Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10234 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Sözleşmeli Personel İçin Ödenen İşsizlik Sigortası Primi

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun “İşsizlik Sigortasının Amaç ve Kapsamı ile Yetkili, Görevli ve Sorumlu Kuruluşlar” başlıklı 46 ncı maddesinde kimlerin işsizlik sigortası kapsamında olduğu belirtilmiş, değişik (17.04.2008–5754 S.K./90.mad.) üçüncü fıkrasında ise kapsama dâhil olmayan çalışanlar sayılmıştır. Söz konusu maddede,

“5510 sayılı Kanunun, (…) ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu, 233 ve 399 sayılı kanun hükmünde kararnameler ile 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunlarındaki hükümlerine göre sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre geçici personel statüsünde çalıştırılanlar bu Kanun kapsamına dahil değildir.” denmektedir.

Öte yandan 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun “Norm Kadro ve Personel İstihdamı” başlıklı 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında ,“İl Özel İdaresinde sözleşmeli personel ile kısmi zamanlı sözleşmeli personel çalıştırılması hususunda Belediye Kanununun 49 uncu maddesi hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

Maddede sözü edilen 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında ise “Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir.” denildikten sonra beşinci fıkranın ikinci cümlesinde, “Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır.” ifadesine yer verilmiştir.



Bu hükümler çerçevesinde, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 36 ncı maddesi uyarınca çalıştırılan sözleşmeli personel hakkında öncelikle 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi hükümleri uygulanacağı, bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin B fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlerin geçerli olacağı anlaşılmaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanununda sözleşmeli statüde çalıştırılan personel hakkında işsizlik sigortası ile ilgili herhangi bir düzenleme mevcut değildir. Bu nedenle söz konusu personelin işsizlik sigortası konusunda, 657 sayılı yasanın 4/B maddesine göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlerin uygulanması yasa gereğidir.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun yukarıya aynen alınan hükümlerine göre ise 657 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde sözleşmeli statüde çalıştırılanlar, işsizlik sigortası kapsamında değildir. Bu nedenle … İl Özel İdaresi’nde sözleşmeli statüde çalıştırılan personelin işsizlik sigortası ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir.

Ancak yapılan incelemede … İl Özel İdaresi’nde sözleşmeli statüde çalışanlar için %2 oranında İşsizlik Sigortası primi işveren payının hesaplandığı ve 2011 yılı Ocak-Aralık dönemlerine ait olmak üzere de toplam … TL nin İşsizlik Sigortası Fonuna yatırıldığı görülmüştür.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve değerlendirmeler doğrultusunda kamu zararı olduğuna hükmedilen ….TL. ile birlikte 2008-2011 yılları arasında işveren ve işçi payı olan % 3 pay toplamı tutar olan …. TL. nin SGK kurumu ile mahsubu yapılarak muhasebe kaydına alındığı savunma ve eki belgelerden anlaşıldığından bu konuda ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy