/2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe ekli (I) Sayılı Listede yer alan “Müdür Kadro Unvanları” arasında “Teknik Müdür” kadrosu yer almamakta ve (III) Sayılı Listede de “Teknik Kadro Unvanları” arasında “Müdürlük” kadrosu bulunmamaktadır.



Müdürlük kadrosu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Genel İdare Hizmetleri Sınıfı içerisinde yer alırken, Teknik Hizmetler Sınıfında ise müdürlük kadrosuna rastlanmamaktadır. Bu nedenle, adı geçen mühendislerin kazanılmış hak aylık dereceleri olan 2. ve 3. derecenin üzerinde, 1. dereceli “Teknik Müdürlük” adı altında ihdas edilen kadrolara atanarak 3.600 ek gösterge ve 1.320 gösterge rakamı üzerinden aylık almaları mümkün görülmemektedir. Söz konusu mühendisler 1. dereceli “Müdürlük” kadrosuna atansalar dahi, kazanılmış hak aylık dereceleri (2. veya 3.) üzerinden aylık almaları gerekmektedir.



Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 69 uncu maddesinde: “Kurumlar, Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlardan, kariyerlerinden yararlanmak istediklerini 2 - 4 üncü dereceler arasındaki idari görevlere ait olup kazanılmış hak derecelerinin iki altındaki derecelerden tespit ve ihdas edilmiş kadrolara atayabilirler.



Bu suretle atanan memurların aylıkları kazanılmış hak dereceleri üzerinden ödenir. Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tespit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevlerin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir.” Denilmektedir.



Görüldüğü üzere, yukarıda anılan mevzuat hükmü memurların, 2 - 4 üncü dereceler arasındaki idari görevlere,kazanılmış hak derecelerinin iki altındaki derecelerden tespit ve ihdas edilmiş kadrolara atanabilmeleri mümkün kılan düzenlemeleri içermektedir. Ancak mevcut uygulamada Teknik Hizmetler Sınıfında bulanan ve 2 ve 3. derece kadroları işgal eden mühendislerin, kazanılmış hak derecelerinin altındaki Genel İdari Hizmetler Sınıfındaki kadrolara atanmaları söz konusu olmayıp, bilakis kazanılmış hak derecelerinin üstünde şube müdürlüğü (1.derece) kadrolarına atanmaları söz konusudur. Dolayısıyla yapılan aylık ödemelerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 69 uncu maddesi kapsamında değerlendirmek mümkün görülmemektedir.

… tarih ve … numaralı ödeme emrine ilişkin … TL tutarındaki kamu zararının 2010 yılı hesabının incelenmesi sırasında sorgu konusu yapıldığı için mükerrer hesaplanmasından dolayı, kamu zararı tutarının … TL olarak yeniden belirlendiği anlaşılmaktadır.



Ayrıca sorumlular kamu zararının tahsil edileceğini ifade etmelerine rağmen, henüz tahsilat bildirmemişlerdir.



Bununla birlikte, Denetçi tarafından bahse konu kamu zararına ilişkin “Düzenleyen” sıfatıyla … ve …’ın sorumlu tutulduğu görülmüştür. Ancak 5018 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca, bu hususta sorumlulukları bulunmamakta olup, söz konusu kamu zararının ödeme emri belgesinde imzası bulunan Harcama Yetkilisi ve Gerçekleştirme Görevlisine ödettirilmesi gerekmektedir.



Açıklanan gerekçelerle, Teknik Hizmetler Sınıfında olup ancak Genel İdari Hizmetleri Sınıfında bulunan şube müdürlüğü (1.Derece) kadrolarına atanan mühendislerin aylık ödemeleri yapılırken, kazanılmış hak aylık derecelerinin (2. ve 3.) esas alınması gerekirken 1. derece mühendislik kadrosuna ait gösterge ve ek gösterge rakamlarının esas alınması sonucu oluşan ve ayrıntısı aşağıdaki tabloda gösterilen toplam … TL kamu zararından,

… TL’si için kamu zararı oluşmadığından ilişilecek bir husus bulunmadığına,

Kalan ve henüz tahsil edilmediği anlaşılan … TL’nin,

Harcama Yetkilisi … ve Gerçekleştirme Görevlisi …’a,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere ödettirilmesine oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy